Kolumne

A da prestanemo da ismevamo ljude koji traže pomoć kod psihijatra? Za početak

lidl-prodavnica
Foto: Zoran Bogaroški

Verovatno je bilo i boljih prizora danas, negde sigurno, ali ja sam od jutros videla i čula ovo:

Ulazi žena u prodavnicu bez maske, kaže, niko je ne pita: ne treba mi maska, pelcovali su me mamu im jebem, ali tri hiljade je tri hiljade. Svakako me to čeka, pa kad je tako, daj da im uzmem pare. Odlazi do tezge sa voćem, ubada palac u breskvu, onako svom silinom, konstatuje da je tvrda, ostavlja je takvu, ne kupuje. Pipka onda kajsiju, stiska je palcem i kažiprstom, skoro je lomi na polovine, vraća je, komentariše visoku cenu, jebe mamu državi.

Na kasi se žali da je bole vene i krsta, niko je ništa ne pita, zadiže suknju, uvrće nogu prema kasirki, pokazuje gde su se upalile. Svi gledamo u zelene spletove i čekamo. Kupila je kesten gel najjeftiniji, jer za skuplji nema, utrljaće ga večeras kad muž ode na njivu da zaliva nešto.

Malo je mesto, problemi se ovde rešavaju u prodavnici, mesari, pošti, u redovima uglavnom, pričom ili “jebanjem mame”.
Kad smo kod mesare, čovek od 60ak godina istresao se na mesara jer mu je rekao da nema danas svinjskog buta i da će stići tek sutra.

A šta ja da jedem do sutra?! pitao je, sigurna sam retorički. Mesar je slegao ramenima. Ni kriv, ni dužan. Dete i ja smo stajali, dete je gledalo, pa me je pitalo: Mama, što se on dere na mesara?

Mesar je to čuo pa mu je bio još neprijatnije. Savio je glavu i kao preslagivao pileće batake.

Na putu do kuće kroz pet otvorenih prozora čula sam kako se Kristijan Golubović svađa sa nekim, onda neko urlanje, pa opet Kristijan.
Kažu da Jeremić Jovani nude luksuzan stan i auto sa šoferom i platu od 250 hiljada dinara, ona kao tvrdi pazar. U međuvremenu citira sveštenika Mileta i igra na stolici vrući ples kod Amidžića. Prenose mediji.

U susednom mestu sin ubio mamu. Pretpostavlja se. Priveden je, a krvava sekira nađena je u kući. Komšije su opet u čudu jer “bio je vredan, radio po bašti, nikad mami ružnu reč nije rekao”. Kad ćemo prestati da nečije mentalno zdravlje merimo sposobnošću da se ukuca red kočića za paradajz i kulturno svakodnevno izgovori “dobar dan” na ulici?
To ne znači ništa. Ubistvo mame sekirom u pozadini ima ozbiljan poremećaj koji se ne dijagnostikuje na prvu, u mimohodu na ulici.

Ajde da prestanemo da ismevamo ljude koji traže pomoć kod psihijatra, za početak. Onda će možda sve lakše. Manje ubijenih mama, manje bacanja sa zgrade.
Oko podneva, poslale mi kolege skrinšot, kažu: pazi ovo! Tvit gde klinac nastavnici na viberu piše: Kad će rezultati testa? Aloooo, nastavnice!

alooo
Foto: Reddit/agent218

Deca u školi ne znaju šta je ćošak. A kod kuće nemaju autoritet. “Još su mali” i “sve je to faza” je najupotrebljivaniji alibi roditelja kojima je mrsko da razgovaraju sa detetom. I vaspitaju ga. I uzmu mu telefon. I igrice. Ali ogromnu energiju ulažu u selfi, mišiće, skidanje celulita oklagijama, dva posla da se na vreme dete obezbedi nekretninom.

Moja prijateljica, nastavnica srpskog jezika, rekla mi je kako joj je učenica na informaciju da je kontrolni za dva dana, rekla: E i to da vidiš, što ću ti ga ja raditi.
Ona se uzrujala, jer ako joj i da keca, posle će doći roditelji kod direktora, pa će ga moliti da joj se progleda kroz prste, da je ne obara na popravni, leto je, idu u Egipat, ako može da se to nekako popravi, nije tako mislila, faza.

Faza, nego šta.
I onda iz svih tih faza niknu primerci koji tuku vršnjaka, traže da ih dete sa posebnim potrebama zadovoljava oralno, ubijaju mačke, pse, kasnije i mame, babe, tate, teče, devojke, supruge… ili sebe.

Gleda se kroz prste na toliko zabrinjavajućih stvari, a niko nema volju da počne prvi da menja. Društvo dežurnih kritizera koji iz fotelje sve najbolje znaju, pre svega da osuđuju. A kad ustanu sa fotelje onda jebu mesaru mamu, probadaju breskvu u prodavnici zamarajući prodavačice svojim narušenim zdravljem, jer one “su dužne da slušaju sve”, dijagnoze se leče kod frizera, dok je onaj što je ubio mamu sekirom “sigurno bio lud, išao kod psihijatra” cedi se kroz šapat.

Mi smo čipovani, nas prate, zavladaće pederi planetom, truju nas iz vazduha, prisluškuju, ubacuju nam mikro kamere u telo, jadni mi … dok svojevoljno uključujemo Zadrugu da gledamo nasilje, jebačinu i prostakluk uz kaficu, dok sa komšinicom lečimo svoje panike i traume, dok mrzimo svakog ko je uspeo da od svog života uradi nešto, dok zavidimo, podmećemo nogu, dok bacamo smeće i maske, mnogo maski svuda unaokolo, dok trujemo reke, glasamo sa lopove, prodajemo obraz za 30 hiljada mesečno, dok decu učimo da je laktanje jedina opcija iliti “najebi se ti mame svakom ko te pipne” dok tata to ne reši kako ume. Ovde je lebac odavno izbačen kao alternativa “ko tebe kamenom”. Sada je u igri “ti njega metkom”, recimo.

Zašto sam od svih poremećenih vidova ponašanja koji se praktikuju pomenula ženu koja probada palcem breskvu?
Jer će ta breskva sada da nosi otisak njenog palca na sebi, pa je niko neće kupiti, pa će da truli, okupi mušice i da se baci… samo zato što je nekom bilo važno da je stisne.

E to ubadanje palca u sve postojeće, posebno u tuđe živote je ovde hobi, ali za truljenje je uvek “neko drugi kriv”. Nikad naš palac. Uvek mesarev, prodavačicin, doktorov, Vučićev, drugog deteta iz škole, njegovih roditelja, Mitrovićev, Marićev, Jeremićkin…

A stvari su toliko jednostavne da je nezamislivo da se mi i u 21. veku zajebavamo sa ovim, da nismo skapirali da svaka velika promena počinje od pojedinca ali ne onog preko puta bašte, već od tebe koji si baš jutros, pre nego što si se izderao na mesara, posetio direktora škole da mu kažeš da tvoja ćerka nije stvarno mislila da Ivanu nazove prljavom Cigankom čija mama je umrla od zaraze.

To je samo faza, deca, čula negde, rekao si dok ti kod kuće ostao upaljen TV i na njemu Jutarnji program TV Happy na kom Palma 855578 put poništava postojanje bunga bunga žurki na kojima se u žene upiralo prstom ko u robu.

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link