BBC

Korona virus: U Srbiji preminuo 61 čovek – najviše od početka pandemije, Britanija se sprema za početak vakcinacije

Many medics have themselves been asked to sign up as volunteers for Sputnik V trials

BBC

U Srbiji je od posledica korona virusa u poslednja 24 sata umro još 61 čovek, najviše od početka pandemije, dok nadležni tvrde da zdravstveni sistem nije pred pucanje, a u Hrvatskoj su na snagu stupile nove, pooštrene mere.

Prema najnovijim podacima u Srbiji je korona virusom zaraženo još 7.041 ljudi, a ukupan broj preminulih porastao je na 1.484.

Epidemiolog Branislav Tidorović rekao je da se može očekivati da i sledeća nedelja bude veoma teška, a da onda polako počne da dolazi do laganog smirivanja.

„Pacijenti stalno pristižu, čeka se da se isprazni neki krevet. Situacija i u gradu i u zdravstvenim ustanovama je prenapregnuta”, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije i dodao da će se ishod „crnog petka” videti za dve nedelje.

Britanska vlada je tražila od nadležnih organa da izvrše procenu vakcine koju su razvili oksfordski univerzitet i kompanija AstraZeneka kako bi utvrdili da li ispunjava sve bezbednosne standarde.

U svetu je do sada zaraženo više od 61,7 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,44 miliona. Oporavilo se oko 39,4 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.


A health worker wearing overalls and a protective mask performs a swab test on a student in Florence, Italy

EPA

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednjih 24 sata korona virus odneo još 61 život – najviše od početka pandemije, čime je broj mrtvih dostigao 1.484.

Testirano je 18.592 ljudi, a od tog broja pozitivno je 7.041. Broj registrovanih slučajeva od početka epidemije dostigao je 163,035.

Hospitalizovano je 7.011 ljudi, od čega su na respiratorima 254 pacijenta.

Upitan da prokomentariše to što je Srbija među tri zemlje sa najvećim rastom novozaraženih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima u Nišu rekao da korona virus ima ciklično kretanje, da je Srbija pre 15 dana bila najbolja u Evropi, a da u poslednjih sedam dana ima veliki porast novoobolelih.

Istakao je i da je broj umrlih u Srbiji manji u odnosu na druge zemlje u regionu koje imaju manji broj stanovnika ali veću stopu smrtnosti, prenosi RTS.

„Mene interesuje koliko života smo sačuvali i koliko je preminulo, to me zanima, a ne koliko je formalno prijavljenih i zaraženih”, kazao je Vučić.

Srpski zdravstveni sistem nije pukao, kako to pojedini tvrde, dodao je Vučić, ali „jest u teškoj i komplikovanoj situaciji, ali napreduje svakog dana”.

Epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tidorović za RTS.

Zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra, ocenio je Tiodorović i dodao da će održavanje krive na visokom nivou potrajati još nekog vreme.

„To znači da ćemo moći da kažemo, to bi bilo već optimistično, da ćemo do Nove godine imati uočljiviji pad i da uđemo u novu godinu u mnogo mirnijoj situaciji”, istakao je Tiodorović.

Poručio je i da će čak i po dolasku vakcine nove mere zaštite morati da se zadrže.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Ukratko iz sveta:

  • Grad Melburn i država Viktorija u Australiji zabeleželi 28 dana bez novih infekcija kovida
  • Pandemija korona virusa mogla bi da uništi 25 godina unapređivanja rodne ravnopravnosti, pokazuju novi globalni podaci UN agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena
  • Više od 400.000 umrlih od korona virusa u Evropi, prenosi AFP
  • Britanska vlada je imenovala sekretara za vakcine, pošto bi već za desetak dana mogla da počne s vakcinacijom miliona ljudi
  • Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je stanovništvo da se pridržava ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja virusa uoči Božića.
  • U svetu je do sada zaraženo više od 61,7 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,44 miliona. Oporavilo se oko 39,4 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta

Pogledajte video: Zašto se Kovid-19 tako lako prenosi?

Korona virus: Zašto se Kovid-19 tako lako prenosi
The British Broadcasting Corporation

Kakva je situacija u regionu?

Zemlje u regionu beleže svakodnevni rast broja zaraženih:

  • Hrvatska – 123.693 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 1.665 pacijenata, a oporavilo se 98.465.

U Hrvatskoj su na snazi strože mere – zatvoreni su svi restorani i kafići osim u hotelima i kampovima, kao i teretane, fitnes i sportski centri i kladionice.

Neće se održavati sportska takmičenja, treninzi i sajmovi, a zabranjene su i svadbe. Na javnim okupljanjima biće dozvoljeno prisustvo najviše 25, a na privatnim 10 ljudi.

Javni prevoz moći će da bude popunjen najviše do 40 odsto kapaciteta.

Do sada je umrlo 2.576 ljudi, a oporavilo se 51.968.

