Koronavirus Novi Sad

U Novom Sadu zabrana okupljanja više od 10 ljudi; Gojković: Blizu smo prelaska crvene linije

novi-sad

Gradski štab za vanredne situacije Novog Sada je na sednici u petak usvojio niz novih mera zaštite koje, kako se navodi, stupaju na snagu odmah.

– Kako bi se dodatno sprečilo širenje infekcije, počev od petka je zabranjeno organizovano okupljanje više od deset lica na javnim prostorima u zatvorenom prostoru i otvorenom prostoru, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje metar i po – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su svi privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost dužni da u ugostiteljskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima na teritoriji Grada Novog Sada, ograniče radno vreme na period od 6 do 21 čas.

Privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost dužni su da u ugostiteljskim objektima koji imaju baštu radno vreme u zatvorenom delu objekta ograniče do 21 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) do 23 časa.

– Imajući u vidu da epidemiološka situacija nije bolja u odnosu na prethodne dane, ali sagledavajući i procenat zauzetosti bolničkih kapaciteta, neophodno je bilo uvesti dodatne mere.

Takođe, neophodno je imati u vidu i apel naših lekara koji svakodnevno ukazuju da je klinička slika obolelih sve teža, kao i da proces izlečenja traje sve duže.

Privremene bolnice u tom slučaju ne bi imale smisao kao u martu i aprilu, imajući u vidu da je sve više onih koji su na bolničkom lečenju i kojima je neophodan konstantan nadzor lekara, što neće biti moguće obezbediti u tom broju ukoliko ne budemo poštovali mere – navode iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

U saopštenju se na kraju ističe da Grad Novi Sad apeluje i poziva svoje sugrađane da “zajedno, još jednom, pokažemo svoju zrelost, solidarnost i svest kako o trenutnoj situaciji, tako i o mogućoj budućoj težoj”.

Najgori dan u Vojvodini od početka epidemije

zoran-gojkovic-1

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je jučerašnji dan bio najgori u Vojvodini od početka epidemije, kad je reč o broju novozaraženih i umrlih od kovida-19.

– Od poslednjeg preseka juče u 15 sati do sada, u Vojvodini je od kovida umrlo četvoro ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije – izjavio je Gojković, prenosi 021.

Prethodna tri dana, po jedan pacijent umirao je u Kliničkom centru Vojvodine. Sa današnjim novim žrtvama, ukupan broj preminulih u Vojvodini od početka epidemije je 34.

Gojković je dodao da se u Pokrajini već četiri dana beleži trocifren broj novozaraženih.

– Juče smo imali najviše zaraženih – 122 – rekao je i naglasio da su kovid centri u Vojvodini skoro puni.

Naveo je da je do pola popunjena četvrta kovid zgrada u Kliničkom centru Vojvodne, kovid odeljenje bolnice u Vrbasu je puno, a i u Pančevu su takođe puni kapaciteti.

– Mi sada od jedne nesigurne epidemiološke situacije imamo izrazito nepovoljnu situaciju – rekao je.

Gojković kaže da, ukoliko se nastave okupljanja u velikom broju u zatvorenom i otvorenom prostoru, broj zaraženih može da se duplira, a takav udar zdravstveni sistem neće moći da izdrži.

– Čak i da otvorimo nove bolnice nećemo imati zdravstvene radnike, blizu smo toga da pređemo crvenu liniju za koji se bojim da neće biti povratka – upozorio je Gojković.

U Novom Sadu čak 65 novozaraženih, u Novom Pazaru tokom noći preminulo 10 osoba

23 Shares
Share via
Copy link