BBC

Korona virus: U Srbiji više od 3.000 novih slučajeva zaraze, Severna Koreja odbila tri miliona vakcina

Older woman being vaccinated

Getty Images

U Srbiji je u sredu počela nova školska godina, đaci su se vratili u klupe uz mere zaštite od širenja virusa, dok je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da prati novi soj nazvan Mu.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 15 ljudi, a novozaraženih je 3.346.

Imunolog Predrag Kon poručio je da su modeli za odvijanje nastave u školama ambiciozniji u odnosu na prošlu godinu i istakao da je bitno da se bolesno dete ne šalje u školu.

„Svako dete koje ima temperaturu ili virus koji može da ukazuje na kovid, treba da ostane kod kuće i uči onlajn”, rekao je Kon, a prenosi televizija N1.

SZO je saopštila da soj Mu prvi put identifikovan u Kolumbiji u januaru, prenosi agencija AFP.

Ovaj soj sa naučnom oznakom za sada je dobila klasifikaciju „varijanta koju treba pratiti”.

SZO je precizirala da taj soj ima mutacije koje bi mogle da ukažu na rizik od rezistencije na vakcinu, i naglasila da su potrebne dodatne studije.

Severna Koreja odbila je tri miliona ponuđenih vakcina i predložila da se one preusmere u druge zemlje, kažu UN.

U svetu je do sada zaraženo više od 217,7 miliona ljudi, a preminulo više od 4,51 miliona.

Dato je više od 5,29 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 15 ljudi, a zabeleženo je još 3.346 novih slučajeva od 17.035 testiranih.

Od početka epidemije zvanično su potvrđeno 766.279 slučajeva zaraze, a preminulo je 7.307 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 1.308 ljudi, a na respiratorima ih je 87 ljudi.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je da je ruski institut Gamaleja odobrio za upotrebu 550.000 vakcina Sputnjik V koje su na Torlaku proizvedene do 13. avgusta.

Popović je za RTS rekao da su te vakcine potpuno istog kvaliteta kao i one koje su proizvedene u Rusiji, i da je do kraja godine planirana proizvodnja četiri miliona doza.

On je precizirao da je kontrolisano 960 uzoraka prema 18 parametara po najvećim svetskim standardima i da su svi oni pokazali „izvrstan rezultat”.

„Imamo 550.000 vakcina (275.000 vakcina komponente 1 i 275.000 vakcina komponenta 2) spremnih za upotrebu ovde u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji”, rekao je on.


Kako će funkcionisati školska 2021/22. godina?

Časovi u osnovnim i srednjim školama će trajati uobičajenih 45 minuta i neće biti podeljeni po grupama, saopštio je ministar prosvete Branko Ružić.

Situacija u školama će se razmatrati na nedeljnom nivou u svakoj lokalnoj samoupravi i trenutnoj epidemiološkoj situaciji i skladu s tim će se primenjivati tri modela nastave – zeleni, narandžasti i crveni model.

Nadležni iz lokalnih samouprava dostavljaće podatke o broju vakcinisanih i zaraženih i na osnovu toga uvodiće se određene mere u školama.

deca u učionici

Reuters

Zeleni model

On pokazuje da je okruženje sigurno i da svi učenici i nastavnici mogu da prisustvuju redovnoj nastavi.

Đaci će nositi maske samo dok razgovaraju ili odgovaraju, a vakcinisani nastavnici ne moraju da nose masku sve dok ne priđu učeniku na rastojanju bližem od 1,5 metara.

Narandžasti model

Ovaj model važi za učenike sedmog i osmog razreda, kao i za srednjoškolce.

Nastava će jedan dan da se odvija onlajn, a jedan neposredno u školama.

Ovaj model po potrebi može da se primeni i na učenike petog i šestog razreda.

Crveni model

Ovakav model sprovodiće se u najugroženijim jedinicama lokalne samouprave u kojima je veliki stepen rizika po zdravlje stanovnika.

U tom slučaju će se nastava odvijati na daljinu – od prvog do četvrtog razreda časovi će trajati pola sata, a đaci će biti podeljeni po grupama.

Učenici od petog do osmog razreda pohađali bi nastavu kombinovano – jedan dan onlajn, drugi neposredno u školama, a srednjoškolci bi u potpunosti prešli na nastavu na daljinu.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na Kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.


