BBC

Korona virus: U Srbiji krizni štab preporučuje nove mere u petak, rekordan broj umrlih u Americi

srgdrdgr

BBC

Krizni štab za borbu protiv korona virusa sutra će predložiti nove mere zaštite u Srbiji, dok o daljim merama odlučuje i Slovačka, a Amerika beleži najviše preminulih u jednom danu.

Prema poslednjim podacima Srbija je zabeležila još 7.804 slučaja korona virusa. Ukupan broj preminulih od početka pandemije je 2.116, a zaraženih 241.831.‬

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su u Srbiji urađene sve potrebne pripreme i spremni su kapaciteti za početak vakcinacije protiv korona virusa.

Tiodorović je za televiziju Prva rekao da je određeno „gde će biti vakcinacija, ko će je izvoditi i koji su prioriteti”.

U danu kada se očekuje da nadležni u Americi odluče o odobravanju vakcine Fajzera i Bionteka, ta zemlja beleži više od 3.000 smrtnih slučajeva dnevno – najveći broj od početka pandemije od svih država sveta.

U svetu je do sada zaraženo oko 69 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,56 miliona. Oporavilo se oko 44,4 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

peđa korona foto

BBC

Šta se dešava u Srbiji?

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 22.316 ljudi, a korona virus je potvrđen kod njih 7.804.

Borbu sa kovidom izgubilo je još 54 ljudi. Od početka epidemije u Srbiji su od posledica zaraze preminule 2.116 osoba.

Na bolničkom lečenju je 8.489 ljudi, a na respiratorima je 319 pacijenata.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija nastojati da dobije vakcine dan ili dva pošto je dobiju članice Evropske unije, prenosi RTS.

Podsetio je da Srbija oko nabavke vakcina pregovara sa svima, i bilateralno i u okviru evropskog Kovaks plana.

„Gledaćemo da vakcine dobijemo i ranije, ako možemo, koje će biti registrovane u evropskim zemljama, kako bi došle na određeni vremenski period kod naših stručnjaka u Torlak”, rekao je on.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su u Srbiji urađene sve potrebne pripreme i spremni su kapaciteti i da danas poče vakcinacija protiv korona virusa.

Tiodorović je za Televiziju Prva rekao da je određeno „gde će biti vakcinacija, ko će je izvoditi i koji su prioriteti”.

On je naveo da nije realno očekivati da će Srbija odjednom dobiti dva, tri miliona vakcina, ali da se nada da ćemo dobiti bar 500.000.

„Mada ćemo videti da li će biti i toliko”, rekao je Tiodorović.

fonet

FONET

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je tokom gostovanja na RTS rekao da Srbija ima najviše pacijenata u regionu.

„Ovo je kao jedno ratno stanje, ali u ratnom stanju, vi imate vidljivog neprijatelja, možete iole da se organizujete. Ovde ne vidite neprijatelja i ovde su vam uslovi takvi kakvi jesu”, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da se prava vakcinacija očekuje najranije u aprilu i da nam borba sa korona virusom predstoji do leta.

„Nema dovoljno vakcina, biće tek na jesen i tek tada ćemo moći da odahnemo. Do tada ćemo morati da se disciplinujemo”, rekao je on.

Razmatra se uvođenje novih mera, poput obaveznog negativnog PCR testa za ljude koji dolaze u Srbiju uoči predstojećih praznika, rekla je premijerka Ana Brnabić.


Kako je Srbija stigla do 200.000 zaraženih?

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji registrovan je 6. marta a do kraja tog meseca zabeleženo je ukupno 900 zaraženih.

U aprilu, broj zaraženih popeo se na 9.009, a samo tokom tog meseca registrovano je 8.109 zaraženih.

Maj je bio mirniji mesec – registrovano je 2.403 novoobolelih, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 11.412.

Mere su tokom maja delimično ukinute, a u junu je registrovano još 3.152 nova slučaja zaraze. Tako je od početka epidemije u Srbiji do kraja juna bilo 14.564 slučaja.

grafika

BBC

U julu je postavljen rekord, pošto je samo tokom tog meseca registrovano 10.988 zaraženih. Na kraju sedmog meseca, u Srbiji je ukupno bilo 25.552 zaraženih korona virusom.

