Magazin Novi Sad

Čuvena “Jagoda”, prva samousluga na Limanu otvorena pre 57 godina

Foto: Stare fotografije Novog Sada/Fejsbuk stranica

Za Novi Sad i Limance avgust 1964. godine je bio poseban, dobili su prvu moderno opremljenu prodavnicu. Istorijski Arhiv grada Novog Sada sačuvao je zbilja sjajan isečak iz novina. Do tada, kupovalo se na pijacama, takozvanim piljarama i drugim maloprodajnim objektima. Njih ima i dan danas, ali sve manje.

Početak jedne, a kraj druge ere u trgovini pa i načinu života za Limance je počeo tada. Nema tog Limanca koji nije čuo za čuvenu Jagodu. Kada dođete u Novi Sad, pitajte ih, ukoliko ne znaju, nešto ne štima.

Tekst iz novina prenosimo u celosti:

Foto: Istorijski arhiv grada Novog Sada/Fejsbuk stranica

Otvorena prva samousluga na Limanu

– Juče u 11 časova, u prisustvu više političkih i društvenih radnika novosadske komune, svečano je otvorena prva samousluga na Limanu.

Ovu moderno opremljenu prodavnicu podiglo je trgovinsko preduzeće “Centrokolonijal” uz saradnju Zavoda za unapređenje robnog prometa Vojvodine. U njoj će građani Limana moći svakodnevno da kupuju najraznovrsnije artikle široke potrošnje računajući tu i svu prehrambenu robu; mleko, mlečne i suhomesnate proizvode, sveže meso i povrće, hleb i peciva.

Prodavnica ima veoma pogodno radno vreme: radnim danima otvorena je “non stop” od 5 do 20, a nedeljom od 6 do 9 časova. Danas ujutro ova samousluga primaće svoje prve potrošače – pisalo se tog avgustovskog jutra.

Dakle, i subota je bila radni dan. Članak kao jedna lepa uspomena budi sigurno radosne slike detinjstva mnogih Limanaca, sada vremešnih ljudi. Kao i sećanje na one kojih više nema među nama, a obeležili su deo tog vremena. Vremena koje spada u domen, pa, i kulturnog i istorijskog nasleđa Limana.

Možda nije preterano reći i da su se u to vreme takvi događaji obeležavali kao svojevrsni lokalni praznici. Uporediti dva vremenska razdoblja uvek je dobro, a svako može da izvuče autentičnu pouku.

“Jagoda” se nalazila u Novom Sadu, na Limanu 1 u ulici Veljka Petrovića.

Mali Limanci prodaju lubenice i sokove za pomoć bolesnom drugaru (FOTO)

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

593 Shares
593 Shares
Share via
Copy link