Ukratko iz sveta:

  • Porast broja zaraženih i usporena vakcinacija koče napore evropskih zvaničnika da savladaju pandemiju, kažu iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
  • Severna Koreja odbila tri milčiona kineskih vakcina Sinovak, saopštile UN
  • Zaposleni u kompaniji Najk u Oregonu dobili još nedelju dana odmora, jer sve više radnika prijavljuje sindrom izgaranja na poslu
  • Prema podacima EU, u nedelji do 26. avgusta Rusija, Francuska, Velika Britanija, Turska i Španija zabeležile su najviše slučajeva u Evropi
  • Naučnici u Južnoj Africi detektovali su novi soj Kovida-19
  • U svetu je do sada zaraženo više od 217,1 miliona ljudi, a preminulo više od 4,51miliona. Dato je više od 5,24 milijarde doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.803 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 374.803 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 8.338, a oporavilo se 362.833 ljudi

U Hrvatskoj su, posle devet meseci, otvoreni unutrašnji delovi kafića.

Do sada je preminulo 4.450, a oporavilo se 257.367 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.938, a oporavilo se 156.307 ljudi

Preminulo je 1.724, a oporavilo se 105.356 ljudi

  • Kosovo – 144.986 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.503, oporavilo se 115.597 ljudi


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Nadležni u Japanu povukli su određenu količinu Moderna vakcina protiv Kovida-19, jer je u jednoj bočici otkrivena nepoznata supstanca.

Farmaceut iz prefekture Kanagva u Japanu video je nekoliko crnih čestica u jednoj bočici vakcine, kažu nadležni.

Više od 3.790 ljudi je već primilo vakcinu iz ove serije.

Ostatak je povučen iz upotrebe.

Ovo saznanje je usledilo nedelju dana pošto je u Japanu iz upotrebe već povučeno oko 1.63 miliona doza vakcine Moderna zbog kontaminacije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prati novi soj virusa, nazvan Mu, koji je prvi put identifikovan u Kolumbiji u januaru.

Novi soj sa naučnim nazivom B.1.621 za sada je dobila klasifikaciju „varijantu koju treba pratiti”, navela je SZO u svom sedmičnom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije korona virusa.

SZO je precizirala da ta varijanta ima mutacije koje bi mogle da ukažu na rizik od rezistencije na vakcinu, i naglasila da su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja korona virusa.

Svi virusi, uključujući i korona virus (SARS-CoV-2) vremenom mutiraju.

Većina mutacija ima mali ili nikakav uticaj na svojstva virusa.

Međutim, određene mutacije mogu da utiču na karakteristike virusa, kao što su lakše širenje, težina simptoma ili efikasnost vakcine, lekova i drugih alata za otkrivanje prisustva virusa.

SZO je od pojave korona virusa i sojeva tog virusa odlučila da imenuje varijante.

Trenutno su četiri soja korona virusa zabrinjavajuća, među kojima soj Alfa prisutan u 193 zemlje i Delta prisutan u 179 država, dok je pod nadzorom pet drugih sojeva od kojih je Mu.

Vlasti Severne Koreje predložile su programu UN za distribuciju vakcine – Kovaks da njoj namenjenih gotovo tri miliona doza kineskog cepiva Sinovak pokloni onim zemljama sa ozbiljnom epidemiološkom situacijom.

Ministarstvo zdravlja Severne Koreje saopštilo je da će nastaviti kontakt sa Kovaks programom narednih nekoliko meseci.

Severna Koreja je uvela je stroge mere od početka pandemije.

Bila je jedna od prvih zemalja koja je zatvorila svoje granice u januaru prošle godine.

Međutim, analitičari su izrazili sumnju u uspeh zemlje u suzbijanju virusa, a zdravstveni zvaničnici rekli su za BBC da je Kina sve više zabrinuta zbog potencijalnog širenja virusa unutar Severne Koreje.

Ovo nije prvi put da je Severna Koreja odbila vakcine.

U julu je odbila isporuku oko dva miliona doza vakcine AstraZenela, navodeći zabrinutost zbog potencijalnih nuspojava, saopštio je južnokorejski istraživački centar povezan sa obaveštajnom službom zemlje.

Vlasti Severne Koreje saopštile su da nemaju nijedan slučaj zaraze korona virusom, a u jednom izveštaju se navodi da je u toj zemlji od 19. avgusta testirana 37.291 osoba i da nijedna nije bila pozitivna na virus.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link