Koronavirus Ljubimci

Da li kućni ljubimci mogu da se zaraze ili da prenesu koronavirus na vlasnika

Virus korona nije nešto zahtevan gost, pa kada su u pitanju potencijalni domaćini, otkriven je kod mnogih vrsta sisara i ptica, uključujući i pse i mačke. Objavljeno je nekoliko izveštaja koji dokazuju infekciju SARS-CoV-2 kod kućnih ljubimaca.

Virus je, 24. marta otkriven kod jedne mačke u Belgiji, i nešto ranije, kod jednog sedamnaestogodišnjeg psa u Hong Kongu.

„Ovi kućni ljubimci živeli su u prostoru u kom i njihovi zaraženi vlasnici“, kaže Džeki Noris, veterinarka sa Univerziteta u Sidneju, a prenosi National Geographic.

„Virusna kultura kod ovih kućnih ljubimaca je bila negativna, što znači da aktivan virus nije prisutan.“

Studija koju su sproveli naučnici sa Instituta za veterinarstvo u Harbinu u Kini, tek treba da bude detaljno proučena, a u ispitivanja su bile uključene mnoge životinjske vrste, uključujući i pse i mačke.

Rezultati koje su do sada proučili, pokazali su da mačke zaražene virusom korona, mogu kapljičnim putem da zaraze druge mačke.

Psi su se pokazali kao malo otporniji. Tokom istraživanja, tri tromesečna bigla, koja su već bila zaražena, stavljena su u prostoriju sa druga dva psa, međutim, oni se nisu zarazili. Nakon nedelju dana, više nijedan pas nije bio zaražen, a dva su čak razvila imuni odgovor.

Naučnici ističu da su istraživanja rađena u laboratorijskim uslovima, i da bi rezultati mogli biti drugačiji u nekontrolisanim uslovima.

I drugi naučnici kažu da su nalazi zanimljivi, ali vlasnike mačaka još uvek ne treba alarmirati. Rezultati se zasnivaju na laboratorijskim eksperimentima u kojima je malom broju životinja namerno data velika doza virusa, SARS-CoV2.

Dakle, ti uslovi ne predstavljaju interakcije onakve kakve su u stvarnom životu između ljudi i njihovih kućnih ljubimaca, kaže virolog Linda Saif sa Univerziteta u Ohaju.

Da li ljubimac može da zarazi vlasnika?

Generalno se još uvek ne zna mnogo o ovom virusu, pa ni o njegovom prenošenju. Takođe, ne postoje dokazi koji pokazuju da virus korona šire kućni ljubimci.

„Ne postoje nikakvi dokazi da kućni ljubimci igraju bilo kakvu ulogu u širenju ove bolesti“, rekao je Trevor Dru, direktor Australijske laboratorija za zdravlje životinja.

Verovatno se pitate da li možete da „pokupite“ virus iz krzna vašeg kućnog ljubimca?

Rizik je nizak – ali nije nula – jer virus korona može da preživi na različitim površinama. Teoretski, virus može da se nađe na krznu, tako da uvek treba oprati ruke pre i posle interakcije sa ljubimcima.

Linda Saif sa Univerziteta u Ohaju, takođe je rekla da „nema direktnih dokaza da su zaražene mačke izlučile dovoljno virusa korona da bi ih prenele ljudima“.

Preporuke koje važe za ljude koji imaju ljubimce iste su kao i za one koji ih nemaju! Ne dodirujte lice, redovno održavajte higijenu ruku, tokom šetnje se držite preporučenog rastojanja od drugih ljudi, a nakon šetnje možete prebrisati šape vašeg ljubimca.

Kučkari se neće plašiti vaših policijskih patrola i komšija potkazivača!

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

10 Shares
Share via
Copy link