Ukupno je do sada preminulo 1.336 ljudi.

Slovenačka vlada je zbog porasta broja smrtnih slučajeva odlučila da predloži parlamentu izmene Zakona o epidemiji kojim zahteva drastično povećanje kazni za prekršitelje – maksimalne kazne bile bi čak 10.000 evra, sa 400 evra koliko su iznosile na proleće.


grafika

BBC

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 1.658 ljudi, a oporavilo se 36.825.

  • Kosovo – 37.792 potvrđenih slučajeva

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 975 ljudi.

Preminulo je 474 ljudi, a oporavio se 22.366 pacijent.

U Crnoj Gori je produžen policijski čas i sada će trajati od 19 časova do pet sati ujutru. Strožije mere – zabrane okupljanja, organičen rad objekata i druge, na snazi su do 8. decembra.


Pogledajte video: Da li mutacije čine korona virus opasnijim?

Mutacije virusa su uobičajene tokom trajanja pandemije.
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Britanska vlada je imenovala sekretara za vakcine, pošto bi već za desetak dana mogla da počne s vakcinacijom miliona ljudi protiv korona virusa.

Premijer Boris Džonson rekao je za nadgledanje najvećeg britanski program vakcinacije imenovao konzervativni poslanika Nadima Zahavija.

Britanske vlasti trenutno procenjuju bezbednost i efikasnost dve vakcine: jednu koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek, i drugu čiji su tvorci Univerzitet Oksford i kompanija Astra Zeneka.

Velika Britanija je naručila 40 miliona doza vakcine Fajzera i Bionteka, što je dovoljno za 20 miliona ljudi, kao i 100 miliona doza vakcine Univerziteta Oksford i kompanije Astra Zeneka.

Vlada je odlučila da kupi do 355 miliona doza vakcine od sedam proizvođača, pošto želi da vakciniše što je moguće više od 67 miliona stanovnika.

Vakcinu će prvi primiti zdravstveni radnici i korisnici domova za negu osoba, a potom stari, i to prvo stariji od 80 godina.

vakcine

BBC

Dobre vesti stižu iz Australije – u petak su Melburn i država Viktorija postigli jednu meru „eliminacije” virusa – 28 uzastopnih dana bez novih registrovanih infekcija.

U julu i avgustu je u ovom gradu svakodnevno beleženo više od 700 zaraženih, a sada ovaj grad za ostatak sveta predstavlja primer kako rešiti problem novog talasa epidemije.

Za to vreme se brojne zemlje u Evropi bore da obuzdaju epidemiju.

Dok je restriktivnim merama vlada Austrije uspela da smanji dnevni broj novozaraženih korona virusom, ta zemlja i dalje beleži visok broj umrlih od posledica kovida-19, prenosi RTS.

U poslednja 24 sata zabeležen je novi negativni rekord, pošto su preminule 132 osobe koje su bile inficirane korona virusom, čime je ukupan broj umrlih dostigao 3.018.

Istovremeno, registrovano je 4.669 novobolelih.

Od početka epidemije korona virusa, u Austriji je na korona virus pozitivno 275.661 osoba, a 210.697 je izlečeno.


Pogledajte video: Sve o prvoj vakcini

Prva vakcina protiv virusa Kovid-19 može biti dostupna krajem godine.
The British Broadcasting Corporation

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je stanovništvo da se pridržava ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja virusa uoči Božića.

Merkel je u video poruci rekla da Nemci mogu biti ponosni na svoju disciplinu i pažljivost tokom poslednjih 10 meseci i podstakla ih da se pridržavaju pravila i smanje kontakte tokom sezone praznika, prenosi agencija AP.

Federalni i pokrajinski lideri su ove nedelje odlučili da produže delimično zatvaranje koje je počelo 2. novembra najmanje do 20. decembra i pooštre neka ograničenja.

Dosadašnje mere uspele su da zaustave porast novih slučajeva, ali ih nisu znatno smanjile.

Prema podacima Nacionalnog centra za kontrolu bolesti, u proteklih 24 časa registrovano je 21.695 zaraženih od korona virusa, a preminulo je još 379 ljudi.

Opozicioni poslanici u Danskoj pozvali su vladu da iskopa milione ubijenih nerčeva koji su zakopani u masovne grobnice usred strahova od širenja Kovid-19.

Dve lokacije na kojima su životinje sahranjene na Jutlandu su vrlo kontroverzne – jedna je u blizini jezera za kupanje, a drugo nedaleko od izvora vode za piće.

Posle otkrića mutiranog oblika virusa korona ubijeno je skoro 17 miliona nerčeva, uništavajući dansku industriju krzna – najveću u EU.

Odluka o sahranjivanju životinja ocenjena je nezakonitom.


Virus korona i mentalno zdravlje: Koliko naš mozak trpi
The British Broadcasting Corporation

Pogledajte: Kako Kovid-19 utiče na telo

Kako Kovid-19 utiče na telo
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Share via
Copy link