BBC

Korona virus: Troje preminulih u Srbiji, u Grčkoj i Francuskoj obavezno vakcinisanje svih zdravstvenih radnika

Scientist holding clay models of Covid virus

Getty Images

Dok predstavnici vlasti u Srbiji i lekari apeluju na mlade da se vakcinišu, u Grčkoj i Francuskoj se uvodi obavezna vakcinacija svih zdravstvenih radnika i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima.

Obrazlažući mere, predsednik Francuske Emanuel Makron objavio je u ponedeljak da svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama – lekari, medicinske sestre, administraciji – do 15. septembra moraju da budu potpuno vakcinisani ili neće dobiti platu.

Slično će biti i u Grčkoj – svi zdravstveni radnici i zaposleni u staračkim domovima moraće da budu potpuno vakcinisani ili će bitiu suspendovani sa posla, objavio je premijer Kirjakos Micotakis.

I u Grčkoj i u Francuskoj uvode se obavezne zdravstvene propusnice za mesta za zabavu i kulturu, ali i za duža putovanja.

Dok Engleska 19. jula definitivno ulazi u poslednju fazu ukidanja mera, holandski premijer Mark Rute izvinio se zbog „greške u proceni” prilikom ukidanja većine ograničenja.

U Seulu u Južnoj Koreji vlasti su naložile vlasnicima teretana i fitnes centara da ne puštaju brzu muziku kako se vežbači ne bi previše umarali i zadihali i time povećali mogućnost širenja virusa.

U svetu je do sada zaraženo više od 186,8 miliona ljudi, a preminulo više od četiri miliona.

Dato je 3,4 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo je još troje ljudi, a registrovano je još 145 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.076 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Međutim, koliko je taj broj precizan nije jasno, s obzirom na to da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je do kraja 2020. godine broj preminulih bio tri puta veći od zvanično saopštavanog – dok su brojevi na zvaničnom sajtu vlade ostali isti.

U bolnicama je 292, a na respiratorima su četiri pacijenata.

U poslednja 24 sata testirano je 9.383 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 717.812 slučajaeva zaraze.

U Srbiji je do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi.

Dato je 2.751.660 doza vakcina, od toga 136.711 su strani državljani.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

  • Grčka i Francuska uvode obaveznu vakcinaciju svih zdravstvenih radnika i kovid propusnice
  • U Engleskoj ukidanje svih mera od 19. jula
  • Na Tajlandu odlučili da kombinuju vakcine – prva doza kineski Sinovak, druga doza AstraZeneka
  • Svetska zdravstvena organizacija ne zna da li je u ovom trenutku potrebna treća doza vakcina za veću zaštitu od virusa
  • U svetu je do sada zaraženo više od 186,8 miliona ljudi, a preminulo više od 4 miliona. Dato je 3,8 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.662 ljudi, a oporavilo se 185.717 ljudi

  • Hrvatska – 360.924 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.231, a oporavilo se 352.197 ljudi

Do sada je preminulo 4.425, a oporavilo se 252.919 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.487 ljudi, a oporavilo se 150.126

Preminulo je 1.621, a oporavilo se 98.550 ljudi

  • Kosovo – 107.867 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.264 ljudi, a oporavilo se 105.495

Plastic models of Covid virus

Getty Images

Kako je u svetu?

U Grčkoj i Francuskoj uvodi se obavezna vakcina zdravstvenih radnika i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima.

Ko se do 15. septembra ne bude potpuno vakcinisao u Francuskoj neće biti plaćen, a u Grčkoj preti suspenzija onima koji odbiju imunizaciju.

U Grčkoj će od petka, 16. jula, do kraja avgusta mesta za zabavu, barovi, bioskopi i pozorišta i sva zatvorena mesta primati samo vakcinisane.

Slično je i u Francuskoj.

Zdravstvene propusnice se već koriste za ulazak na neka mesta, poput noćnih klubova koji su prvi put otvoreni tokom vikenda.

Najavljeno je da će se ona od 21. jula tražiti i u restoranima, barovima, tržnim centrima, bolnicama, domovima za stare, socijalnim ustanovama.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će se zdravstvena propusnica primenjivati i u avionima, vozovima i autobusima na dužim putopvanjima.

Moraće da je imaju stariji od 12 godina.

Posle obraćanja Makrona, sajt za prijavu za vakcinaciju u Francuskoj bio je toliko preopterećen da se srušio od navale.

U Francuskoj je tek nešto više od polovine stanovništva primilo prvu dozu, a obe doze dobilo je manje od 40 odsto ljudi.

