Lifestyle

Lazar Ristovski: Od spavanja na klupi do fantastičnih uspeha

lazar ristovski
Foto: Printskrin/ Zilion film

Počelo je emitovanje Humorističke serije „Drim tim“, nastale u produkciji slavnog glumca i reditelja Lazara Ristovskog.  Serija se emituje svakog radnog dana u 20 časova na Prvom programu RTS-a. Radnja seroje govori o ne mnogo uspešnom fudbaleru Iliji Iki Srdiću i fudbalskom timu koji je sam sastavio od svojih jedanaest sinova! U seriji pored Lazara igra i njegova supruga sa kojom je u braku više od 40 godina.

Lazar Ristovski je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac, scenarista, režiser i producent. Rođen je 26. oktobra 1952. godine u Ravnom Selu. Od 1972. godine živi i radi u Beogradu. U braku je više od 40 godina sa glumicom Danicom Ristovski, koju trenutno gledamo kao Lilu u hit seriji Igra sudbine, s kojom ima sinove Petra i Jovana.

U dosadašnjoj karijeri Ristovski je glumio u više od četiri hiljade predstava, te više od 40 filmskih i televizijskih projekata. Za svoje radove osvajao je prestižne nagrade – od nagrada „Raša Plaović“ i „Pavle Vujisić“, pa sve do „Zlatnog ćurana“, „Zlatne mimoze“ i nagrade „Car Konstantin. Od polovine devedesetih godina ne glumi u pozorištu, ali se neretko pojavljuje u ulozi režisera i producenta.

Njegov prvenac u kome je preuzeo sve tri veoma važne uloge objavljen je 1999. godine. Reč je o filmu „Belo odelo“ koji mu je, takođe doneo značajne nagrade. Osim filma, Ristovski uživa i u pisanju, pa je tako do sada objavio dva romana i dve zbirke priča koje je književna publika veoma dobro prihvatila.

Lazar Ristovski je rođen 1952. godine u Ravnom Selu kod Vrbasa. Njegov otac je bio poreklom Makedonac, a majka Crnogorka. Otac je bio pružni radnik, a majka je bila domaćica koja je povremeno radila u Zadruzi. Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a Srednju učiteljsku u Somboru. Kao dete igrao je u kulturno-umetničkom društvu i svirao kontrabas.

U jednom intervjuu priznao je da je njegovo detinjstvo bilo obeleženo velikim siromaštvom, ali i solidarnošću, nadom i verom u bolje sutra. Sanjao je velike snove o uspehu i velikom svetu. Tome su doprinosile knjige koje je čitao i filmovi koje je gledao.

Još kao dete pročitao je knjigu „Čarobni breg“ Tomasa Mana koja ga je toliko dotakla da se razboleo. Redovno su odlazili bioskop, a glavne glumce su zvali „mladići“. Tokom srednje škole živeo je u internatu, a 1972. godine je došao u Beograd na polaganje prijemnog ispita na Državnom institutu za fiskulturu (DIF).

Položio je atletiku i plivanje, a u međuvremenu se prijavio za polaganje ispita na Fakultetu dramskih umetnosti. Prošao je u uži krug, pa je morao da se snalazi u Beogradu, u kome nije imao ni familiju ni prijatelje. Kaže da je spavao na klupama u parkovima.

Zajedno sa Radošem Bajićem, Bogdanom Diklićem, Snežanom Savić i drugima primljen je u klasu profesora Milenka Maričića. Predavali su im i profesorka Ognjenka Milićević i Miroslav Minja Dedić. Živeo je u raznim domovima, a kasnije u Studentskom gradu, gde mu je jedno vreme cimer bio Bogdan Diklić.

Kako bi zaradili nešto novca Ristovski, Bajić, Diklić i Slavoljub Fišeković su osnovali Orkestar „Radilafi“. Radoš i Fišeković su svirali harmonike, Ristovski kontrabas, a Diklić bubnjeve. Uglavnom su svirali narodnjake, a nastupali su u manjim kafanama, te na slavljima i svadbama. I danas pamte svadbu dramskog pisca Duška Kovačevića na Fruškoj Gori kada su više vremena proveli gledajući fudbalsku utakmicu Jugoslavija – Rumunija nego što su zaista zabavljali goste.

