Lifestyle Magazin

Zašto je kupovina kuće na primorju dobra investicija

Odmor u Crnoj Gori

Kada imate kuću na primorju nemate dilemu gde biste mogli da odete na odmor, sem ako vam se posle dvadeset i više godina ne mili da opet idete na isto mesto. S druge strane kada pogledate cene aranžmana za letovanje u turističkim agencijama postoji realna mogućnost da se vrlo brzo predomislite. 

A onda ovu promenu u destinaciji odložite za sledeću godinu, “kada bude bolje”, kako se to obično kaže. Pošto saberete troškove za odmor, situacija će biti jasna kao sunce kome se leti gotovo svi raduju, iako sede u hladovini jer je tako zdravije i bezbednije.

Pomisao na svoju kuću, pošto ste spakovali u tašnu ključeve da u nju uđete, odmah vodi ka frižideru koji ćete puniti u obližnjoj radnji. Naravno i ormanu u kome bi trebalo da imate morsku garderobu, koju ne vraćate u mesto gde živite. A to znači nema prtljaga i pakovanja za put. 

U svom ormanu uvek imate ono najosnovnije što ste prethodnih sezona donosili, što znači da na letovanje možete da pođete sa ruksakom na leđima. Roditelji sa decom slično razmišljaju, sve je lakše kada si svoj na svome, pa još i kada u isto vreme na more poželi da pođe i baka-servis, da ne kažemo baba i deda. 

Ovako dakle može da zvuči priča o kući na primorju iz ugla porodice koja razmišlja o letovanju, a zapravo unapred sve zna. I gde, i kako – autom, autobusom, vozom ili avionom – a i tako da bude najpovoljnije po džep. Kad već pominjemo troškove, porodični budžet i novac, nije na odmet da se podsetimo da je ulaganje u kuću na primorju odličan potez. Pročitajte i argumente u prilog tome.

Ponuda nekretnina sa slikama i cenama

Nemate kuću na obali mora a sanjate da je imate. Onda vašoj priči o stanovanju na primorju nedostaje drugačiji uvod. Ima portala kojima je prodaja kuća na obali Crne Gore prioritet, pa potencijalnim kupcima ponude i mnogo informacija i veliki izbor slika, čak i onih snimljenih iz drona, koje će vam dočarati  i nekretninu i blizinu komšija, tako da odmah vidite da li je reč o ponudi koja bi vas zanimalo.

Odavno se pokazalo da dobra prezentacija najbolje  “prodaje” robu, što je u slučaju kuća, stanova, vikendica, vila, znači da vrtite fotografije i šetate po sobama, kupatilu, kuhinji, terasi. S tim da u morskim ponudama u Crnoj Gori ima dosta kuća sa bazenom, što je dodatni plus za nekretninu. More gledate u daljini a kupate se u bazenu na terasi. E to je odmor!

Za bolje opremljen stan ili kuću – 4.000 evra kvadrat

Za takvu kuću prodavci traže najmanje dve hiljade evra za kvadrat. Ako je dobro opremljena, ima kompletan nameštaj, sigurno snabdevanje vodom, onda cena rastedostiže i  tri-četiri hiljade. Interesantno je da pandemija korone nije zaustavila tržište nekretnina. Primetno je bilo da je, kako se povećavao broj obolelih raslo preseljenje u vikendice a i prodaja kuća koje su nekada pravljene da bi umorni žitelji velikih gradova imali gde da se odmaraju vikendom. 

Jednostavno vikendice  su zbog mogućnosti rada od kuće postale vrlo tražene. Kada se tome doda prednost života na čistom vazduhu i nekretnina koje su mogle da se kupi “za pristojne pare” jasno je zašto su agenti imali dosta posla. U banjama, na Zlatiboru i Kopaoniku odavno je postalo teško pronaći u ponudi stan ili apartman od pedesetak kvadrata. A takvi su najtraženiji a i najzgodniji za izdavanje.

Većina nekretnina kupljena da bi bila izdavana

S obzirom da istraživanja pokazuju da 70 odsto nekretnina bude kupljeno da bi bila izdavano i da bi svom vlasniku vratilo uloženi novac posle deset, najviše dvadeset godina, jasno je da je trgovanje stanovima i kućama poslednjih godina postao unosan posao. Na primorju još i više s obzirom da se smeštaj u privatnim kućama i apartmanima ponekad ispostavi kao traženiji nego soba u hotelu. Gost voli da se oseća “kao kod kuće” a to je kod privatnog vlasnika moguće. I u manjim mestima koje porodice zbog tišine i mira biraju, dok mlađi gosti vole provod u klubovima na obali uz bučnu muziku.

Zato investitori radije grade sasvim novu vilu ili apartmane da bi ih opremili kako smatraju da je najbolje, po svojoj i meri gostiju koji vole komfor, nego što ulažu u stare oronule kuće. Vode se logikom da će ponuditi ugodan kvalitetan smeštaj a to znači da će više i da zarade i pre će da vrate uložen novac.

Kuća u Kotoru smeštaj

I Turci na internetu nude stanove na moru

Svoj prilog temi zašto je kupovina nekretnina na primorju dobra odluka verovatno bi mogli da daju i Turci, s obzirom da preko interneta nude dosta stanova u Alanji i drugim gradovima. Njihova prezentacija je poverena agentima iz BiH, koji dakle govore srpski jezik, snimaju desetominutne priloge i pokazuju stan, počev od okruženja, samu zgradu, ulaz, sobe, kuhinju… Sve potpuno opremljeno – pa ne čudi da kupca pozivaju da samo ponese lične stvari i dođe. Doseli se. 

Interesantno je da su cene stanova u Turskoj mnogo niže, da se za sto do 150.000 evra može kupiti noviji potpuno sređen stan od 80 do 100 kvadrata, među njima  ima i dupleksa.  Zgrade u kojima se nalaze tako su sagrađene da ne zaklanjaju vidik onima koji stanuju u susedstvu posebno ne prema moru i obali. Ispred svake zgrade je uređen sportski teren, tenisko igralište, sagrađen bazen. Kažu da je među kupcima ovih stanova dosta naših penzionera i poslovnih ljudi koji mogu da rade onlajn.

Kamata u banci manja nego profit od kuće

S obzirom da ni jedna banaka ne daje toliku kamatu da bi novac bio odnet na štednju, jer bi tamo za sitnu dobit ostao zarobljen i obezvređen, preduzimljiv poslovni svet se okrenuo nekretninama kao najisplativijem poslu. Ukoliko kupite nezavršen stan tokom gradnje njegova cena je niža nego što će biti kada svi radovi budu okončani. 

Zbog poskupljenja građevinskog materijala, pojedinog i za 200 odsto, cena kvadrata u poslednjih godinu dana stalno raste. To znači da su oni koji su uspeli da kupe nekretninu na primorju ili je već imaju odavno, uvećali vrednost svoje imovine. Ako su uzeli krediti i okrenuli se izdavanju te kuće, ona će sama sebe isplatiti bez ikakve sumnje. Što bi neki rekli nekretnine su postale “suvo zlato”. A od nas, čini se dovoljno saveta da razmotrite kako biste mogli da se umešate u ovaj biznis ili makar sebi obezbedite stalnu letnju adresu u godinama koje dolaze.

Share via
Copy link