letnja-dugodnevnica-horoskop
Horoskop

Letnji solisticij 2016: Ženska energija na vrhuncu

Letnji stolicij (dugodnevnica) je dan kada je Sunce u najvišem zenitu. Ovaj dan će trajati 15 sati, a ove godine će se poklopiti sa punim Mesecom. Pojava dva tela na nebu će biti istovremena, a mnogi samozvani “astrolozi” su najavili apokalipsu. Istina, ovo će biti težak dan, ali ni pripližno takav kako se najavljuje, a astrolog Ana Dominik Rodić objašnjava pojedine aspekte.

stounhendz-zalazak-sunca

Različite kulture su posmatrali drugačije ljetnu solisticu. Uvijek je bila vezana za pozitivne događaje i blagoslove žetve ili ljubavi. Naziv “medeni mjesec” dolazi upravo iz razloga što je to dan kada se kupi med iz pčelinjih košnica, a ljubavni pojam je dobio jer se od davnina vjeruje da medovača ima afrodizijačni efekat, pa su parovi u određenim paganskim kulturama od ovog datuma pa narednih mjesec dana pili medovaču.  Povezano sa kulturom u Stonehedge-u, vjerovovalo se da je ljetna solistica period na koji se organizuje kalendar. Prema kineskim vjerovanjima, na današnji dan se slavila ženska kozmička sila, yin. Stari rimljani i gauli su slavili na ovaj dan božicu Eponu koja je bila božica konja i božica fertilnosti, a indijanci su svojim plesom veličali Sunce.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Ana Dominik Rodić

Ana Dominik Rodić

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share