Magazin Svet

Bio je kraljičin najodaniji čuvar tajni, zbog nje se nikad nije ženio (VIDEO)

visoki-pol-kraljica-danijel-krejg-jpg
I naravno, Pol je bio taj koji je bio u pratnji kraljice i Džejmsa Bonda Danijela Krega na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu/

Iako je jučerašnji dan bio za pamćenje u Velikoj Britaniji, jedna od najupečatljivijih scena svakako je bila ona na kojoj se vidi povorka duga nekoliko kilometara iza kovčega kraljice Elizabete.

U toj povorci se isticao visok čovek koji je godinama bio kraljičin najodaniji, najposvećeniji sluga s najdužim radnim stažom. Proćelav i okićen ordenjem, Pol Vajbru, koji je bio uz kraljicu Elizabetu II tokom njenih poslednjih dana života. S rukama uz telo, nije gledao ni levo ni desno, već je bio usresređen na ono ispred sebe dok je koračao ispred kočije koja je prevozila posmrtne ostatke njegove omiljene šefice.

Bio je jedan od tri muška člana kućnog osoblja Njenog Veličanstva koji su pozvani da se pridruže povorci, ali svoje mesto nije zaslužio samo dugogodišnjim stažom, već i jedinstvenom ulogom koju je imao u kraljičinom životu.

Jednostavno, kraljica je mogla da se snađe bez ikoga, osim čoveka kojeg je od milja zvala „Tall Paul“, što u prevodu znači Visoki Pol. S njegovih 193 centimetra visine bilo ga je, naravno, teško ignorisati. Ali njegova visina nije ono što ga je učinilo tako nezamenjivim. On je prošao kroz sve krize, porodične oluje i sitne prepirke među kraljevskim osobljem, ali se nikada nije mešao u njih.

Kako navodi Daily Mail, „Visoki Pol“ je prijatelj sa svima u kraljevskoj porodici, kojoj služi od svoje 19. godine i nema nijednog neprijatelja.

Pol je takođe bio taj koji je kraljici znao da donese telefon tokom teških poziva koje je imala sa princom Harijem, koji su pristizali iz Kalifornije. Pol je takođe bio taj koji joj je, nakon što je prestala da konzumira alkohol, omiljena pića zamenio sokom od jabuke.

Sin rukovodioca banke bio je uz kraljicu 44 godine, a kao što je ona obarala rekorde kao najdugovečnija vladarka, tako ih je obarao i Pol. Pre godinu dana postao je član kraljičinog osoblja s najdužim stažem u Bakingemskoj palati, pa je nagrađen Kraljevskim viktorijanskim ordenom i medaljom zbog njegove verne službe.

Pol takođe ima i ličnu sobu za koju je kraljica lično platila troškove renoviranja. Kada je 2006. godine Elizabeta II napunila 80 godina i odlučila da više vremena provodi u dvorcu Vindzor, zamolila je i svog Pola da se preseli tamo. On se odmah odrekao svog skromnog stana iznad starih konjušnica u Kensingtonskoj palati i preselio se u kuću u blizini Vindzora.

– Kraljica mu je rekla da je uredi po svom ukusu i da joj samo pošalje račun. Rekla je da želi da mu bude udobno – rekao je prijatelj za Daily Mail.

Upravo taj potez je bio ključan kraljevskoj službi. Bio je to jedini put kad je zastao da razmisli o godinama koje je posvetio kraljici i kraljevskoj porodici. Odluka da će ostati uz nju bila je neizbežna.

Uvek uz kraljicu

Pol, koji će sledeće godine napuniti 64 godine, celi svoj radni vek posvetio je britanskoj kraljici. Za razliku od mnogih drugih slugu koje se sele među palatama, Pol je nepokolebljivo uvek ostajao uz Elizabetu. Stigao je u kraljevsku porodicu odmah nakon Srebrnoj jubileja, bio je i na Zlatnom 2002, kao i na Dijamantskom jubileju kada je kraljica drhtala na kišom okupanoj Temzi 2012, a bio je tu i pre nekoliko meseci, na ovogodišnjem Platinastom jubileju u čast kraljice Elizabete II.

