Magazin Novi Sad

Limanci zahtevaju od Vučevića da javno osudi nasilje i fašističke incidente i održi reč

hrvatska zastava liman

Povodom niza ekscesnih događaja u novosadskim naseljima Liman, saveti Mesnih zajednica “Liman 3”, “Ivo Andrić” i “Liman” uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću. Oni zahtevaju da gradonačelnik javno osudi incidentne događaje, održi datu reč i sarađuje sa njima. Pozivaju gradonačelnika da apeluje na nadležne institucije da deluju po zakonu. Takođe traže da se izgrednici identifikuju i procesuiraju.

Ceo niz nezakonitih aktivnosti

Prošla su skoro dva meseca od početka masovno organizovanih krečenja fasada širom Limana u toku noći. Bez saglasnosti stanara i uz nereagovanje nadležnih. Organizovana je i povorka sa oko 300 omladinaca SNS-a. Mlađani “ulični hodači” nosili su rančeve, kolonu opkolili noseći kapuljače i kačkete na glavi, a barjaktar je nosio zastavu sa likom predsednika Aleksandra Vučića.

Podeljen je i lažni zapisnik sa sednice saveta MZ Liman. Članu istog saveta su izbušene gume na autu. U međuvremenu, na prostorijama Mesne zajednice Liman osvanula je zastava AP Vojvodine, bez ikakvog ovlašćenja. Nakon toga i zastava Republike Hrvatske. Na kraju, isti kvart je oblepljen nalepnicama čija sadržina može da navede na pomisao da su to uradili članovi saveta MZ što nije tačno.

Gradonačelniče osudite događaje

U otvorenom pismu gradonačelniku Milošu Vučeviću saveti MZ Liman iskazuju zabrinutost zbog izostanka reakcija nadležnih institucija:

– Vi kao gradonačelnik dosledno relativizujete i opravdavate sve navedene događaje. Ovo navodi na zaključak da se svi ovi prestupi smatraju prihvatljivim i poželjnim ponašanjem. Odsustvo reakcije institucija i nakon podnetih krivičnih prijava i prijava nadležnim organima, na očigledno organizovane i nezakonite aktivnosti, stvaraju osećaj nebezbednosti, ne samo članova i članica mesnih zajednica, nego i dela građana i građanki – navode oni u pismu.

Naznačavaju da svi prestupi uključuju i prouzrokovanu, veliku materijalnu štetu. Pozivaju gradonačelnika Vučevića da reaguje:

– Zbog toga Vas pozivamo da javno osudite navedene događaje i da apelujete na nadležne institucije da deluju po zakonu. Neophodno je da se pojedinačni izgrednici identifikuju i adekvatno procesuiraju, a nastala šteta nadoknadi – ističu saveti MZ sa Limana.

Gradonačelniče održite reč

Oni pozivaju i nadležne institucije na delovanje kako bi se sprečili i potencijalni budući incidenti.

Nadaju se da će gradonačelnik Miloš Vučević održati reč koju je dao u izjavi nakon junskih izbora za savete mesnih zajednica u kojoj je rekao:

– Grad Novi Sad je apsolutno spreman da sarađuje sa svim mesnim zajednicama. Naša ruka saradnje pružena je i ka onim mesnim zajednicama u kojim nismo pobedili – istakao je tada Vučević, a ovom rečenicom saveti Mesnih zajednica “Liman 3”, “Ivo Andrić” i “Liman” zaključuju svoje obraćanje u otvorenom pismo upućeno gradonačelniku.

Cela saga je počela 23. avgusta ove godine kada su na Limanima počeli da se pojavljuju grafiti srpskih trobojki. Od tada je prošlo skoro dva meseca, a nijedan od ovih događaja nije dobio svoj epilog, dok su se incidenti nastavili. Izostaje i bilo kakva reakcija nadležnih. A građani Limana imaju jednaka prava na dostojanstven život i nesmetano funkcionisanje kao i svi građani Srbije.

Politički pritisci, noćni “fantomi”, organizovani plaćenici, izazivanje straha i panike, stvaranje atmosfere zastrašivanja i osećaja nebezbednosti u sopstvenom gradu je nedopustivo. Šta god da je u pitanju od navedenog ili nenavedenog, jednostavno, mora da prestane. A nadležni moraju da reaguju, po zakonu. I to hitno.

Ne smeta Limancima hrvatska zastava, već fašisti koji mašu srpskom, prljaju je i skrnave

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

55 Shares
Share via
Copy link