BBC

Korona virus: Novih 49 smrtnih slučajeva u Srbiji, preminula još jedna trudnica, britanski stručnjaci pozivaju na vakcinaciju protiv sezonskog gripa

Nurse in protective gear giving patient a vaccination

Getty Images

Dok se u Srbiji vodi polemika oko toga da li je trebalo uvesti strože mere zbog porasta broja zaraženih i preminulih poslednjih nekoliko nedelja, stručnjaci u Velikoj Britaniji pozivaju na vakcinaciju protiv sezonskog gripa, zabrinuti jer će ovo biti prva zima sa kovidom i gripom koji cirkulišu u isto vreme.

Istraživanja pokazuju da je za one zaražene sa oba virusa dvostruko veća verovatnoća da umru nego za nekoga ko ima samo kovid.

O vakcinaciji protiv sezonskog gripa u Srbiji pročitajte ovde.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od petka, 8. oktobra, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo još 49 ljudi, a potvrđen je još 6.401 novi slučaj zaraze.

Među preminulima je i 35-godišnja žena koja je bila u poodmakloj trudnoći, ali su lekari uspeli da spasu bebu, javio je RTS.

Velika Britanija od ponedeljka, 11. oktobra, neće više tražiti da potpuno vakcinisani putnici iz 47 zemalja provode 10 dana u samoizolaciji po ulasku u zemlju.

Među tim zemljama je i Crna Gora, gde su vlasti, zbog poboljšane zdravstvene situacije, ukinule dosadašnju meru o digitalnoj kovid potvrdu za ulazak u tržne centre i još neke objekte.

U Rusiji se već nekoliko dana beleže crni rekordi – u poslednja 24 sata preminulo je 936 ljudi, što je najviše u jednom danu od početka pandemije.

U svetu je do sada zaraženo više od 236,7 miliona ljudi, a preminulo više od 4,8 miliona.

Dato je više od 6,39 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima od petka, 8. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 49 smrtnih slučajeva, a registrovan je 6.401 novi slučajeva zaraze od 21.119 testiranih.

Među preminula je i 35-godišnja žena u poodmakloj trudnoći, saopšteno je iz Opšte bolnica Studenica u Kraljevu, prenosi RTS.

Lekari su uspeli da spasu bebu koja je trenutno dobrog zdravstvenog stanja.

Trudnica je pre četiri dana prebačena u bolnicu, ali joj se zdravlje pogoršalo.

Ovo je druga smrt trudnice u Srbiji u poslednja tri dana.

Prethodno je u Nišu preminula 20-godišnja trudnica koja je nosila blizance.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 994.708 slučajeva zaraze, a zabeležen je 8.631‬ smrtni slučaj, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Od početka oktobra, dakle u poslednjih osam dana, u Srbiji je preminulo 397 ljudi.

U bolnicama je trenutno 6.584 ljudi, a na respiratorima 279 pacijenata.

Šta je rekla Ana Brnabić?

Pojedini članovi medicinskog dela Kriznog štaba za sprečavanje širenja epidemije, kao i predstavnici Udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida, kritikovali su odluku da ne budu uvedene restriktivnije mere.

Odgovarajući na kritike, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za RTS da će umesto strožih mera biti pojačana kampanja za vakcinaciju i istakla da neće biti obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike.

Ona je navela da mere ne mogu biti iste kada imate vakcinu i kada nemate vakcinu, „zato što to praktično znači da vi u vakcinu ne verujete”.

Poručila je da će pandemija prestati kada postignemo kolektivni imunitet – ili na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo.

„Mi moramo da pričamo o ličnoj odgovornosti, građanskoj solidarnosti, o potrebi da se vakcinišemo, zato što će pandemija prestati ili kada postignemo kolektivni imunitet na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo.

„Dakle, jedno od ta dva”, rekla je premijerka za RTS.

Upitana zašto na sednici Kriznog štaba nisu donete nove mere, rekla je da bi u tom slučaju svi pričali o restriktivnim merama, o tome da li kafići rade do 17 časova ili ne rade.

Čim bismo popustili mere, ponovo bi se popeo broj novozaraženih i ponovo bi imali problem u bolnicama, dodala je.

„Mi danas pričamo samo i isključivo o vakcinaciji, zato što je vakcinacija jedini spas.

„To jeste lek koji imamo, velika prednost u odnosu na to kako je bilo u prethodnim talasima”, istakla je Brnabić.

Kada je reč o eventualnom uvođenju obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika, ističe da je gledala statistike i da ona može i želi da priča o tome šta je moguće u realnom životu.

„Ne želim da pričam o merama koje su marketinške, samo da bi one lepo zvučale”, rekla je premijerka.

„Postoje u ovom trenutku tri vakcinacije zdravstvenih radnika – protiv hepatitisa, protiv sezonskog gripa i MMR vakcina.

„Najviše od ovoga što smo dostigli u vakcinaciji jeste protiv hepatitisa, oko 50 odsto”, navodi predsednika vlade.

Brnabić je rekla i da se „nije odustalo od kovid propusnica”, ali da bi njihovo uvođenje nametnulo drugu temu – „da li se poštuju ili ne poštuju” mere, kao i da bi mnoge mlade motivisali da ih lažiraju, i to bi „postalo kul”.

Agresivnija kampanja za vakcinaciju – najavuljuju predstavnici vlasti

Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, rekao je da je u Srbiji vakcinisano 54 odsto ljudi i da ta brojka polako raste.

