Magazin Srbija

Ling Long tvrdi da nije ispuštao otpad u Begej i da brine o zajednici u kojoj posluje

radnici
Foto: N1

Luftika je 3. avgusta 2022. objavila tekst o tome da kompanija Ling Long ispušta otpad u Begej, na mestu koje je svega 2 kilometra udaljeno od rezervata Carske bare.

S tim u vezi, našoj redakciji je stigao odgovor ove kompanije.

Kako tvrde u Ling Longu, svi navodi u datom tekstu su netačni.

– Izlivanja otpadne tehnološke vode svakako nije bilo, a u okviru fabričkog kompleksa su u skladu sa zakonom
projektovani zasebni sistemi za odvođenje atmosferske, sanitarno-fekalne i tehnološke otpadne vode, koji su trenutno u fazi izgradnje – kažu iz Ling Longa.

Oni dalje navode da se ti sistemi  zasebno izvode kako bi bila zagarantovana odvojenost tehnološke otpadne
vode i kišnice.

Dva kanala koja su trenutno u procesu izgradnje služe za odvođenje atmosferske vode, tj. kišnice iz fabričkog kompleksa kompanije Linglong, a to je, kažu u Ling Longu,  u potpunosti u skladu sa
relevantnim propisima i pravilima struke.

– U njima nikad nisu ispuštene, niti se planira ispuštanje tehnoloških ili fekalnih otpadnih voda – naveli su u saopštenju.

U okviru samog kompleksa, već je izgrađeno postrojenje za tretman industrijskih otpadnih
voda, tvrde iz ove kineske kompanije u Zrenjaninu dodajući da će ta voda postrojenje napuštati tek nakon što se utvrdi da su zadovoljeni zahtevi relevantnih standarda.

– Puštanje ovog postrojenja u probni rad se uskoro planira, a njegova važnost je još tokom projektovanja fabrike uzeta u obzir i sastavni je deo projekta tehnologije. Želimo da naglasimo da je ovaj objekat ne samo neophodan za realizaciju proizvodnje, već je prema zakonu i obaveza kompanije Linglong. Tek nakon prečišćavanja u postrojenju za preradu otpadnih voda, odnosno kada se produkovane tehnološke otpadne vode dovedu u propisane okvire dozvoljenih koncentracija zagadjujućih materija, ta voda će napustiti fabrički kompleks i biti ispuštena u
gradsku kanalizaciju – rekli su.

– Kompanija Linglong će uvek poslovati po strogim principima, poštujući pravila i regulative, i strogo vodeći računa o zajednici u kojoj posluje. Razumemo zabrinutost lokalne zajednice, i iz tog razloga se zalažemo isključivo za istinito i objektivno izveštavanje od strane odgovornih medija – zaključili su u saopštenju.

Zrenjanin dobija aveniju, zvaće se Ling Long!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar