BBC

Korona virus: U Srbiji nedovoljno vakcinisanih za kolektivni imunitet, Kina osuđuje Ameriku zbog nove istrage o poreklu virusa

Covid-19 vaccine

Reuters

U Srbiji se nastavlja vakcinacija, ali predstavnici vlasti kažu da dosadašnji broj imunizovanih nije dovoljan za sticanje kolektivnog imuniteta, američki predsednik Džo Bajden naredio je novu istragu o poreklu virusa, a australijska država Viktorija uvodi novo zaključavanje.

Kina je osudila američke napore na daljem istraživanju da li je Kovid-19 potekao iz kineske laboratorije.

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je obaveštajne zvaničnike da pojačaju rad kako bi otkrili kako se virus prvi put preneo na ljude.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je SAD za „političku manipulaciju i prebacivanje krivice”.

Odbacila je svaku vezu između Kovid-19 i laboratorije za istraživanje virusa u kineskom gradu Vuhanu, gde je, veruje se, otkriven prvi slučaj korona virusa krajem 2019. godine.

Drua australijska država po broju stanovnika Viktorija ulazi u novu, sedmodnevnu blokadu kako bi se suprotstavila epidemiji koja se brzo širi u njenom glavnom gradu Melburnu.

Dok ruski predsednik Vladimir Putin ponovo poziva sunarodnike da se vakcinišu, u toj zemlji je počela i imunizacija pasa i mačaka protiv korona virusa.

U svetu je do sada zaraženo više od 168 miliona ljudi, a preminulo 3,49 miliona. Dato je 1,7 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 12 ljudi, a zaraženo još 326.

Od početka pandemije umrlo je 6.823 ljudi.

Na respiratorima u bolnicama je 61 pacijent.

U poslednja 24 sata testirana su 9.986 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 711.442 slučajeva zaraze.

Avion sa pola miliona doza vakcina kineske kompanije Sinofarm sleteo je u četvtrtak ujutro na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je do sada protiv korona virusa vakcinisano 45,3 odsto punoletnih u Srbiji, što nije dovoljno za kolektivni imunitet,.

Ona je pozvala pre svega mlade da se što pre pre vakcinišu.

Goran Minić direktor ustanove Studentski centar Beograd rekao je za RTS da je prema podacima Studentske poliklinike do sada vakcinisano 10.000 studenata.

On je naveo da pretpostavlja da je taj broj i veći pošto su mogli da se vakcinišu tako što se prijave preko E-uprave i u mestima rođenja.


Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

Svi državljani Srbije od srede, 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na Kovid 19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze, rekao je Mihailo Jovanović direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifika dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19 a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje, rečeno je Televiziji N1 u Kancelariji za IT.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Ukratko iz sveta:

  • Američki predsednik Džo Bajden naredio je istragu o poreklu virusa Kovid-19
  • Kina osuđuje novu istragu SAD: „To je politička manipulacija”
  • Australijska država Viktorija uvodi novo zaključavanje
  • Evropska unija tuži kompaniju AstraZeneka za nepoštovanje ugovora, traži astronomske sume
  • Belgija stopirala davanje vakcina Džonson i Džonson za sve mlađe od 41 godine
  • U Rusiji je počelo vakcinisanje pasa i mačaka
  • U svetu je do sada zaraženo više od 168 miliona ljudi, a preminulo 3,49 miliona. Dato je 1,7 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.184 ljudi, a oporavilo se 173.487 ljudi

  • Hrvatska – 355.96 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminuo 7.981 pacijent, a oporavilo se 344.347

Do sada je preminulo 4.366 ljudi, a oporavilo se 243.685

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.356 ljudi, a oporavilo se 147.190

Preminulo je 1.578 ljudi, a oporavilo se 96.848

  • Kosovo – 107.215 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.230 ljudi, a vakcinisalo se 22.096.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Novi spor Kine i Amerike.

Američki predsednik Džo Bajden naložio je obaveštajnim službama da istraže poreklo Kovida-19, usred sve češćih kontroverznih informacija.

Bela kuća je saopštila da je Bajden službama dao rok od 90 dana da mu podnesu izveštaj.

