Vesti Novi Sad

Likovno umivanje – umetnička oaza u Novom Sadu

Likovno umivanje je škola crtanja, slikanja, vajanja i grafike za decu i odrasle. U ovoj školi radi dvoje mladih umetnika i profesionalaca, Đorđe i Gea. Đorđe Marković je završio likovnu akademiju, radio je u privatnim školama i galerijama, pa već ima pedagoško iskustvo. On drži časove slikanja i crtanja. Gea Gojak je završila vajarstvo, pa radi vajarski program sa decom i odraslima, a uskoro će početi da drži i radionice izrade ginjol lutaka.

likovno-umivanje-novi-sad-4

A zašto baš Likovno umivanje? Likovno jer se bave likovnom umetnošću, a umivanje simboliše ritual kojim se razbuđujemo, „progledamo” i osvežimo.

Ovi mladi umetnici organizuju časove za 4 grupe – mlađi, to su uglavnom osnovci, odrasli, od 18 godina pa naviše, oni kojima su potrebne pripreme za srednju umetničku školu i oni koji žele da upišu akademiju. Polaznici su različitih godina i različitih profesija, nema pravila. Najmlađi učenik ima 8 godina, a najstariji oko 50. Termini su od ponedeljka do petka od 18 do 20 časova, dok su vikendom od 10 do 14 časova pripreme za akademiju. Ipak, ukoliko „učenici” imaju druge obaveze, vreme održavanja radionica im se prilagođava.

likovno-umivanje-novi-sad-2

Da biste se prijavili za ovu umetničku školu, ne morate da ispunjavate nikakve posebne uslove, dovoljno je samo da imate želju da naučite nešto novo. Rad sa decom i odraslima se razlikuje. U svakoj grupi ima 10 polaznika, tako da se svakom posvećuju posebna pažnja i vreme.

– Pored eksponata koje deca mogu da rade, imamo i jako puno knjiga, gde deca mogu da gledaju reprodukcije, pa ti mlađi uče i dosta o umetnosti, a to im je zanimljivo. Puštamo njih da odaberu šta im se sviđa, ali ih vodimo kako bi tehnički to izveli što pravilnije. Ipak, uvek gledamo da to njime zaista godi – kaže Đorđe.

likovno-umivanje-novi-sad-5

Za odrasle je pristup skroz novi. To su obično ljudi koji su se ovim već i ranije pomalo bavili, malo su kalupirani i imaju neki mogući stil koji im se sviđa, pa časovi izgledaju drugačije od onih sa mlađom grupom.

– Ja uglavnom radim po etapama. Radim stilove svih najpoznatijih umetnika. Ne radimo onu puku kopistiku, da oni precrtavaju nečiju reprodukciju, nego im ja pokažem delo i malo im ispričam o tom umetniku. Onda postavim ili sličnu kompoziciju ili ako je umetnik radio preko fotografija, oni donose svoje, pa počinjemo sa radom. Cilj je samo da delo ispadne onako kako bi ispalo da je taj umetnik izveo kompoziciju kada bi radio tim svojim stilom – objašnjava ovaj mladi umetnik.

likovno-umivanje-novi-sad-3

Polaznicima je na raspolaganju i atelje za grafiku. Starijoj grupi je to obično interesantno onda kada vide da se neki umetnik bavio određenom grafičkom tehnikom, pa požele da saznaju malo više o njoj. U planu je i otvaranje galerije gde bi se održavale izložbe sa radovima učenika ove škole.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

64 Shares
Share via
Copy link