BBC

Korona virus i Srbija: Lažne kovid propusnice u beogradskim lokalima, još nisu stigle do Niša

123

BBC

Hladno i nimalo prijatno novembarsko veče, Petar Jovanović je želeo da preseče odlaskom na piće sa prijateljima – prošlo je 20 sati, ulazi u jedan od novobeogradskih kafića i tek nekoliko sekundi pošto je zakoračio u lokal, ljubazna konobarica mu je zatražila ličnu kartu i kovid sertifikat.

Čitač kju-ar koda na njenom mobilnom telefonu posle skeniranja papira pokazao je zeleno, što je bio znak da je sve u redu i da Petar može da se pridruži ostatku društva u stolu u ćošku koje je već započelo živu raspravu o predstojećem košarkaškom okršaju Crvene zvezde i Partizana.

Pored kovid redara koje bi trebalo da ima svaki ugostiteljski objekat u Srbiji, kontrolu propusnica sprovodi i Komunalna milicija, koja je 10. novembra saopštila da su se pojavili i prvi slučajevi falsifikovanih dokumenata.

A njih su komunalni milicajci otkrili zahvaljujući kovid redarima.

„Izvršili smo legitimisanje lica – pregledom lične karte i kovid sertifikata, i ustanovili da je to kovid sertifikat druge ženske osobe, a prilikom provere videli smo i razlike u prezimenu i matičnom broju, kju-ar kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice”, rekao je Predrag Antović iz Komunalne milicije za Radio-televiziju Srbije.

Na pitanja upućena komunalnoj miliciji u Beogradu o tome koliko je slučajeva falsifikovanja kovid propusnica zabeleženo u glavnom gradu Srbije do sada i o tome na koji način su one lažirane, BBC novinari do objavljivanja teksta nisu dobili odgovor.

Kovid propusnice u Srbiji su uvedene od 23. oktobra, prvo su važile od 22 sata svakog dana, a od 8. novembra granica je pomerena na 20 sati.

U Krivičnom zakoniku ovo delo se navodi kao falsifikovanje isprava i zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Pojedini mediji navode da ukoliko je prekršiocu to prvi prekršaj, sudija može da dosudi i samo novčanu ili uslovnu kaznu.

Ukoliko gost lokala ne poseduje kovid propusnicu piše se prekršajni nalog od 5.000 dinara, dok je kazna za kovid redara 30.000.

Propusnica, kao i digitalni sertifikat, objedinjuje podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom Kovidu-19.

U Srbiji je od početka pandemije korona virusom zaraženo 1.204.902‬ ljudi, a preminulo je 10.722.

Do 9. novembra, prema zvaničnim podacima, u Srbiji je prvu dozu vakcine dobilo 3.194.810 ljudi, revakcinisano je 3.033.202, a treću dozu primilo je 1.137. 837.

Kako je u Nišu?

Dejan Kovačević, koordinator komunalne milicije u Nišu kaže da još uvek nisu imali slučaj lažiranja, odnosno falsifikovanja kovid propusnica.

„Možda bi se to i desilo, ali 90 odsto ugostitelja je radno vreme prilagodilo do 20 časova, jer neće da rizikuju, pošto i oni snose odgovornost”, kaže trenutni rukovodilac ove službe za BBC na srpskom.

Većina niških ugostitelja je istog dana skratila radno vreme do te granice jer su, kako njihovi predstavnici navode – „sankcije predviđene za kršenje mera rigorozne”.

Kovačević kaže da je veoma mali broj lokala na teritoriji grada nastavio da radi posle 20 sati, pa su tako tokom kontrole tamo sretali svega nekoliko gosta

„Zaticali smo i strane državljane, a pošto naš sistem ne čita sertifikate drugih zemalja, mi kad ih kontrolišemo, to radimo vizuelno.

„Oni imaju papirni sertifikat, vizuelno ga uporedimo sa dokumentom – pasošem na primer, da li se slaže ime, zemlja i to je to”, objašnjava koordinator komunalne milicije.

