BBC

Korona virus: Više od 100 novozaraženih u Srbiji, u utorak zaseda Krizni štab, na Tajlandu kombinuju vakcine

Nurse preparing vaccine

Reuters

Dok se u Srbiji najavljuje sednica Kriznog štaba za sprečavanje širenja korona virusa usled zabrinutosti zbog nepoštovanja epidemioloških mera i nedovoljnog odziva na vakcinaciju, na Tajlandu su odlučili da promene taktiku imunizaciju zbog stotine zdravstvenih radnika koji su zaraženi iako su primili obe doze kineske vakcine Sinovak.

Svi će ubuduće, posle prve doze Sinovaka, dobijati drugu dozu ali vakcine AstraZeneka, a zdravstveni radnici na Tajlandu koji su primili obe doze vakcine Sinovak sada će dobiti i treću dozu – AstraZeneka cepivo.

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminuo je još jedan pacijent, a zaraženo je još 118 ljudi.

Na Kubi se beleži rekordan broj novozaraženih korona virusom, a u nekoliko gradova održani su protesti, najmasovniji u poslednjih 30 godina.

Demonstranti su izrazili nezadovoljstvo stanjem sloboda i demokratije, ali i bes zbog nedostatka vakcina, jer je ta zemlja u nedelju zabeležila rekordnih 7.000 infekcija i 47 smrtnih slučajeva.

U petak je Kuba odobrila domaću vakcinu za hitnu upotrebu Abdala dva.

U svetu je do sada zaraženo više od 186,8 miliona ljudi, a preminulo više od četiri miliona.

Dato je 3,4 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminuo je još jedan pacijent, a registrovano je još 118 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.073 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Međutim, koliko je taj broj precizan nije jasno, s obzirom na to da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je do kraja 2020. godine broj preminulih bio tri puta veći od zvanično saopštavanog – dok su brojevi na zvaničnom sajtu vlade ostali isti.

U bolnicama je 281, a na respiratorima su četiri pacijenata.

U poslednja 24 sata testirano je 8.405 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 717.667 slučaja zaraze.

U Srbiji je do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi.

Dato je 2.751.660 doza vakcina, od toga 136.711 su strani državljani.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će verovatno u utorak biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv Kovida-19, jer su lekari veoma zabrinuti.

„Predsednik i ja pratimo brojke na dva sata, gledamo kako je u opštinama i gradovima. Najbezbednija situacija je u onim lokalnim samoupravama sa najvećim broj vakcinisanih”, rekla je Brnabić za TV Pink.

U petak je, kaže, imala sastanak sa predstavnicima nacionalnog tela za vakcinaciju i oni će, do 23. jula dati preporuku Kriznom štabu oko treće doze, posle čega će to telo saopštiti preporuku stanovništvu.

Oko 55 odsto punoletnih građana Srbije su se vakcinisali, prijavili za vakcinaciju ili će to sigurno učiniti u narednom periodu, dok sedam odsto navodi da se neće imunizovati, pokazalo je istraživanje kompanija Ipsos i Laboratorija za istraživanja individualnih razlika Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U istraživanju koje prenosi list Danas, navodi se da skoro trećina ispitanika (njih 31 odsto) nije sigurna da li da primi vakcinu, a autori ocenjuju da je to grupa ljudi sa kojom treba najviše raditi u predstojećem periodu.

U međuvremenu, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da će Radna grupa dati posebnu, novu instrukciju za mnogo intenzivniji nadzor po pitanju sprečavanja širenja virusa.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

Uskoro će u Srbiji biti dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • U Tokiju, glavnom gradu Japana, stupa na snagu vanredno stanje koje će biti na snazi tokom Olimpijskih igara od 23. jula do 8. avgusta
  • UN upozoravaju da je Kovid-19 dodatno doprineo gladi u svetu u 2020. godini
  • Na Tajlandu odlučili da kombinuju vakcine – prva doza kineski Sinovak, druga doza AstraZeneka
  • Svetska zdravstvena organizacija ne zna da li je u ovom trenutku potrebna treća doza vakcina za veću zaštitu od virusa
  • Vladin poziv na vakcinaciju u Australiji izazvao negodovanje dela stanovništva
  • U svetu je do sada zaraženo više od 186,8 miliona ljudi, a preminulo više od 4 miliona. Dato je 3,8 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.656 ljudi, a oporavilo se 184.999 ljudi

Do sada je preminulo 8.229, a oporavilo se 352.101 ljudi

Do sada je preminulo 4.425, a oporavilo se 252.884 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.487 ljudi, a oporavilo se 150.126

Preminulo je 1.621 ljudi, a oporavilo se 98.537

  • Kosovo – 107.859 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.264 ljudi, a oporavilo se 105.463

Kako je u svetu?

U 2020. godini došlo do je dramatičnog pogoršanja gladi u svetu”, a da je to najvećim delom posledica Kovida-19, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

Procenjuje se da je prošle godine oko desetina svetskog stanovništva, odnosno oko 811 miliona ljudi, bilo bez dovoljno hrane.

Vlasti na Tajlandu menjaju taktiku vakcinacije zbog stotine zdravstvenih radnika koji su zaraženi iako su primili obe doze kineske vakcine Sinovak.

Svi će ubuduće, posle prve doze Sinovaka, dobijati drugu dozu ali vakcine AstraZeneka, a zdravstveni radnici koji su primili obe doze vakcine Sinovak sada će dobiti i treću dozu – AstraZeneka cepivo.

Na Kubi se beleži rekordan broj novozaraženih korona virusom, a u nekoliko gradova održani su protesti, najmasovniji u poslednjih 30 godina.

Demonstranti su izrazili nezadovoljstvo stanjem sloboda i demokratije, ali i bes zbog nedostatka vakcina, jer je ta zemlja u nedelju zabeležila rekordnih 7.000 infekcija i 47 smrtnih slučajeva.

U petak je Kuba odobrila domaću vakcinu za hitnu upotrebu Abdala dva.

Za to vreme u Australiji se podigla velika prašina zbog vladine kampanje za vakcinaciju, koja je osenjena kao preterano agresivna.

Spot prikazuje ženu u bolničkom krevetu kako jedva diše priključena na ventilator, a potom se pojavljuje tekst: „Kovid može da se desi svakome… Ostanite kod kuće. Testirajte se. Prijavite se za vakcinu.”

Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom prethodne sedmice, Slovenija je odlučila da promeni uslove za ulazak u zemlju.

Uslovi više neće zavisiti od epidemiološke situacije u državi iz koje dolaze putnici, nego od njihovog kovid statusa.

Slovenačka vlada je najavila da je odluka o ukidanju spiskova zemalja, s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavanju uslova ulaska za sve putnike, stupila danas na snagu, a primenjivaće se od četvrtka, 15. jula.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina potrebna je evropska digitalna potvrda o vakcinaciji ili potvrda trećih zemalja, a osnovni kriterijum za ulazak je dokaz da je osoba prebolela kovid-19, da je vakcinisana ili negativno testirana.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link