Situacija se primirila u avgustu, u odnosu na prethodni mesec i registrovano je 5.854 nova slučaja, a ukupno 31.551 od početka epidemije.

Septembar je popunio školske klupe i bio je relativno miran mesec što se novozaraženih tiče – registrovano je 2.145 novih slučajeva, a ukupno 33.551 od početka epidemije.

Oktobar je doneo novi mesečni rekord – registrovano je 13.406 slučajeva. Na kraju tog meseca, bilo je ukupno 46.954 zaraženih.

Sa 128.484 novoregistrovanih za 30 dana, novembar je znatno podigao lestvicu zaraženih u Srbiji. Do kraja tog meseca, broj registrovanih slučajeva popeo se na 175.438.

Za nekoliko dana decembra, broj zaraženih u Srbiji prešao je 200.000, a zaključno sa 6. decembrom broj zaraženih popeo se na 219.652.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Ukratko iz sveta:

fonet korona 6 decembar

FONET
  • Bogate zemlje optužene su za gomilanje vakcina, dok najsiromašnije neće imati dovoljno
  • Broj zaraženih u Americi prešao je 15 miliona – Džo Bajden obećao 100 miliona vakcina
  • Vakcinacija se nastavlja u Velikoj Britaniji
  • Kruzer iz Singapura prekinuo putovanje posle tri dana pošto je jedan od putnika pozitivan na korona virus
  • U svetu je do sada zaraženo oko 67,7 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,54 miliona. Oporavilo se oko 43,6 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta

Pogledajte video: Zašto se Kovid-19 tako lako prenosi?

Korona virus: Zašto se Kovid-19 tako lako prenosi
The British Broadcasting Corporation

Kakva je situacija u regionu?

Zemlje u regionu beleže svakodnevni rast broja zaraženih:

  • Hrvatska – 159.372 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.367 pacijenata, a oporavilo se 133.255.

Do sada je umrlo 3.116 ljudi, a oporavilo se 62.846.

Oporavilo se 67.437 ljudi, a ukupno je do sada preminulo 1.900.


grafika

BBC

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 2.023 ljudi, a oporavilo se 46.352

  • Kosovo – 43.881 potvrđenih slučajeva

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 1.137 ljudi, a oporavilo se 31.041.

Preminulo je 556 ljudi, a oporavio se 28.461 pacijent.

U Crnoj Gori je produžen policijski čas i sada će trajati od 19 časova do pet sati ujutru. Na snazi su strože mere – zabrane okupljanja, ograničen rad objekata i druge.


Pogledajte video: Da li mutacije čine korona virus opasnijim?

Mutacije virusa su uobičajene tokom trajanja pandemije.
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Kanada je poslednja zemlja koja je odobrila upotrebu vakcine Fajzer/Biontek, dan pošto je u Velikoj Britaniji počeo program imunizacije.

Zdravstvena služba Kanade je to nazvala „prekretnicom” u borbi protiv korona virusa i da je vakcina ispunila “stroge zahteve u pogledu bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta”.

Premijer Džastin Trudo kaže da će Kanada ovog meseca dobiti do 249.000 doza vakcine.

Kanadska vlada je kupila ukupno 20 miliona doza vakcine – dovoljno da se imunizuje 10 miliona ljudi – sa opcijom da kupi još 56 miliona.

Evropska agencija za lekove (EMA) danas je bila meta je sajber napada, saopšteno je na njenom sajtu.

EMA trenutno radi na odobravanju dve vakcine protiv Kovida-19 u Evropskoj uniji.

Nije navedeno kakav sajber napad je bio u pitanju, da li je bio uspešan ili povezan za procesom odobravanja vakcine, ali je do njega došlo dan pre nego što agencija treba da obavesti poslanike Evropskog parlamenta o napretku u proceni vakcine.

„Agencija je brzo pokrenula potpunu istragu, u uskoj saradnji sa organima za sprovođenje zakona i drugim relevantnim subjektima”, navodi se u kratkom saopštenju.

