Volite li prirodu i kuvanje, dobru hranu, a takmičarskog ste duha? Dobra vest za sve vas jeste da u okolini Novog Sada, u prelepoj prirodi brda Stražilovo postoje kulinarske manifestacije koje spajaju ove stvari.

Reč je o tri manifestacije – sačijada, barbeque i kotlovina fest. Sačijada je održana krajem maja, a samo bila je samo uvod u takmičarsko leto kuvanja.

Sledeće druženje zakazano je za 23. jul kada će se održati barbeque vs srpski roštilj festivala. Namerna kombinacija engleskog i srpskog jezika odmah ukazuje na temu festivala. Iako reč barbeque prevedena na srpski znači roštilj, ipak postoje razlike.

sacijada_festival_2
Foto: magazin Vikendica

– Barbeque su hot dogovi i burgeri, a naš roštilj pljeskavice i ćevapi. Hajde da se okupimo da vidimo ko šta bolje sprema – kaže za Luftiku organizator manifestacija Romeo Karanović.

Cilj ovakvih događaja jeste pre svega druženje i zabava, kao i promocija kuvanja na otvorenom. Ne postoji ništa lepše od izleta u prirodu i ukusne hrane, a ukoliko smatrate da ste upravo vi najbolji majstor roštilja ovo je idelna prilika da to i dokažete. Stručni žiri će proglasiti pobednike, a iako ne pobedite, jedno je sigurno – provešćete zanimljiv dan i uživati u ukusnoj hrani i druženju na otvorenom.

Treća manifestacija – kotlovina festival održaće se kasnije u toku leta. Verovatno vam je prva asocijacija kotlić, međutim reč je o pečenju hrane u velikom plitkom tanjiru koji se nalazi iznad otvorenog plamena. Posebnost u ovakvoj pripremi hrane je  u tome, da se meso i povrće naizmenično prže i krčkaju u sopstvenom soku, zatim se odlažu na spoljni rub tanjira, kako bi jelo ostalo lepo i toplo. Nabavkom komplet kotlovine, dobijate „kuhinju na otvorenom“ u svako doba godine i na svakom mestu.

Primera radi, Sač festival okupio je 28 takmičarskih ekipa i oko 850 radoznalih. Takmičari su došli sa svih strana pa je tako, osim srpskog, u igri bio bosanski, hrvatski, slovenački i makedonski sač. Posebno iznenađenje bio je specijalitet slovenačke ekipe – hobotnica pod sačem! Društvo se družilo, hrana je bila izuzetno ukusna, a uveče se druženje nastavilo uz tamburaše.  Osim novih poznanstava i recepata, mogli su se nabaviti sve vrste sačeva (zemljani, limeni, gusani…) jer je internet prodavnica VremeJeNovac.rs je postavila prodavnicu na otvorenom. Svoj asortiman predstavila je i kompanija Mirius koja je posetiocima pokazala jedinstvenu liniju roštilja Jamie Oiiver, a oni su bili i sponzori festivala.

sacijada_festival_1
Foto: magazin Vikendica

Ne sumnjamo da će i preostale dve kulinarske manifestacije biti nešto drugačije – dobra zabava, ukusna hrana i predivna priroda. Svi zainteresovani mogu se prijaviti preko internet magazina vikendica.net.

Pročitajte kako je bilo na konferenciji Moja kravica FoodTalk

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here