BBC

Korona virus: U Srbiji više od 6.500 novozaraženih, u Moskvi počeo delimični lokdaun

bolnica

Getty Images

Dok stručnjaci u Srbiji uporno traže pooštravanje postojećih mera i upozoravaju na sve veći broj obolelih među decom, nadležni najavljuju promenu protokola za davanje treće doze, a Ustavni sud Španije proglasio je neustavnim uvođenje drugog vanrednog stanja kako bi se suzbila pandemije.

„Ovih dana biće doneta odluka da se buster doza daje nakon pet, a ne šest meseci. Samo će se Sinofarmova vakcina davati četiri meseca posle druge doze”, rekla je za Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju.

U Srbiji se treća doza daje šest meseci posle druge doze vakcine protiv korona virusa.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa od korona virusa preminulo još 63 ljudi, zabeleženo je 6.697 novih slučajeva zaraze.

U Španiji je za odluku o neustavnosti uvođenja vanrednog stanja glasalo četiri od deset sudija Ustavnog suda.

Kako piše španska agencija EFE, ovo je treći udarac protiv Vlade premijera Pedra Sančeza tokom pandemije, posle proglašenja neustavnim uvođenje prvog vanrednog stanja kao i obustave parlementarnih aktivnosti.

U svetu je do sada zaraženo 245 miliona ljudi, a preminulo je blizu pet miliona.

Dato je više od 6,88 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa korona virus odneo još 63 života, a registrovano je 6.697 novih slučajeva zaraze od 23.474 testirana.

Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.125.602‬ slučajeva zaraze, a preminuo je ukupno 9.761 pacijent, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama su trenutno 6.792 pacijenta, a na respiratorima 275.

Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog komiteta za imunizaciju najavila je da će uskoro biti doneta odluka da se buster doza daje posle pet, a ne šest meseci.

Samo će se kineska Sinofarm vakcina davati četiri meseca posle druge doze.

„Stekla su se nova saznanja i nove zemlje prelaze na druge termine vakcinacije. Sada je preporuka da se taj period skrati na pet meseci, osim za Sinofarm vakcinu, koja će se davati četiri meseca nakon druge doze”, rekla je Marković Denić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da članovi medicinskog dela Kriznog štaba i dalje smatraju da nije dovoljno da kovid propusnice važe samo od 22 sata, već je potrebno da to bude 24 sata.

Dodao je da bi kovid propusnice trebalo primeniti svuda gde su zatvoreni prostori, osim u apotekama, na benzinskim pumpama i prodavnicama hrane, prenosi RTS.

Vesna Janjić iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije kaže da su u vrtićima širom Srbije „kapaciteti nategnuti”, kao i da „vrtići nisu neke zelene zone gde nema zaražavanja”.

„Imamo povećan broj zaposlenih na bolovanju i sa ovom tendencijom, za dve, tri nedelje bićemo u ozbiljnom problemu funkcionisanja, jer neće imati ko da radi”, rekla je Janjić za N1.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta sojaPogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.


Ukratko iz sveta:

  • Evropa na prvom mestu po broju novih infekcija i smrtnih ishoda prošle nedelje
  • Ustavni sud Španije proglasio je neustavnim uvođenje drugog vanrednog stanja kako bi se suzbila pandemije.
  • Iako se širom Evrope protestuje zbog uvođenja kovid pasoša, za ulazak u u barove, restorane, bioskope i muzeje ova potvrda će biti potrebna i tokom zime.
  • Krizni štab u Beču saopštio je da na nemačkom kruzeru koji plovi Dunavom od 178 putnika, 80 je zaraženo korona virusom
  • Prema najavio gradonačelnika Sergeja Sobjanjina u Moskvi počeli prinudni neradni dani, koji će trajati najmanje nedelju dana
  • U svetu je do sada zaraženo 245 miliona ljudi, a preminulo blizu pet miliona. Dato je više od 6,88 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 11.450 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 458.090 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 9.142, a oporavilo se 426.566

Do sada je preminulo 4.713, a oporavilo se 299.171 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 7.087, a oporavio se 187.374 ljudi

Preminulo je 2.082, a oporavilo se 135.945 ljudi

  • Kosovo – 160.680 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.976, oporavilo se 157.276 ljudi


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

U Moskvi su prema ranijoj najavi gradonačelnika Sergeja Sobjanjina počeli prinudni neradni dani radi suzbijanja širenja korona virusa koji će trajati skoro nedelju i po dana.

U gradu će biti obustavljen rad svih preduzeća i organizacija, kao i škola, restorana i prodavnica robe široke potrošnje.

a izuzetak će biti institucije koje obezbeđuju funkcionisanje prestoničke infrastrukture i prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke i prodavnice osnovnih proizvoda.

Iz Kriznog štaba u Beču saopšteno je da je na nemačkom kruzeru koji plovi Dunavom otkriveno je 80 zaraženih od 178 putnika.

I putnici i osoblje stavljeni su pod karantin i naloženo im je da ne napuštaju brod.

Ivermektin: „Magični lek” ili lažna nada
The British Broadcasting Corporation

Ustavni sud Španije proglasio je neustavnim drugo vanredno stanje koje je Vlada uvela u cilju suzbijanja pandemije, čemu se protivilo četiri od deset sudija koji su glasali.

Španska agecija EFE piše da je ovo treći „udarac” protiv Vlade premijera Pedra Sančeza tokom pandemije korona virusa.

Iz SZO kažu da je Evropa je jedini veliki svetski region u kojem je prošle nedelje registrovan rast i broja novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda od posledica zaraze.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

32 Shares
Share via
Copy link