neven-naslovna-jubilej.cika-jova
Dogadjaji

List Neven slavi jubilej

Izlaskom septembarskog broja časopisa za decu Neven, obeležava se jubilej – 135 godina od nastanka  čika Jovinog lista za decu. Glavna urednica časopisa, Jelena Dopuđ, ispričala nam je kako je Neven dobio ime.

– Jednom prilikom dok je Čika Jova  išao da poseti grob svoje rano preminule supruge Ruže naišao je na bokor nevena, prelepih žutih cvetova, koji su prekrili večnu kuću njegove voljene. Bio je izuzetno dirnut pažnjom nepoznatog posetioca i rešio da časopisu koji je tek nastajao u njegovim mislima da ovo simbolično ime – kaže ona.

Jovan Jovanović Zmaj, odmila nazvan Čika Jova, po profesiji lekar, a po sopstvenom izboru, ljubavi prema pisanju i deci, jedan od naših najboljih pesnika. Pre nego što je stvorio „Neven“ i bio njegov prvi urednik, Zmaj je sa Đorđem Rajkovićem 1861. godine uređivao humoristički list „Komarac“. Kao jedini urednik književnog časopisa „Javor“, Zmaj se pojavljuje 1862. godine i tu objavljuje svoje prve „Đuliće“. U jesen 1864. godine on pokreće satirični list „Zmaj“ po kojem je i dobio svoj nadimak.

casopis-deca-neven

Čika Jova je čitavu deceniju smišljao i razmišljao, kovao planove u svojoj glavi i skupljao ideje iz svih krajeva sveta, dok prvi broj „Nevena“ nije konačno ugledao svetlost dana davne 1880. godine, jula meseca. „Neven“ je prvo izlazio kao mesečnik, a od 1881. do 1890. godine kao petnaestodnevnik. Zmaj je imao brojnih novčanih poteškoća prilikom štampanja i izdavanja časopisa. Poslednji broj koji je on uredio izašao je 12. aprila 1904. godine.

Zmaj je u „Nevenu“ objavio prvi strip, tačnije priče u slikama, prvu lutkarsku predstavu, prve novinarske tekstove u stihovima, prvi aforizam („Bolje je u malim stvarima biti veliki, nego u velikim mali“). Objavljivao je naučno-popularne tekstove iz geografije, biologije, istorije, reportaže i putopise, biografije poznatih ljudi, sve kao dopunu znanja koja deca stiču u školi.

neven-casopis-deca-cika-jova

Za „Neven“ su pisali Ljuba Nenadović, Svetozar Ćorović, Jovan Subotić, Đorđe Natošević, Ilija Ognjanović, Vojislav Ilić, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Branislav Nušić ei mnogi drugi poznati i priznati ljudi svoga vremena.

Zmajev „Neven“ bio je nezaobilazan kao inspiracija za mnoge, a možda najviše za Timoti Džon Bajforda koji je na osnovu tekstova napravio jednu od najboljih dečjih serija na nacionalnoj televiziji.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share