Koronavirus Srbija

Lekari kraljevačke bolnice obustavili rad, “na ivici snaga” mole da pomoć

kraljevo-lekari-protest
Foto: Nova.rs

Zaposleni u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, obustavili su danas rad na 20 minuta kako bi skrenuli pažnju javnosti da su na ivici pucanja i snage, ali i ukazali na to da se mere moraju poštovati.

Kako ističu iz sindikata „Nezavisnost“, već je prošlo godinu dana od proglašenja pandemije izazvane koronavirusom, a lekari, medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje se danonoćno bore za svaki život u crvenim zonama.

“Pritisak na zdravstvo je veliki jer je broj bolesnih sve veći. Hteli smo da pokažemo da smo i mi od krvi i mesa. Hteli smo da uputimo apel da se poštuju protivepidemijske mere, jer ako se ovako bude nastavilo neće imati ko da leči ljude”, rekao je Vladimir Nović, predsednik ZGS “Nezavisnost”, dodajući da je reč o jednoj pauzi za doručak koju niko dugo već ne koristi.

Kako su istakli, preko 400 zaposlenih u kraljevačkoj bolnici je obolelo od Kovida 19. Kažu i da nije u pitanju štrajk, već samo doprinos za što brži izlazak iz teškog stanja u kome se nalazimo i duge zdravstvene krize, piše Nova.

Okupljeni su istakli da je svakodnevno na dijagnostici u kovid ambulantama više od 250 ljudi, i pitaju se šta je sa onim licima koja boluju od nekih drugih bolesti.

“Da samo tri sata provedete na dijagnostici videli biste kakve su to promene na plućima, i šta radi korona”, kaže Nović.

Doktorka Ivana Lukić, anesteziolog, kaže da nisu sve službe opterećene i otuda i manji odziv, što po njenom mišljenju nije opravdanje.

“Anestezija je najviše opterećena, službe laboratorije, radiologije, infektolozi i pulmologija. Zaista smo nezadovoljni”, rekla je Lukić.

Danas je i odata pošta svim preminulim od koronavirusa, a zaposlenima u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite jedna vrsta podrške kako bi se izborili sa epidemijom.

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba već mesecima apeluju na to da je neophodno pridržavati se epidemioloških mera ističući i da je brza vakcinacija što većeg broja stanovnika jedini izlaz iz epidemije koronavirusa.

Da je više od godinu dana od početka epidemije u Srbiji stanje alarmantno, može se zaključiti i iz izjava lekara u medijima. Saglasni su svi iz struke – kako članovi Kriznog štaba tako i lekari koji nisu uključeni u donošenje protivepidemijskih odluka.

Pulmolog Dejan Žujović, načelnik Dnevne bolnice Gradskog zavoda za plućne bolesti u Beogradu, izjavio je juče da će morati da se dođe do konsenzusa da “zatvorimo sve osim ljudi bar dve nedelje”, ili ćemo stalno imati novozaražene.

Gotovo istovremeno stižu i informacije o tome da su bolnice prebukirane i da se ponovo bližimo cifri od 8.000 hospitalizovanih korona pacijenata koliko je najviše bilo u decembru prošle godine.

Vučić se vakciniše u kliznom vremenu od utorka do petka, baš kao što zaseda i Krizni štab

OGLAS

PARTNERI SAJTA


42 Shares
Share via
Copy link