Srbija Vesti

Predsednik SANU isprovocirao pola Srbije, pa i igumana manastira Visoki Dečani

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić reagovao je na intervju predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića za televiziju N1. Kostić je komentarišući stanje srpskog društva između ostalog govorio i o statusu Kosova.

Predsednik SANU govorio je o svom ranijem stavu da je „Kosovo de facto i de jure nezavisno“ od Srbije.

Smatra da u Srbiji drugačije mišljenje nije dobrodošlo, da nema problem da prizna da nije u pravu, ali da nedozvoljava da ga oni koji su svoju decu skrivali u ratnim vremenima govore o rodoljublju i optužuju za izdaju. kao i da sve može biti deo dogovora, ali ne dozvoljava da ga neko ubeđuje da je izdajnik.

– Suština na kojoj ja insistiram je da niko u ovom narodu, uključujući i crkvu, nema tapiju na istinu. Bilo bi jako dobro da smo seli i razgovarali o problemu koji je integralno vezan za celokupnu budućnost Srbije. Ja sam dole bio pod oružjem, a i moja deca su bila regrutovana. Srbija se može voleti na mnogo načina – rekao je između ostalog predsednik SANU.

Sava Janjić FB
Foto: FB

 

Danas se na svom Fejsbuk nalogu oglasio i Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani i ličnost čije je ime bilo isturano u prvi plan među opozicionim liderima kao čoveka koji se usprotivio jednoumlju Vučićeve vlasti.

On je ocenio izjavu Kostića kao „neodgovornu, državno i društveno  štetnu“ čime vređa instituciju koju predstavlja i mnoge „čestite ljude u njoj“.

– Stav SPC-a ne proizilazi iz jeftinog politikanstva već je stav zasnovan na viševekovnom prisustvu našeg naroda i svetinja, celokupnoj našoj istoriji i duhovnom i kulturnom identitetu na kome treba da bude zasnovana i SANU.

Defetističke izjave prof. Kostića su zato duboko štetne, neutemeljene i povređuju posebno Srbe na Kosovu i Metohiji. Najbolje bi bilo kada bi to konačno shvatio i ako ne može ili neće da nam pomogne, makar bi bilo dobro da prestane da nam konstantno odmaže – napisao je iguman Sava Janjić.

On smatra da ovakav stav podržavaju oni koji su partijske knjižice komunističke partije zamenili „malograđanskim evropejstvom“ i koji rade na podeli srpskog naroda.

Vesiću zabranjen ulaz na Kosovo, jer predstavlja opasnost po bezbednost

Avatar

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

27 Shares
Share via
Copy link