Gosti i radnici bez kovid propusnica u niškim lokalima kažnjavani su sa po 5.000 dinara, kovid redarima je pisan prekršajni nalog od 30.000, a vlasnicima objekata od 150.000 dinara.

Kovačević kaže da komunalna milicija radi po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po članu 46a.

Da bi mogli da rade po ovom zakonu, dodaje, pripadnici komunalne milicije i inspekcije prolazili su kroz određenu obuku.

Njihova zaduženja su zato ograničena.

„Ako utvrdimo da je kovid sertifikat lažiran, mi smo u obavezi da zadržimo osobu na licu mesta, pozovemo dežurnog javnog tužioca i patrolu policije jer je to već krivično delo – falsifikovanje, pa oni preuzimaju dalje postupanje i procesuiranje tog lica”, zaključuje Kovačević.

123

BBC
Provera kovid sertifikata

Šta je kovid propusnica?

Digitalni zeleni sertifikat i kovid propusnica su zapravo isti dokument, navode iz kabineta Ane Brnabić.

Jedina razlika je u tome, dodaju, što je kovid propusnicu potrebno odštampati.

Propusnica, kao i digitalni sertifikat, objedinjuje podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom Kovidu-19.

Na propusnici se nalazi i kju-ar (QR) kod čijim se očitavanjem prikazuje da li osoba ima zeleni ili crveni status.

Zelena boja će se prikazati ukoliko je neko preležao bolest ili dobio drugu, odnosno treću dozu vakcine u poslednjih sedam meseci, kao i kod negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata i negativnog antigenskog tekta koji nije stariji od 48 sati.

Testovi koji nisu rađeni u nekoj od referentnih, državnih laboratorija, neće biti vidljivi.

Ovaj dokument takođe pokazuje da osoba ima pozitivan test na antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariji od devedeset dana.

Propusnica ne sadrži fotografiju, ali će kovid redari i ostala ovlašćena lica na ulazu u ugostiteljski objekat moći da zatraže na uvid lični dokument, rekla je predsednica vlade Ana Brnabić.

Gde se vadi i koliko važi?

Do kovid propusnice se dolazi elektronskim putem – preuzimanjem Digitalnog zelenog sertifikata preko portala eUprave.

Potrebno je da se osoba registruje i prijavi na ovaj sajt, posle čega će se pojaviti zeleni taster – pokreni uslugu.

Pošto korisnik pritisne taster, provedi podatke i potvrdi mejl adresu, za nekoliko minuta na istu stiže i sertifikat u digitalnoj formi.

Naposletku je, kako navode iz kabineta Ane Brnabić, potrebno odštampati digitalni sertifikat čime on postaje kovid propusnica.

Međutim, savetnik premijerke Vukašin Grozdić je takođe izjavio da i digitalna verzija iz telefona može poslužiti za ulazak u zatvoreni ugostiteljski objekat posle 22 časa.

Kakva su iskustva u drugim evropskim zemljama?

Slučajevi falsifikovanja kovid propusnica zabeleženi su i u drugim evropskim zemljama.

List Ajriš Tajms pisao je da u Republici Irskoj, falsifikovana kovid propusnice može da se kupi za 350 evra na dark netu.

U Ukrajini je početkom novembra u skupštini usvojen zakon, a jedna od odredbi predviđa kažu od 2.600 dolara do tri godine zatvora za falsifikovanje propusnica.

Francuska je bila jedna od prvih evropskih zemalja u kojoj su uvedene kovid propusnice za ugostiteljske objekte, a vrlo brzo je počelo da se razvija crno tržište.

Kovid propusnica je na tom tržištu koštala 250 evra, prema navodima televizije Frans24.

Kazne za falsifikovanje idu do 75.000 evra pet godina zatvora za počinioce, odnosno 45.000 evra i tri godine iza rešetaka za one koji ih kupe.


Možda će vas zanimati i video o leku o kojem se mnogo priča tokom pandemije – ivermektinu

Ivermektin: „Magični lek” ili lažna nada
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News na srpskom

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

66 Shares
Share via
Copy link