Magazin

Konačno smo shvatili poruku utkanu u najpoznatiji crtež Leonarda da Vinčija

Pre tačno mesec dana otvorena je gala izložba u pariskom Luvru, koja kroz 140 dela čuvenog umetnika obeležava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija.

Leonardo je bio svojevrsni renesansni genije, koji je u svojih 67 godina života otavio neizbrisiv pečat u slikarstvu crtanju, vajanju, arhitekturi, inženjerstvu, nauci, muzici, matematici, književnosti, anatomiji, astronomiji, botanici, paleontlogiji, kartografiji, piše portal Noizz.

Delo koje je svakako obeležilo njegov živto i rad je crtež “Vitruvijanski čovek”. Osetljivo remek delo staro 530 godina je transportovano od Venecije, preko Alpa do Pariza, u zapečaćenoj staklenoj kutiji koja je morala da ima posebnu temperaturu, uz pratnju naoružanih čuvara.

Leonardu su kao inspiracija poslužili Vitruvijevi zapisi. On je bio prvi veliki rimski arhitekta. Crtež, koji se zove i Proporcije čoveka i Zakon proporcija prikazuje idealno ljudsko telo koje je predstavio Vitruvije u drugoj knizi “O arhitekturi”. Njegov stav je bio da su proporcije ljudskog tela imale najveći uticaj na klasičnu arhitekturu, a idealno ljudsko telo ima specifične proporcije.

Da Vinčiju je izazov bio da to i nacrta, da prikaže idealne proporcije i kako su one u harmoniji sa univerzalnim principima jer ljudsko telo staje i u kvadrat i u krug.

vitruvijanski covek

– Smatralo se da crtež predstavlja jedinstvo kosmosa i koncepta čoveka kao merilo svih stvari – rekao je profesor Martin Kemp koji je pisao biografiju da Vinčija.

Pupak je postavio kao centralnu tačku tela oko kog je opisan krug dok su ruke podignute. Međutim, u kvadratu centar je na preponama.

– Ljudsko telo je prirodno tako oblikovano da lice, od brade do vrha čela i najnižeg korena kose, predstavlja deseti deo cele visine – pisao je da Vinči kog je jako zanimala ljudska anatomija. On je secirao 30 ljudskih leševa da bi bolje razumeo ljudsko telo i da bi to primenio na svoja remek dela.

Vitruvijanski čovek nije samo odličan primer umetnikovog talenta i fenomenalnog prikaza čoveka. Ovaj crtež ukazuje i na sklad čovekovog mesta u univerzumu, primer je njegove prirodne simetrije i prikazuje kakva je veza svih nas sa naukom i matematikom.

Ovaj crtež je neprocenjiv jer ga Galerija Akademije u Veneciji koja je vlasnik, nikada neće prodati. Izvori iz Italije tvrde da je osiguran na milijardu evra. Izložba dela Leonarda da Vinčija u Luvru će trajati do 24. februara 2020.

Filmska najava RTS-a krije poruku narodu koja sigurno nije bila slučajna

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

618 Shares
618 Shares
Share via
Copy link