Vesti Novi Sad

Lazar Zličić, Vošin klinac koji trese mreže

Lazar Zličić je fudbaler za kojeg verovatno pre prošlog vikenda niste ni znali. Gol u utakmici Vojvodine protiv Radničkog za nekoliko trenutaka vinuo ga je na naslovne strane. Cele nedelje Lazar je bio glavna tema sportskih emisija. Analitičari, fudbaleri, treneri i ljubitelji najvažnije stvari na svetu hvalili su mladog Vošinog igrača, a mi vam donosimo priču o talentu, srpskom fudbalu, odricanjima i snovima koje ima ovaj dečak.

Fudbalom je počeo da se bavi sa 6 godina, u lokalnom klubu FK Veternik. Nije se ovde dugo zadržao, pa je prve prave kopačke obuo na terenu sportskog centra „Vujadin Boškov“. Vošin dres od tada nije skidao. Jeste na kratko, samo da bi ga zamenio dresom reprezentacije za koju je odigrao više od 50 utakmica.

lazar-zlicic-fk-vojvodina
Foto: Dragan Čapelja

– Za reprezentaciju sam redovno pozivan od svoje 14.  godine i odigrao sam 55 utakmica za sada. Najznačniji uspeh mi je svakako konstantno igranje za reprezentaciju, učestvovanje na raznim velikim turnirima poput Viktor Banjikova u Ukrajini, Gabala kupa u Azerbejdžanu kao i učestvovanje u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope do 17 i 19 godina – kaže Lazar.

Sport donosi puno odricanja, ali i mnogo putovanja, lepih poznanstava i privilegija. Lazar je bio u Japanu, Škotskoj, Estoniji, Nemačkoj, Italiji, Španiji i mnogim zemljama kojih se više i ne seća, jer kofer ne stiže ni da raspakuje. Trenutno je sa reprezentacijom u Nemačkoj gde igra prijateljski turnir u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Prvi put Lazar je sportsku javnost je dospeo mnogo pre postizanja evro gola za Vojvodinu. Bilo je to pre 10-tak godina kada su ga skauti iz Fudbalskog kluba Milano uočili i odveli u Italiju.

lazar-zlicic-srbija
Privatna arhiva

– Izabrana su 3 najtalentovanija dečaka u Srbiji i otišli smo kod evropskih šampiona da učimo prve fudbalske korake. Neverovatno iskustvo, video sam igrače koje sam do tada gledao samo na TV-u i moji dečački snovi su definitivno bili ostvareni kada sam na punom San Siru gledao Kaku kako postiže pogodak – priseća se on.

Dečački snovi od tada su postali veći. Sada se Lazar nada igranju pred punim stadionom, a jednog dana želeo bi da zaigra i u Ligi šampiona. Svoj kvalitet dobro je pokazao na debitanskoj utakmici za prvi tim Vojvodine. Golom sa 30tak metara oduševio je ceo stadion, a danima nakon toga, u fudbalskim krugovima mogla se čuti priča o “onom klincu“.

lazar-zlicic-junior
Iz pionirskih dana / Privatna arhiva

–  Osećaj je stvarno fantastičan,videti sve te ljude oduševljene na nogama kako aplaudiraju. Neverovatno. Definitivno  jedan od najlepših momenata u životu.Treme je bilo u početku, prvih nekoliko minuta ali je brzo nestala. Posle utakmice svi su mi uglavnom čestitali i dobio sam mnogo poruka podrške koje mi izuzetno znače – priča nam Lazar.

Njegova sudbina je neizvesna. Fudbal u Srbiji definitivno nije na zavidnom nivou, a u moru menadžera, skauta i velikih riba samo retki uspeju da plivaju. Njegov kvalitet i potencijal su neosporni, a hoćemo li Vošinog dečaka uskoro gledati u samom svetskom vrhu, rame uz rame sa poznatim fudbalerima današnjice, ostaje da vidimo. Ono što je sigurno, jeste da je njegov gol jedan od najlepših ove sezone, da je svoj debi dobro odigrao, da hrabro ide napred, a snove još niko nije zabranio.

 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

A

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš