Magazin

Urednik KRIK-a tužio 5 režimskih tabloida jer su pisali da je Belivukov saradnik

dojčinovic
Printscreen

Propagandni mediji Srpske napredne stranke i pre svih njenog predsednika Aleksandra Vučića imaju magičnu moć da od istine naprave laž, a od izmišljotine nedeljnu temu broj jedan.

Zbog takvog talenta i optužbi na račun Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a, da je blisko povezan sa klanom Veljka Belivuka, čak pet različitih tabloida moraće na sudu da dokaže svoje tvrdnje.

Dojčinović je tužio gotovo sve prorežimske tabloide – „Alo“, „Informer“, „Kurir“, „Srpski telegraf“ i „Objektiv“. Oni su danima vodili brutalnu kampanju protiv Dojčinovića lažno ga optužujući da sarađuje sa Belivukom, a „Kurir“ je čak objavio i montiranu fotografiju Dojčinovića i Belivuka.

U svojim tekstovima lažno su tvrdili da novinari KRIK-a rade o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pa je tako „Informer“ na naslovnim stranama objavljivao da je KRIK „opalio prvi metak u predsednika i državu“, a „Alo“ tekst pod nazivom „Krik koljača i lažova“ povezujući novinare sa brutalnim ubistvima za koja se sumnjiče Belivuk i njegova grupa. Tabloid „Objektiv“ otišao je i korak dalje i direktno označio KRIK kao „mafijaško-koljački portal“.

Hajka je usledila pošto su novinari KRIK-a, nakon hapšenja Belivuka i njegove grupe, nastavili da insistiraju na onome čime se tužilačka istraga nije bavila – vezama kriminalaca u policiji i državi.

Prvi put brutalnoj kampanji prethodila je konferencija predsednika Vučića na kojoj je novinarka KRIK-a pitala da li će u istrazi biti ispitan generalni sekretar Vlade Novak Nedić koji je bio blizak grupi.

Drugi put napad je usledio pošto je KRIK objavio detalje iz iskaza koji je Belivuk dao u tužilaštvu, a u kom je tvrdio da se sretao sa predsednikom Vučićem i navodno mu činio usluge.

Ovom opasnom targetiranju novinara pridružili su se i predstavnici vlasti. Oni su na skupštinskim sednicama i u televizijskim emisijama, takođe, iznosili laži – da novinari KRIK-a sarađuju sa Belivukovim klanom, ali i da pozivaju na državni udar.

Kampanje su bile posebno opasne s obzirom na to da je Belivukova ekipa bila ogranak kavačkog klana koji je godinama u sukobu sa suparničkim škaljarskim klanom. U tom kriminalnom ratu ubijeno je više od 60 ljudi, a kriminalci nisu zazirali od napada na članove porodice i advokate.

Ove napade na KRIK osudila su novinarska udruženja, ali i međunarodne organizacije, brojne ambasade i predstavnici Evropske unije.

Grupa Veljka Belivuka razbijena je u februaru prošle godine, a KRIK je o Belivuku i njegovoj ekipi izveštavao godinama unazad, u vreme kada je ova grupa imala podršku vlasti.

Otkrili smo da su bili bliski sa pomenutim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, da se Danilo Vučić, sin predsednika Vučića, u nekoliko navrata fotografisao sa nekim od članova grupe, a u bliskim odnosima bili su i sa jednim od važnih ljudi u Žandarmeriji Nenadom Vučkovićem i bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović.

Izvor: Milica Vojinović / KRIK

Sale Mutavi i Velja Nevolja prekrajali izbornu volju 2016. godine u korist SNS

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


255 Shares
255 Shares
Share via
Copy link