Portparol agencije rekao je da je i dalje „funkcionalna”, ali dok traje istraga neće biti objavljeni nikakvi detalji.

vakcine

BBC

Broj zaraženih u Americi premašio je 15 miliona, a novoizabrani predsednik Džo Bajedan, koji će dužnosti preuzeti od januara, kaže da će biti obezbeđeno 100 miliona vakcina u prvih 100 dana od kako stupi na vlast.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) će u četvrtak održati sastanak kako bi se donela odluka o korišćenju Fajzer/Biontek vakcine.

Ali u utorak su zvaničnici ove agencije saopštili da je Fajzer/BioNtek vakcina 95 odsto delotvorna, pa se očekuje da odluka u četvrtak bude samo formalnost.

Činjenica da je FDA objavila dokument koji je ukazuje da su rezultati ispitivanja postojani takođe predstavlja veliki korak ka odobravanju vakcine.

Takođe se očekuje da će Evropska unija doneti odluku o dozvoli za korišćenje cepiva ovih proizvođača do kraja decembra.

U međuvremenu, pandemija je u potpunosti stopirala krstarenja širom sveta.

U pokušaju da stanu na noge, organizatori putovanja u Rojal Karibijan kruzerskoj kompaniji organizovali su krstarenje koje počinje i završava se u jednoj istoj luci i traje mesecima.

Ali kruzer Rojal Karibijana je morao da se vrati u Singapur posle tri dana plovidbe jer je jedan putnik dobio pozitivan nalaz na Kovid-19.

„Odmah smo izolovali sve koji su bili u kontaktu s njim i testirali ih. Oni su dobili negativne rezultate na test”, piše u izjavi organizatora putovanja


Pogledajte video: Sve o prvoj vakcini

Prva vakcina protiv virusa Kovid-19 može biti dostupna krajem godine.
The British Broadcasting Corporation

Premijer Moldavije Jona Čiku zarazio se korona virusom. Njegov savetnik napisao je na Fejsbuku da je 48-godišnji premijer pozitivan na korona virus i da radi od kuće.

On je jedan od nekoliko svetskih državnika, uz Donalda Trampa, Borisa Džonsona i Žaira Bolsonara, koji su se zarazili korona virusom.

Broj zaraženih u Moldaviji veći je od 3,5 miliona. Od 9. decembra zaraženo je 119.204 ljudi, a 2.406 je preminulo.

Loše vesti stižu za ljude u siromašnijim zemljama. Iz Međunarodnog saveza za vakcine kažu da 70 zemalja sa nižim standardom života moći će da vakciniše samo jednu od 10 osoba.

Istraživanje je pokazalo ovakav rezultat iako su se Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka obavezali da će obezbediti 64 odsto doza za državljane zemalja u razvoju.

Države širom sveta pripremaju se za praznike u senci pandemije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je odluku da se tokom božićnih praznika mere pooštre, zbog visokog broja preminulih u zemlji.

Dodala da se mere ne poštuju kako bi trebalo.

Složila se sa preporukom da se prodavnice zatvore posle Božića i da se otvore hoteli kako bi se porodice okupile tokom praznika.

„Zaista mi je žao, ali broj preminulih je neprihvatljiv”, rekla je Merkel.


Pogledajte: Kako Kovid-19 utiče na telo

Kako Kovid-19 utiče na telo
The British Broadcasting Corporation

Ruska vlada je potvrdila da su tabele sa privatnim podacima o pacijentima obolelih od Kovida-19 iz Moskve objavljene na internetu.

Jedan zvaničnik je rekao da je interna istraga utvrdila da je napravljena greška, a ne da su krivi hakeri.

Readovka, sajt koji je otkrio da su podaci objavljeni, kaže da dokumenta ukazuju na to da su zvanične statistike možda umanjivale stvarni broj slučajeva.

Kaže da je uz dijagnoze i rezultate testova objavljeno 300.000 imena.

Brojevi zdravstvenog osiguranja, kućne adrese, brojevi telefona i podaci iz pasoša takođe su navedeni pored ostalih ličnih podataka.

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Share via
Copy link