BBC

Korona virus, Srbija i festivali: Jubilarni Sabor trubača u Guči ove godine pomalo liči na – Egzit

TRUBAČ

Vladimir Živojinović/BBC

Dok u Srbiji broj novih slučajeva korona virusom poslednjih dana ponovo prelazi 900, a Krizni štab najavljuje pooštravanje mera, festivalsko leto se ipak nastavlja.

Posle Egzita, koji je bio prvi evropski festival organizovan tokom pandemije, Lav festa u Vrnjačkoj Banji i zvukova džeza na Nišvilu, došao je red da trube zasviraju dragačevskim krajem.

Posetioci jubilarnog 60. Dragačevskog sabora trubača, zvuke trube moći će da čuju bez plaćanja ulaznice, pošto je ulaz tradicionalno besplatan, ali uz dokaz da nisu zaraženi korona virusom.

Ovogodišnji festival razlikovaće se i po tome što neće biti koncerata estradnih zvezda, već će čitav program biti okrenut isključivo zvuku trube i tradiciji, kaže za BBC na srpskom Biljana Kaplarević iz opštine Lučani, koja je jedan od organizatora festivala.

Kako u Guču 2021. godine?

Da biste mogli da uđete na Dragačevski sabor trubača, sa sobom ćete morati da ponesete jedan od dokaza da niste zaraženi korona virusom.

„Na festival mogu da dođu svi koji imaju potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test, potvrdu o preležanoj bolesti Kovid-19, urađen antigenski test, ili test odrađen na punktovima na kojima će se obavljati kontrole i sprovoditi epidemiološke mere”, naveo je Milivoje Dolović, komandant opštinskog štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Lučani.

Navedene potvrde posetioci će pokazivati na nekoliko punktova van Guče, ali i na samom događaju.

„Obezbedili smo tri kontrolna prstena proveravanja eventualne zaraze. Prvi je daleko od Guče od Čačku, kao i iz pravaca Požege i Ivanjice.

„Tamo će se tražiti jedna od potvrda, ali i raditi testiranja brzim antigenskim testovima za one koji nemaju dokaze da nisu zaraženi”, kaže za BBC na srpskom Jovan Kovačević, direktor Kulturnog centra u Lučanima.

guča

Vladimir Živojinović/BBC

Na ulazu u Guču biće postavljeno još sedam ovakvih punktova, a u samoj varoši još pet. Na njima će, kako je navedeno na sajtu opštine, biti 50 redara.

Za sada je obezbeđeno pet hiljada antigenskih testova koji će se raditi na ovim punktovima, kaže za BBC na srpskom Biljana Kaplarević iz opštine Lučani.

Jovan Kovačević kaže da su na snazi sve ostale mere – maske, dezinfekcija i odstojanje, mada je, objašnjava, „Guča manifestacija na kojoj je sve to otežano sprovesti”.

„Ovo je događaj na kome se ljudi druže, pa je kontakt podrazumevan.

„Na posetiocima je deo odgovornosti – da ne dolaze ako imaju virus”, kaže Kovaćević.


Pojačan inspekcijski nadzor

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je u sredu da se u Guči narednih dana vršiti stroge kontrole i pojačan inspekcijski nadzor.

„Na terenu će biti oko 30 republičkih i lokalnih inspektorskih timova, koji će osim kontrole iz svojih osnovnih nadležnosti, vršiti i vanredni nadzor poštovanja mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19″, poručila je ministarka Obradović, a navedeno je na sajtu ministarstva.

trubaci

Lazara Marinković/BBC

Bez estradnih zvezda

Festival u Guči održava se od petka 13. avgusta do nedelje 15. avgusta i, osim što traje kraće u odnosu na nekoliko prethodnih godina, ovogodišnji događaj razlikuje se i po tome što neće biti estradnih zvezda i muzike koja nije trubačka, objašnjava Biljana Kaplarević iz Opštine Lučani.

Program Sabora je tradicionalan i prikazuje segmente narodnog života, dodaje.

„Sve je u znaku narodnog stvaralaštva i vraćanja korenima.

„Neće biti Cece (Svetlane Ražnatović) ili Severine (Kojić) ni drugih izvođača, neće biti vašarskog dela programa”, objašnjava Kaplarević.

Svetlana Ražnatović, folk pevačica, nastupala je na nekoliko Sabora u prethodnim godinama, dok je hrvatska umetnica Severina Kojić u Guči pevala 2016. godine.

Uz zvuke trube, posetioci će ipak moći da sednu pod šatru, pojedu svadbarski kupus, pljeskavicu i pečenje, ali i da kupe neki od suvenira na okolnim tezgama.

Nijedan od ovih segmenata neće izostati, zaključuje direktor Kulturnog centra Jovan Kovačević.

guca

Vladimir Živojinović/BBC

Biće organizovano tradicionalno takmičenje u starim sportovima, izvođenje zdravica, kao i izbor najboljeg orkestra.

Svi izvođači takođe moraju da imaju dokaz da su vakcinisani ili da nisu zaraženi, dodaje Kovačević.

Upravo zbog toga što među članovima ima troje zaraženih, jedan orkestar iz susednog Arilja otkazao je učešće.

https://www.facebook.com/watch/?v=724716771193553


Kako je bilo na Egzitu?

Mnogo buke diglo se pre mesec dana oko održavanja Egzita.

Bio je to prvi veliki evropski muzički festival organizovan usred pandemije korona virusa, pa je postojala bojazan da bi tako masovan događaj mogao da pokrene novi talas zaraze.

Baš kao i na predstojećem saboru u Guči, posetioci Egzita morali su takođe da imaju dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu da su se oporavili od kovida-19.

Na samom festivalu bilo je punktova za brze testove, a organizatori festivala saopštili su kasnije da Egzit nije doprineo povećanju broja zaraženih korona virusom.


Pogledajte i video o harambaši u 21. veku

Kako se danas postaje harambaša?
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link