Dogadjaji Pozorište

“Koštana” svoj slobodan život započinje u Novom Sadu

– Nisam se istinski bojao da moja “Koštana” neće doživeti premijeru, ali put je uistinu bio mukotrpan – kaže reditelj Kokan Mladenović. Probe predstave “Koštana” počinju 20. juna u Fabrici i Srpskom narodnom pozorištu, a nakon festivalske premijere u Tivtu koja je zakazana za 5. avgust, Novosađani će sjajnu glumačku ekipu koju predvodi bosanskohercegovački sevdah pevač Božo Vrećo moći da vide u drugoj polovini septembra.

Iako je prostor za svoju “Koštanu” dugo tražio, Kokan Mladenović kaže da ga je Novi Sad dočekao kao i uvek bez ikakvih uslovljavanja, bez potrebe da pravi vulgarne kompromise.

– Danas mogu da kažem da Koštana konačno ima dom. posle svih peripetija, cenzorstva i kukavičluka kroz koje je prošla. Novi Sad i Vojvodina su opet dokazali svoju posebnost. Došli smo u pozorišne kuće koje su otvorene i koje stavljaju interese teatra iznad svih ostalih. Nada se da će ovaj prostor koji smo i mi dobili da se zadrži u ovoj Vojvodini jer Vojvodina, toliko puna različitosti, ukoliko te različitosti ne poštuje ne bi više bila Vojvodina – kaže Mladenović.

“Koštana” se realizuje u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta.

– Ovakva Koštana, i sva ova lutanja koja smo prošli ne bi bila da nju ne glumi Božo Vrećo. Kako gazda Mitke kaže u samom komadu to nije pesma nego glas. Taj glas tako fantastičan, moćan, zamaman, nov i drugačiji, uz dualizam muškog i ženskog koji sam po sebi Božo nosi jeste vertikala koji nosi ovu predstavu. Glumačka ekipa koju smo okupili je izvrsna, bolje ne može i jedva čekam da počemo sa radom. Koštana jeste jedna velika posveta slobodi, ona dolazi da kao lakmus pročita jednu zatvorenu palanačku sredinu, koja ima svoja pravila i koja surovo kažnjava svakog ko se tim pravilima suprostavlja. Imajući u vidu društveno politički kontekst u kom nastaje ovaj projekat ovo neće biti politička predstava,  ali će biti jedno slavljenje slobode. Slobode da se voli, misli, glasno govori ono što se misli uprkos onome što je dominatno mišljenje – kaže Mladenović.

kostana
skcns.org

Iako je uloga Koštane za Boža Vreća teatarski debi, on kaže da se sa Koštanom u sebi rodio te da glume tu neće ni biti.

– U ovaj proces zaista ulazim intimno, daću sve od sebe da ona zasija i kao muškarac i kao žena, jer ova Koštana neće biti reinkarnacija pređašnjih viđenja te uloge. Koštana je deo mene i čini mi se da mi je sudbinski pripadala od mog detinjstva – kaže Božo Vrećo.

Vrećo je nedavno nastupao u Sinagogi, a kako kaže, publika ga je sjajno prihvatila.

– Novosadska publika je sjajna, veoma kritična i prepoznaje pravu umetnost, nikoga ne pušta olako. Mogu da kažem da su do kraja mog koncerta od potpunog nepoverenja došli do publike koja peva sa mnom i podržava ono što radim. Meni se to dopada, a verujem da će sa “Koštanom” biti isto – kaže Vrećo.

Sjajnu glumačku ekipu će uz Boža Vreća činiti Nebojša Dugalić, Gordana Đurđević Dimić, Emina Elor, Radoje Čupić… U Novom Sadu biće upriličena regionalna premijera u drugoj polovini septembra kada će se “Koštana” igrati na Sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta.

– Mi smo pozorište koje voli izazove. Kod nas Hamlet ostaje u drugom stanju, a Koštana mora da se obrije. Pozorište ne postoji da bi davalo odgovore već polazi od pretpostavke da su svi koji dolaze u pozorište dovoljno zreli da se suoče sa pitanjima koja se otvaraju – kaže SNP-a Aleksandar Milosavljević.

Pogledajte repertoar pozorišta.

 

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link