Međutim, dodaje, nadležni nisu zadovoljni te je najavio žustriju i agilniju kampanju u medijima povodom vakcinacije.

„Suprostavićemo se Gugl doktorima, želimo da objasnimo ljudima koliki je značaj vakcinacije i o tome će govoriti naši najbolji stručnjaci iz oblasti virusologije, imunologije, epidemiologije”, izjavio je Đerlek za RTS.

Naglasio je da će žustrije krenuti na teren i razgovarati oči u oči sa ljudima, jer se pokazalo da ima više efekta kada tako objasnite ljudima da treba da se vakcinišu.

Trenutna epidemiološka situacija je možda najteža od početka pandemije, poručio je direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša.

On je pozvao sve zdravstvene radnike da ohrabre, a ne da plaše ljude vakcinacijom i da tako spreče teške forme bolesti i nove smrtne slučajeve.

„Ako uporedimo situaciju u Srbiji sa nekim drugim državama, onda je Srbija trenutno vodeća država u Evropi po broju novoobolelih i to je izrazita razlika između Srbije i ostalih država”, rekao je Ivanuša.

RTS je objavio da su sve veće gužve ispred kovid ambulanti u zemlji, a u Beogradu će biti otvorena dva nova punkta za vakcinaciju.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta sojaPogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.


Ukratko iz sveta:

  • U Rusiji iz dana u dan crni rekordi – u poslednja 24 sata preminulo 936 ljudi
  • U Rumuniji stanje alarmantno, bolnice pred pucanjem, a Mađarska je ponudila da zbrine pacijente iz susedne zemlje
  • U Ukrajini uvedena obavezna vakcinacija prosvetnih radnika i državnih službenika
  • UŠvedskoj zdravstvene vlasti obustavile upotrebu vakcine Moderna za mlađe od 30 godina
  • U svetu je do sada zaraženo više od 236,7 miliona ljudi, a preminulo više od 4,8 miliona. Dato je više od 6,39 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 10.833 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 415.356 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.752, a oporavilo se 397.089 ljudi

Do sada je preminulo 4.602, a oporavilo se 283.622 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.783, a oporavilo se 176.278 ljudi.

Preminulo je 1.972, a oporavilo se 126.595 ljudi

Zbog pada broja novozaraženih u poslednje dve sedmice Crna Gora je odlučila da ublaži mere ukidanjem digitalnih kovid potvrda u tržnim centrima, poslovne zagrade i druge objekte sa više od preko hiljadu metara kvadratnih prostora.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić saopštio je da je broj hospitalizovanih u poslednjih mesec dana manji za 11 odsto, a da je u poslednje dve sedmice ukupan broj preminulih za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dve nedeljnj ranije.

  • Kosovo – 160.309 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.965, oporavilo se 155.671 ljudi.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Ukrajinske vlasti su saopštile da uvode obaveznu vakcinaciju za prosvetne radnike i državne službenike, što je potez koji bi mogao da izazove proteste u zemlji u kojoj se mnogi bune protiv imunizacije, navodi agencija AFP.

„Odluka ima za cilj zaštitu života i zdravlja Ukrajinaca i stvaranje bezbednog okruženja u školama i državnim strukturama”, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Prosvetni radnici i državni službenici imaju rok od mesec dana da prime vakcinu, a u suprotnom će biti suspendovani sa dužnosti ili neće primati platu, dodalo je ministarstvo.

Mađarska je ponudila susednoj Rumuniji pomoć u zbrinjavanju pacijenata, pošto se zemlja suočava sa alarmantnim skokom slučajeva zaraze i manjkom kreveta u intenzivnoj nezi zbog čega je zdravstveni sistem pred pucanjem.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je tokom vikenda poslao pismo Rumuniji nudeći joj pomoć u lečenju pacijenata sa kovidom, navedeno je za agenciju AP u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova.

„Pregovori rumunske i mađarske strane su u toku i to o konkretnim oblicima pomoći”, navelo je rumunsko ministarstvo.

Rumunija, sa 19 miliona stanovnika, druga je po redu zemlja sa najmanjim brojem vakcinisanih protiv kovida u EU, sa 34 odsto odraslih potpuno vakcinisanih u poređenju sa 74 odsto u proseku u Uniji.

Švedske zdravstvene vlasti obustavile su upotrebu vakcine Moderna za mlađe od 30 godina, navodeći da je to učinjeno iz predostrožnosti.

Uočeni su „znaci povećanog rizika od nuspojava kao što su upala srčanog mišića (miokarditisa) i perikarditisa (srčane ovojnice)”, saopštila je švedska Agencija za javno zdravlje.

U protekla 24 sata korona virusom u Turskoj zarazilo se 30. 438 ljudi, što je najviše od kraja aprila, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja te zemlje.

Fahretin Koča, ministar zdravlja, rekao je da je neprihvatljivo da je broj zaraženih i dalje visok i pozvao ljude da se vakcinišu.

Naučnici iz Velike Britanije veruju da mogu da objasne zašto neki ljudi koji imaju kovid razviju stanje koje podseća na promrzline na palčevima, ali i na ostalim prstima.

Kovid palac nastaje kao nuspojava kada organizam kreće u napad da se bori protiv virusa.

Istraživači kažu da su precizno odredili koji delovi imunog sistema su uključeni.

Otkrića, objavljena u Britanskom žurnalu o dermatologiji, možda mogu da pomognu u lečenju ovih simptoma.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link