Nurse preparing vaccine

Reuters

Britanski ministar zdravlja Savid Džavid potvrdio je da će većina mera u Engleskoj biti ukinuta 19. jula.

„Uvereni smo da je vreme da se naša zemlja vrati normalnom životu i prema tome mi ćemo preći narednu etapu našeg plana izlaska iz restrikcija 19. jula,” rekao je ministar u obraćanju poslanicima.

Ministar je rekao da uspešna vakcinacija znači da sada devet od deset odraslih u Velikoj Britaniji ima antitela protiv virusa.

Vlada je na putu da ispuni cilj da može da ponudi svim odraslim prvu dozu vakcine do 19. jula, na dan kada sve preostale antikovid restrikcije, pa i obavezno nošenje maske, treba da budu ukinute.

Zaključno sa današnjim danom, 87 odsto odraslog stanovništva dobilo je prvu dozu vakcine, a 66 odsto je revakcinisano.

Džavid je rekao da, iako kasnije tokom leta broj novozaraenih može da dostigne 100.000 dnevno zbog Delta soja, dve doze vakcine efikasno štite od ozbiljnog oboljevanja.

Zvaničnici veruju da novi skok u broju slučajeva neće dovesti do „neodrživog pritiska” na bolnice.

Dalje čekanje za ukidanje mera donosi rizik da se virus proširi na zimu kada je verovatnije da će bolnice biti preopterećene, rekao je on.

„Nikad neće biti savršeno vreme da se preduzme ovaj korak jer mi jednostavno ne možemo iskoreniti virus – voleli mi to ili ne korona virus neće otići”, rekao je Džavid.

Holandski premijer Mark Rute izvinio se zbog „greške u proceni” prilikom ukidanja većine ograničenja.

Ublažavanje mera pre tri nedelje dovelo je do rasta broja zaraženih, a lekari tvrde da je je najveći uzrok noćni život mladih.

Ranije je Rute odbijao da preuzme bilo kakvu krivicu za otvaranje, opisujući to kao „logičan korak”.

U subotu je državni zavod za javno zdravlje prijavio više od 10.000 novih slučajeva zaraze, što je najveći broj u jednom danu od decembra.

Teretanama i fitnes centrima u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, naloženo je da ne puštaju muziku tempom većim od 120 otkucaja u minuti, kako bi ograničili širenje Kovida-19.

Trake za trčanje biće ograničene na maksimalnih 6 kilometara na čas.

Zdravstveni zvaničnici kažu da će ograničenja sprečiti ljude da prebrzo dišu ili prskaju znoj jedni na druge.

Južna Koreja se bori protiv novog izbijanja virusa, u nedelju je zabeleženo 1.100 novih slučajeva.

Premijer Kim Bu-kjum upozorio je u petak da je zemlja dostigla najviši stepen krize.

Takođe je dozvoljeno da ljudi provode po dva sata odjednom u zatvorenim sportskim objektima i ne smeju da koriste tuš.

Svi sportski objekti moraju da budu zatvoreni do 22 sata.

Na Kubi se beleži rekordan broj novozaraženih korona virusom, a u nekoliko gradova održani su protesti, najmasovniji u poslednjih 30 godina.

Demonstranti su izrazili nezadovoljstvo stanjem sloboda i demokratije, ali i bes zbog nedostatka vakcina, jer je ta zemlja u nedelju zabeležila rekordnih 7.000 infekcija i 47 smrtnih slučajeva.

U petak je Kuba odobrila domaću vakcinu za hitnu upotrebu Abdala dva.

Za to vreme u Australiji se podigla velika prašina zbog vladine kampanje za vakcinaciju, koja je osenjena kao preterano agresivna.

Spot prikazuje ženu u bolničkom krevetu kako jedva diše priključena na ventilator, a potom se pojavljuje tekst: „Kovid može da se desi svakome… Ostanite kod kuće. Testirajte se. Prijavite se za vakcinu.”

U 2020. godini došlo do je dramatičnog pogoršanja gladi u svetu”, a da je to najvećim delom posledica Kovida-19, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

Procenjuje se da je prošle godine oko desetina svetskog stanovništva, odnosno oko 811 miliona ljudi, bilo bez dovoljno hrane.

Vlasti na Tajlandu menjaju taktiku vakcinacije zbog stotine zdravstvenih radnika koji su zaraženi iako su primili obe doze kineske vakcine Sinovak.

Svi će ubuduće, posle prve doze Sinovaka, dobijati drugu dozu ali vakcine AstraZeneka, a zdravstveni radnici koji su primili obe doze vakcine Sinovak sada će dobiti i treću dozu – AstraZeneka cepivo.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link