Radionice

Svake subote kreativne radionice za mališane

Nakon zimskog raspusta, Galerija Matice srpske nastavlja sa realizacijom kreativnih radionica za decu subotom u okviru edukativnog programa Oseti umetnost. Doživljavanje umetničkih dela putem čula. Radionice se održavaju svake subote od 11.00 do 12.30 sati, a namenjene su deci uzrasta od 5 do 11 godina. Osmišljene su sa željom da se mališani na zanimljiv način upoznaju sa umetničkim delima iz kolekcije Galerije i da se kod njih podstakne snažniji doživljaj umetničkih dela putem svih čula.

U kreiranje i realizaciju radionica uključen je stručni tim: kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radionice u januaru su posvećene likovnoj temi mrtve prirode. Ciklus radionica pod nazivom Trpeza moja – bogatstvo ukusa, šarenilo boja sastoji se od tri radionice u okviru kojih će mališani, inspirisani delima iz stalne postavke Galerije imati priliku da pomoću mašte upotrebe čulo mirisa i ukusa prilikom doživljavanja umetničkih dela. Posmatrajući mrtve prirode koje prikazuju trpezu, razgovaraćemo o mirisima koji dolaze sa slika i ukusima koje možemo da probudimo posmatrajući ih.

Deca će biti podstaknuta da razmišnjaju o sopstvenoj ishrani i izgrade dobre navike i svest o
važnosti zdrave ishrane.Posmatrajući sliku Milana Konjovića Lukac, karirana salveta mališani će imati zadatak da odgonetnu šta se sve nalazi na trpezi koju je umetnik naslikao. Razgovaraćemo o namirnicama koje svakodnevno koristimo u ishrani i o tome koje su od njih zdrave, a koje nisu. Otkrićemo koje su namirnice mališanima omiljene a koje ne vole da jedu, i kako izgleda njihov idealan doručak. U kreativnom delu radionice mališani će ugledajući se na kariranu salvetu koja je prikazana na slici, biti u prilici da oslikaju parče bele tkanine i tako osmisle svoju salvetu.

Za više informacija možete se obratiti Miroslavi Žarkov na 0214899014 i Jeleni Ognjanović na 0214899018 ili na decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.

Izvor: Galerija Matice srpske

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link