Prvi susret sa filmskom kamerom doživeo je već na prvoj godini Akademije. Tada ga je prijatelj iz Sombora koji je studirao kameru zamolio da mu pomogne da snimi jedan zadatak. Trebalo je da glumi studenta violine koji pada u nesvest u autobusu punom studenata. U jednom od svojih intervjua rekao je da ga je bilo sramota da tek tako padne na ulici, pa je nekoliko puta odgađao taj momenat. Ipak, nakon nekog vremena, odlučio je da to završi. Počeli su da snimaju, a njemu se zavrtelo u glavi i zaista se onesvestio.

Probudio se u kafani, gde su ga polevali vodom svedoci tog događaja. Tada je shvatio da će gluma „skupo da ga košta“ jer joj se predavao celim svojim bićem. To su prepoznali pozorišni reditelji pa je dobijao sve više uloga. Dve godine kasnije počele su da stižu i filmske uloge, a diplomirao je 1976. godine. Pozorišna karijera Prve uloge odigrao je u Pozorištu „Dvorište“ Petra Zeca, a jednu od prvih nagrada osvojio je za ulogu u predstavi „Savremenik“ Radoslava Pavlovića u Pozorištu „Pod razno“ Studentskog kulturnog centra (SKC).

Posle toga je igrao u „Ateljeu 212“, „Zvezdara teatru“ i Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), a gostovao u drugim teatrima širom Srbije. Igrao je u Šekspirovom „Hamletu“ u režiji Jiržija Mencla (Jiří Menzel) na Dubrovačkim ljetnim igrama, kneza Nikolu u predstavi Stevana Koprivice „Dugo putvanje u Jevropu“, te Amadeusa u istoimenoj predstavi Paola Mađelija (Paolo Magelli) po komadu Pitera Šefera (Peter Shaffer). Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta koje je jedno vreme bilo njegova matična kuća glumio je u predstavi „Luda“ Slobodana Unkovskog.

U „Zvezdara teatru“ igrao je u hitovima Ace Popovića „Mrešćenje šarana“, Radeta Radovanovića „Original falsifikata“, Radoslava Pavlovića „Mrešćenje šarana“, „Urnebesnoj tragediji“ Dušana Kovačevića i drugima. Igrao je u predstavama „Don Žuan“, „Mušica“, „Mara Sad“, „Venčanje“ i drugima. Na „daskama koje život znače“ odigrao je više od četiri hiljade predstava. Ipak, 1993. godine odlučio je da više ne glumi u pozorištu, jer ga je rad tamo isuviše iscrpljivao. I danas se seća šta mu je otac rekao nakon premijere „Mrešćenje šarana“. Naime, stariji Ristovski je zaključio da se Lazar „previše kida“, što je i sam glumac kasnije uvideo i okrenuo se filmu.

Privatni život

Još u studentskim danima Lazar je uplovio u vezu sa glumicom Danicom Kotorčević, danas Ristovski. Par se venčao u Beogradu, a nakon toga su dobili sinove Petra i Jovana. Danica Ristovski je takođe pozorišna, filmska i televizijska glumica najpoznatija po ulogama u serijama „Pozorište u kući“ Vruć vetar“, „Selo gori, a baba se češlja“, te filmovima „Belo odelo“, „Bumerang“, „San zimske noći“, „Dnevnik mašinovođe“ i drugima, a trenutno je gledamo kao Lilu i „Igri sudbine“.

Petar Ristovski je filmski producent i režiser najpoznatiji po filmu i seriji „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“. U braku je sa glumicom Teodorom Živanović koja je igrala u filmovima „Dnevnik mašinovođe“ i „Nova šansa“ , te serijama „Montevideo, Bog te video“, „Bela lađa“ i „Gorki plodovi“. Lazarov i Daničin mlađi sin Jovan je ekonomista, dok je njegov imenjak i stric takođe glumac poznat po ulogama u filmovima „Karaula“, „Belo odelo“, „Bumerang“, „Optimisti“ i „Kralj Petar Prvi“, te brojnim ulogama u predstavama u Narodnom pozorištu Subotica.

Izvor: stil.kurir.rs

Vrh moderne srpske umetnosti otvara Lazar Ristovski

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

35 Shares
Share via
Copy link