BBC

Korona virus: Nema razlike između vakcina za odrasle i decu, kažu iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova, u Grčkoj maske nisu obavezne samo na plaži

vakcinacija u Japanu

Reuters

Dok u Srbiji iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova kažu da ne postoji razlika u sastavu vakcina koju bi primila odrasla osoba ili dete, u Grčkoj su ponovo pooštrene mere zbog rasta broja zaraženih, pa su sada maske obavezne svuda osim na plažama.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još sedam ljudi, a potvrđeno je 2.327 novih slučajeva zaraze.

Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova, kaže da ne postoji razlika u sastavu vakcina koju bi primila odrasla osoba ili dete, a kada su deca u pitanju bitno je pogledati šta kažu iz Svetske zdravstvene organizacije.

„Zahvaljujući velikoj količini podataka koji su do sada pripremljeni, većina regulatornih tela počela da izdaje trajne dozvole za vakcine protiv kovida, što je uobičajeni način”, rekao je Trkulja za RTS.

U Japanu je obustavljeno davanje vakcine Moderna posle izveštaja da su neke bočice kontaminirane česticama za koje se sumnja da su povezane sa proizvodnom linijom u Španiji.

Oko 25 odsto stanovnika losanđeleskog okruga koji su se zarazili od maja do 25. jula zarazili bilo je potpuno vakcinisano i to je bilo razdoblje naglog širenja veoma zaraznog delta soja, objavili su u utorak američki zvaničnici.

U svetu je do sada zaraženo više od 213,9 miliona ljudi, a preminulo više od 4,46 miliona.

Dato je oko pet milijardi doza vakcina, prema Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još sedmoro ljudi, a zabeleženo je još 2.327 novih slučajeva zaraze od 15.313 testiranih.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 748.693 slučaja zaraze, a preminulo je 7.233 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 1.032 pacijenta, a na respiratorima je 52 ljudi.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut”, kaže da je model organizacije nastave u školama definisan na osnovu nekoliko kriterijuma, a jedan je epidemiološka situacija koja se svakodnevno procenjuje.

Dodaje da ako dva učenika u jednom odeljenju budu pozitivni, onda je to znak da celo odeljenje treba da pređe na onlajn nastavu u narednih 10 dana.

Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, kaže da je do sada vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika.

Sve o početku nove školske godine pročitajte ovde.Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na Kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.


Ukratko iz sveta:

  • U Grčkoj se ponovo uvode oštrije mere zbog rasta broja zaraženih
  • U Japanu zaustavljena isporuka Modernine vakcine
  • Aviokompanija Delta, treća najveća u Americi, pokušava da motiviše zaposlene da se vakcinišu plaćenim bolovanjem i novčano
  • Podaci objavljeni u nedeljnom izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi pokazuju da među zaraženim ima i potpuno vaksinisanih
  • „Najefikasnija treća doza je vakcina Sputnjik lajt”, kaže za N1 Sergej Boljević, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.750 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 370.958 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.310, a oporavilo se 359.724 ljudi

Do sada je preminulo 4.443, a oporavilo se 256.188 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.727 ljudi, a oporavilo se 152.916

Od 1. septembra za ulazak u Severnu Makedoniju biće neophodan dokaz o vakcinaciji, o preležanom virusu ili negativan PCR (ne stariji od 72 sata)

Preminulo je 1.690, a oporavilo se 102.600 ljudi

Od 21. avgusta do 10. septembra za ulazak u Crnu Goru biće neophodan dokaz o vakcinaciji, o preležanom virusu, negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili negativan brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati)

  • Kosovo – 132.277 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.356, oporavilo se 107.999 ljudi


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Grčki ministar zdravlja najavio je planove za uvođenje dodatnog testiranja i ograničenja prisustva ljudima koji nisu vakcinisani.

Mere uključuju obavezno jednonedeljno testiranje, u nekim slučajevima i dva puta u sedam dana za nevakcinisane radnike.

Takođe, ulazak u određene zatvorene prostore biće dozvoljeno samo vakcinisanima ili onima ili koji imaju potvrdu da su se oporavili od korona virusa u poslednjih šest meseci.

Ministar zdravlja Vasilis Kikilijas rekao je da nove mere nisu kaznene, već ono što „moramo da učinimo kao odgovorna država”.

Ove mere će biti na snazi od 13. septembra do 31. marta.

Prema novim propisima, svi zaposleni u privatnom i javnom sektoru bez potvrde o vakcinaciji ili nedavnom oporavku od Kovida-19 moraće da se podvrgnu jednom brzom testu nedeljno, rekao je Kililijas.

Iz kompanije Moderna saopštili su da je obustavljena isporuka oko 1,63 miliona doza vakcine protiv virusa korona u Japanu posle objavljivanja izveštaja o kontaminaciji bočica određenim česticama, za koje se sumnja da su povezane sa proizvodnom linijom u Španiji.

Serija spornih vakcina imala je 565.400 doza, a iz kompanije Moderna kažu da je stopirana isporuku ove i još dve serije.

Iz Takeda Farmaceutikal, kompanije koja prodaje i distribuira vakcinu u Japanu, saopštili su da su tri serije na čekanju iz predostrožnosti.

Rečeno je da je verovatan uzrok problema u proizvodnji u Španiji, ali nije detaljno objašnjeno.

Nema detalja o tome kakve su to čestice otkrivene u vakcini.

Treća najveća američka aviokompanija Delta pokušava da motiviše zaposlene da se vakcinišu.

Onima koji ne žele da prime vakcinu a mogu biće odbijeno 200 dolara od plate.

Vakcinisani koji se zaraze i razbole, kompanija će dati plaćeno bolovanje.

Ed Bastijan, direktor kompanije, kaže da se nada da će ovo sprečiti širenje korona virusa.

Vakcine

BBC

Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link