Takođe, bio je uz nju u nekim od najmračnijih trenutaka njene vladavine, kao i tokom bračnih nesuglasica njene dece, ali i njenih najboljih životnih trenutaka. I naravno, upravo je Pol bio taj koji je snimljen kako prati kraljicu i Danijela Krejga kao Džejms Bonda u legendarnom videu kojim je otvorila Olimpijske igre u Londonu.

Odigrao je ključnu ulogu i u jednom od najozloglašenijih incidenata iz 1982. godine, kada je uljez provalio u palatu i neopaženo ušao u spavaću sobu kraljice koja je spavala. Kad se oglasio alarm, Pol je bio taj koji je hladnokrvno uveo uljeza u batlerovu sobu, natočio mu čašu viskija i tamo ga zadržao sve dok nije stigla policija.

Često je bilo i smešnih trenutaka. Jedan od takvih, odigrao se u aprilu 1986. godine, kada je kraljevska porodica sahranjivala vojvotkinju od Vindzora. Kraljica se zabrinula da li će se otvoreni grob napuniti vodom. Tada se okrenula prema Polu i još jednom pomoćniku i našalila se: „Ako ne spasimo grob, lansiraćemo je“.

Međutim, sve te godine službe zahtevale su i određena odricanja. Tako je Visoki Pol ostao neženja, a prijatelji kažu da je bio oženjen svojim poslom. Ali zauzvrat je zato zauzeo jedno od najintrigantnijih mesta u modernoj britanskoj istoriji.

Visoki Pol

„Čuvar kraljičinih tajni“

Tokom godina osoblje je dolazilo i odlazilo, ali u kraljičinoj službi je uvek ostajao Pol. Njegov položaj i poverenje koje mu je kraljica ukazala obezbedili su mu još jedan nadimak – „čuvar kraljičinih tajni“. I retki su oni koji sumnjaju da će ih ikada otkriti javnosti. Zbog toga je još fascinantniji kontrast između njega i druge služavke kraljice Elizabete i njene lične asistentkinje Angele Keli. Dok je Keli otvorena i hvali se svojom bliskošću s kraljicom, Pol je diskretan i skroman.

Malo je verovatno da će prihvatiti ugovor za tri knjige kao što je to učinila Keli. Ona je dve već objavila, ali treća tek sledi. I dok je Angela čeznula da dobije neku višu titulu, prema rečima prijatelja, Pol nije tražio nikakvo unapređenje.

– Znao je da je mogao da uđe u bilo koji posao u privatnom sektoru i zaraditi puno više nego što zarađuje radeći za kraljevsku porodicu, ali to mu nije bilo ni na kraj pameti. Osećao je da mu je mesto uz kraljicu sve dok god ga ona želi, a činjenica je da ga je ona uvek želela uz sebe. Beskrajno mu je verovala i on je znao sve, ali nikad nije hteo ništa da oda.

Kad je kraljica došla na ideju da obeležja princa Filipa postavi na vidljivo mesto kao posvetu svom pokojnom suprugu, Pol je bio taj koji je pronašao idealno mesto za to – predsoblje pokraj jedne od glavnih privatnih soba za primanja, u kući Sandringem.

Blizak odnos

U mirnom primorskom gradu koji je posećivala princeza Margaret, jako su ponosni na lokalnog dečaka koji je postao kraljičina desna ruka. Polova majka Džen umrla je pre godinu dana u 88. godini, dok je njegov otac Derek, koji je važan za istoriju lokalne baptističke crkve, cenjeni starešina zajednice.

Neki su simbolično zaključili da je tokom kraljičinog dugog života u kom se susretala i družila sa brojnim moćnim i uticajnim ljudima, od kojih su svi bili rođeni u imućnim porodicama i završili skupe škole, Elizabeta je bila najopuštenija i najsrećnija sa skromnim sinom upravnika banke iz Eseksa.

Izvor: Telegraf

Nije se razdvajala od Elizabete II: Ko je princeza Ana, prva žena koja je učestvovala u Bdenju prinčeva?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap