Magazin

Preminula legendarna baka Buda, kuvarica sa preko 120 godina radnog staža

baka buda

Budimirka Mladenović, koja je čitav radni vek provela kao kuvarica restorana „Sopoćani“ pokraj istoimenog srednjovekovnog manastira, preminula je u svojoj 86. godini.

Ova tragična heroina je dobar deo života provela u ugostiteljskom objektu u koji ju je majka dovela kad se tek zadevojčila, da bi zaradila novac za odeću u kojoj će se udati. Sudbina je, međutim, htela da čak i po penzionisanju, pre ko zna koliko godina, ostane na istom mestu da, od ranog jutra do odlaska poslednjih gostiju, sprema nadaleko čuvene specijalitete ovog kraja.

Zanat je, nije krila, naučila od „čuvene Eržebet, kuvarice Moše Pijade“, a onda su u njenim đakonijama uživali najviši državni funkcioneri bivše Jugoslavije, inostrane diplomate, ali i hiljade gostiju iz svih delova sveta.

– Dolazili su Ranković i Kardelj, ali ću zauvek pamtiti Tita, koji je, posle ručka, prišao i pozdravio me. Bio je veoma prijatan, zadovoljan hranom i uslugom – pričala je baka Buda, koja je odbijala brojne ponude da promeni radno mesto, a zahvalila je čak i na planiranom angažmanu u sedištu Ujedinjenih nacija, u Njujorku…

Budimirka Mladenović je sahranjena u rodnom selu Doljani, prenele su Novosti.

Jednom prilikom je za emisiju Kvadratura kruga na RTS-u izjavila da u restoranu „Sopoćani“ radi preko pet decenija svaki dan u dve smene, te da je odsutna samo ako „ode u grad“ ili se nešto nepredviđeno dogodi.

– Ovde sam 54 godine. Radila obe smene, non stop radila, svakog dana – kazala je tada baka Buda i navela nas na razmišljanje da je u međuvremenu sakupila preko 120 godina radnog staža, ukoliko bi joj se svaka smena računala kao poseban radni dan, te ako se u obzir uzme da je „samo“ u ovom restoranu provela 54 godine.

U istoj emisiji rekla je da je za dve smene ceo život primala samo jednu platu, a da je penziju od samo 10 hiljada dinara „zaslužila“ samo zato što nije proveravala da li su joj uplaćivali doprinose kao glavnoj kuvarici. Tada je imala 77 godina.

– Kao glavna kuvarica sam trebala da imam i veću platu, a ja nikad to pitanje nisam postavljala, niti su oni – ispričala je tada legendarna baka Buda. Neka počiva u miru i neka odmori od svih nas gladnih.

Preminula baka Stojanka, beskućnica koju su huligani pretukli na smrt

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.5K Shares
1.5K Shares
Share via
Copy link