BBC

Korona virus: Za 15 dana prve Sputnjik vakcine spakovane u Srbiji, Britanija testira treću dozu

Dok stručnjaci u Srbiji najavljuju novo popuštanje mere, a nadležni tvrde da će za 15 dana biti dostupne prve Sputnjik vakcine spakovane u Beogradu, Britanija će sprovesti ispitivanje o tome da li treća doza vakcine štiti od novih sojeva virusa

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo 550 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je još 14 ljudi. Od početka pandemije, korona virus je u Srbiji odneo 6.739 života, a zaraženo je ukupno 708.878 ljudi.

„U sledećih 10 do 15 dana krenuće supstanca iz Rusije na temperaturi od dva do osam stepeni i Torlak će u roku od 10 do 15 dana morati da iskoristi tu supstancu, a tada ćemo, otprilike, dobiti i prve vakcine Sputnjik”, rekao je Nenad Popović, ministar bez portfelja u srpskoj vladi.

Istraživanje KovBust o trećoj dozi počeće u junu u Britaniji, učestvovaće 3.000 ljudi svih uzrasta koji su prve doze primili u decembru ili januaru, a cilj je da se prikupe podaci o neželjenim efektima i imunološkim odgovorima.

„Moguće je da će nekim starosnim grupama biti potrebne buster vakcine”, rekao je Sol Faust profesor Univerziteta Sautempton i šef projekta KovBust.

U svetu je do sada zaraženo više od 164,9 miliona ljudi, preminulo je 3,41 miliona, a izdato je više 1,53 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

A single mother hugs her mother and shares a tender bonding moment with each other.

Getty Images
Ponovo se grlimo i ponovo vidimo osmehe

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 14 ljudi, a zaraženo još 550.

Od početka pandemije umrlo je 6.739 ljudi.

U bolnicama je trenutno 2.008 ljudi, a na respiratorima je 70 pacijenata.

U poslednja 24 sata testirana su 10.062 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 708.878 slučajeva zaraze.

Srbija će za 15 do 20 dana imati prve vakcine Sputnjik koje će biti proizvedene na Institutu Torlak, najavio je Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

„U sledećih 10 do 15 dana krenuće supstanca iz Rusije na temperaturi od dva do osam stepeni i Torlak će u roku od 10 do 15 dana morati da iskoristi tu supstancu, a tada ćemo, otprilike, dobiti i prve vakcine.

Reč je o stotinama hiljada vakcina”, kazao je Popović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja prethodno je potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik.


Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

Svi državljani Srbije od srede, 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na Kovid 19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze, rekao je Mihailo Jovanović direktor Kancelarije za IT i eUpravu .

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Ukratko iz sveta:

  • Vakcine koje su trenutno dostupne i odobrene za sada su efikasne protiv „svih varijanti virusa”, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
  • Mađarska je jedina država Evropske unije koja je odlučila da odustane od novog sporazuma o vakcinama koju je taj blok potpisao sa kompanijom Fajzer, rekao je portparol EU, a prenosi agencija Rojters.
  • Britanski princ Vilijam u četvrtak je u Londonu dobio prvu dozu vakcine protiv Kovida-19
  • Turska će u narednom periodu dobiti još 60 miliona doza Fajzer vakcine, pošto su danas vlasti ove zemlje sklopile novi sporazum sa predstavnicima te kompanije.
  • Kineske vakcine su delotvorne protiv novih sojeva korona virusa koji se šire u Indiji poslednjih nedelja i mogu da pruže zaštitu u „određenoj meri”, pokazuju rezultati preliminarnih istraživanja.
  • U svetu je do sada zaraženo više od 163,4 miliona ljudi, a preminulo 3,39 miliona. Dato je 1,48 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.096 ljudi, a oporavilo se 171.332 ljudi

  • Hrvatska – 352.692 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 7.828 ljudi, a oporavilo se 339.780

Do sada je preminulo 4.345 ljudi, a oporavilo se 240.211

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.249 ljudi, a oporavilo se 146.499

Preminulo je 1.564 ljudi, a oporavilo se 96.093

  • Kosovo – 107.025 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.232 ljudi, a oporavilo se 99.804


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Vakcine koje su trenutno dostupne i odobrene za sada su efikasne protiv „svih varijanti virusa”, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Dok se zdravstvena situacija u Evropi poboljšava, međunarodna putovanja još treba izbegavati zbog „stalne pretnje i novih neizvesnosti”, upozorio je Hans Kluge, direktor SZO za Evropu, a prenosi agencija AFP.

„To je neizvesna pretnja”, rekla je Ketrin Smolvud koja je zadužena za vanredne situacije u evropskom ogranku SZO, poručivši da “pandemija nije gotova”.

Prema podacima SZO, širom regiona koji pokriva deo centralne Azije, broj novih slučajeva pao je za 60 odsto za mesec dana, sa 1,7 miliona sredinom aprila na 685.000 prošle nedelje.

„Idemo u dobrom smeru, ali moramo biti na oprezu… Povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu da dovedu do povećanja prenošenja u Evropi”, rekao je Kluge.

Pored toga, popuštanje mera treba da ide paralelno sa povećanim naporima po pitanju skrininga, sekvenciranja i vakcinacije.

„Ne postoji nulti rizik”, rekao je Kluge i dodao da „vakcine mogu da budu svetlost na kraju tunela, ali se ne sme biti zaslepljen tom svetlošću”.

kuvari u Italiji

EPA
Zaposleni u ugostiteljskim objekatima u Italiji traže od vlade da popusti mere

Britanski princ Vilijam u utorak je dobio prvu dozu vakcine.

Vojvoda od Kembridža je podelio fotografiju sa imunizacije u Naučnom muzeju u Londonu.

On je poslednji u nizu članova britaske kraljevske porodice koji su primili vakcinu, a pre njega imunizovani su kraljica Elizabeta i princ od Velsa.

„Hvala svima koji rade na sprovođenju vakcinacije – hvala na svemu što ste uradili i što radite i dalje”, napisao je princ Vilijams u poruci na Tviteru.

A britanska vlada pokrenula je klinička ispitivanja o imunološkom odgovoru koji izaziva treća doza vakcine.

U ispitivanju Nacionalne zdrastvene službe učestvovaće oko 2.886 dobrovoljaca koji su u potpunosti vakcinisani.

Analiziraće se efekti sedam različitih vakcina: AstraZeneke, Fajzera, Moderne, Novavaksa, Valneve, Jansena i Kjurvaka.

Mađarska je jedina država Evropske unije koja je odlučila da odustane od novog sporazuma o vakcinama koju je taj blok potpisao sa kompanijom Fajzer, rekao je portparol EU, a prenosi agencija Rojters.

Kako je saopštila Evropska komisija, sporazum podrazumeva da Fajzer državama EU isporuči dodatnih 1,8 milijardi doza vakcine do 2023. godine.

Prema odredbama ugovora, ove vakcine proizvodiće se na teritoriji EU,

Kineske vakcine su delotvorne protiv novih sojeva korona virusa koji se šire u Indiji poslednjih nedelja i mogu da pruže zaštitu u „određenoj meri”, pokazuju rezultati preliminarnih istraživanja.

Šao Jiming, kineski stručnjak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nije detaljnije govorio o kojim tačno vakcinama se radi.

Turska će u narednom periodu dobiti još 60 miliona doza Fajzer vakcine, pošto su danas vlasti ove zemlje sklopile novi sporazum sa predstavnicima te kompanije.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

Vakcine

BBC
korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Share via
Copy link