Drama Miloša Nikolića “Kovači” u režiji Ljuboslava Majere premijerno će biti izvedena u subotu 9. aprila u 19 sati, a prva repriza je zakazana za ponedeljak 11. april.

Prevodilac i dramaturg je Robert Lenard, scenograf je sam reditelj, a kostimograf Erika Janovič. U predstavi igraju Atila Mađar, Livia Banka, Aron Balaž i Atila Giric. Predstava će progovoriti o tome kako, pristajući na humani princip življenja, ne gubimo ništa od sopstvene individualnosti a kako u protivnom gubimo sve… Izuzetan komad koji na scenu vraća priču, koji zumira glumca, veliča njegov talentat i koji gledaočevom oku daje na uvid ono najtananije – emocije…

O čemu su “Kovači”?

kovaci
Ujvideki Szinhaz

Tri kovača, svaki ponaosob, tokom Drugog svetskog rata zatekla su se u kovačnici svog nepoznatog kolege koga su ratne okolnosti odvele u tuđu kovačnicu, u tuđu kuću, i kod tuđe žene. Dvadeset i više godina po završetku rata, svaki od kovača saznaje da njegova kovačnica jeste njegova, da njegova žena nije to baš sasvim, a da njegov sin, rođen u vreme rata, uopšte nije njegov, već da je čedo ratnih veza: logoraša Srbina Ace i Nemice Lujze, nemačkog vojnika Šmita i ruske komsomolke (ruska komunistička omladina) te ruskog oslobodioca i Srpkinje – Banaćanke.

“Kovače” je Miloš Nikolić napisao po svim principima antičke tragedije preobračene u komediju. Od premijere na sceni Srpskog narodnog pozorišta 1992. godine komad “Kovači” igran je u tridesetak pozorišta u Srbiji, Rumuniji, Slovačkoj, Grčkoj i na Kipru.

Najava predstave o ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića

 

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here