Istraga je naložena posle nedavnih izveštaja američkih medija u kojima se sugeriše da ima sve više dokaza da je virus toga mogao da izađe iz laboratorije u Kini, možda sasvim slučajno.

Kina je odmah odgovorila Americi, osuđujući Bajdenov nalog o novoj istrazi.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je SAD za „političku manipulaciju i prebacivanje krivice”.

Odbacila je svaku vezu između Kovid-19 i laboratorije za istraživanje virusa u kineskom gradu Vuhanu, gde je, veruje se, otkriven prvi slučaj korona virusa krajem 2019. godine.

Tim Svetske zdravstvene organizacije boravio je ranije u Kini i utvrdio da je malo verovatno da je korona virus „pobegao” iz kineske laboratorije.

Druga australijska državi po broju stanovnika Viktorija ulazi u novu, sedmodnevnu blokadu kako bi se suprotstavila epidemiji koja se brzo širi u njenom glavnom gradu Melburnu.

Zaključavanje će početi u ponoć u četvrtak, a vršilac dužnosti premijera Viktorije Džejms Merlino rekao je da je reč o vrlo zaraznom soju virusa, varijanti B.1.617.

Ovo je četvrto zaključavanje u toj australijskoj državi od početka pandemije.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je pozvao sunarodnike da se vakcinišu protiv Kovida-19 u vreme kada vakcinacija stanovništva ozbiljno kasni zbog podozrenja koje ljudi imaju prema tome.

„Želim još jednom da pozovem sve naše sunarodnike, dobro razmislite. Imajte u vidu da je ruska vakcina najpouzdanija i najsigurnija danas”, rekao je Putin na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

U međuvremenu, u Rusiji je počela i vakcinacija pasa i mačaka.

Advokat Evropske unije tužio je u AstraZeneku za kršenje ugovora o nabavi vakcina protiv Kovida-19 i zatražio od belgijskog suda da izrekne kompaniji visoku novčanu kaznu.

EU je u aprilu tužila englesko-švedsku kompaniju pošto je proizvođač lekova objavio da planira da isporuči samo 100 miliona doza svoje vakcine do kraja juna, umesto 300 miliona predviđenih ugovorom.

Brisel traži da kompanija isporuči najmanje 120 miliona doza cepiva do kraja juna.

AstraZeneka je isporučila 50 miliona doza početkom maja, tek četvrtinu od 200 miliona doza cepiva predviđenih ugovorom do tog datuma.

„AstraZeneka nije čak ni pokušala da poštuje ugovor”, rekao je advokat Evropske unije Rafael Džaferali na prvom ročištu u briselskom sudu.

Rekao je da EU potražuje deset evra po dozi za svaki dan kašnjenja kao odštetu za nepoštovanje ugovora.

Ako sudija prihvati, kazna bi se primenjivala od 1. jula.

Zašto doktor iz Francuske baca vakcine protiv Kovida-19
The British Broadcasting Corporation

Belgija je zaustavila upotrebu vakcine Džonson i Džonson za sve mlađe od 41 godine, nakon što je žena umrla u bolnici sa tromboznim ugruškom i niskim nivoom trombocita.

Agencija za lekove EU razmatra slučaj.

Ista pravila o starosti već važe u Belgiji za vakcinu Okford-AstraZeneka.

Do sada je većina doza Džonson i Džonson data starijim od 45 godina u Belgiji.

Nemački savezni i državni lideri razmotriće danas šta će učiniti po pitanju vakcinacije dece.

Dva proizvođača prijavila su se za odobrenje vakcina za decu stariju od 12 godina, ali politički lideri moraju da odluče da li je rizik da deca dobiju Kovid manji od potencijalnih neželjenih efekata vakcine.

U međuvremenu, austrijsko ministarstvo zdravlja veruje da će agencija EU za lekove u petak odobriti vakcinu Fajzer za decu od 12 do 15 godina.

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi najavila je poslednju fazu ispitivanja vakcine protiv Kovida-19.

Cilj je da bude odobrena do kraja godine.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

Vakcine

BBC
korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Share via
Copy link