BBC

Korona virus i putovanja: Šta je digitalni sertfifikat EU i kako funkcioniše

EUDCC

Getty Images

Ljudi koji žive u Evropi i putuju po njoj, od sada neće koristiti jedan pasoš, već dva.

Od početka jula 2021. godine počeo je da funkcioniše Digitalni kovid sertifikat Evrpske unije (EUDCC, prethodno nazvan Digitalni zeleni sertifikat), koji omogućava građanima Unije da se kreću između zemalja.

Svrha sertifikata je da omogući kretanje unutar kontinentalnog bloka, bez potrebe za podvrgavanjem ograničenjima, za sve koji su vakcinisani protiv korona virusa, imaju nedavni negativni rezultat testa ili su se nedavno oporavili od bolesti.

Poznat je kao „evropski pasoš za vakcinaciju” i priznaje ga svih 27 članica EU, kao i druge evropske zemlje poput Islanda, Norveške i Švajcarske.

„Želimo da pomognemo državama članicama da pouzdano vrate slobodu kretanja”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen kada je uvela meru.

Međutim, predlozi pasoša za vakcine naišli su na protivljenje u nekim zemljama zbog zabrinutosti da bi mogli postati sredstvo diskriminacije.

Kao odgovor na to, zvaničnici Evropske komisije rekli su da žele da izbegnu isključivanje građana koji iz jednog ili drugog razloga nisu vakcinisani.

EU je nagovestila da je ova mera zagarantovana za kretanje građana i stanovnika bloka.

Međutim, zemlje poput Nemačke i Španije već su olakšale ulazak putnika iz nekih drugih zemalja van EU.

Pa kako funkcioniše pasoš i kako će uticati na putnike?

Šta je Digitalni zeleni sertifikat Evropske unije?

Glavne odredbe koje su uzete u obzir prilikom odobravanja digitalnog sertifikata su sledeće:

  • Dostupan je svim građanima EU
  • Potvrđuje vakcinaciju ili negativni kovid-19 test (PCR ili brzi antigenski test) ili nedavni oporavak od infekcije (u poslednjih 180 dana)
  • Izdaje se u digitalnom i papirnom formatu
  • Oba formata sadrže kju-ar kod koji garantuje njihovu autentičnost
  • Sadrži samo osnovne informacije, štiteći tako lične podatke
  • Štampaće se na službenom jeziku ili jezicima države izdavanja i na engleskom jeziku
  • Izdaje se besplatno

Svaka država članica koja dozvoli vakcinisanim putnicima da izbegnu ograničenja (poput karantina) mora da prihvati sertifikate iz drugih država EU pod istim uslovima.

Evropska unija je do sada odobrila vakcine Fajzer-Biontek, Moderna, Oksford/AstraZeneka i Džonson&Džonson, ali ne i rusku Sputnjik V ili kinesku Sinovak i Sinofarm.

Verzija vakcine Oksford/AstraZeneka, proizvedene u Indiji, poznata kao Covishield, još ne ispunjava uslove za EUDCC.

Ovo bi moglo da predstavlja potencijalni problem mnogim putnicima iz Azije i Afrike, gde se vakcina, koju je proizveo Institut za serum u Indiji, široko koristi.

Ali u predlogu se dodaje da države članice imaju mogućnost da prihvate i potvrde o vakcinaciji za druge vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), kao što je slučaj sa Covishield.

Sedam zemalja EU (Španija, Nemačka, Slovenija, Grčka, Irska, Austrija i Estonija) – kao i Island i Švajcarska – odobrile su Covishield za putnike koji dolaze, rekli su izvori u četvrtak za BBC.

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je za hitnu upotrebu kineske vakcine, koje su u širokoj upotrebi širom sveta (trenutno 61 različita država i teritorija za Sinofarm i 32 za Sinovak).

Ruska vakcina Sputnjik V još nije dobila odobrenje SZO. Uprkos tome, zemlje poput Grčke uključuju je u propise o dozvoli ulaska.

Ko može da dobije sertifikat?

The Internal Market Commissioner, Thierry Breton (left), the President of the European Commission, Ursula von der Leyen (centre), and the European Commissioner for Justice, Didier Reynders

Getty Images

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, rekao je u vreme predstavljanja sertifikata da dokument ima za cilj da obezbedi da je moguće „letovati sigurno i uz minimalna ograničenja”.

Na veb stranici, Evropska komisija objašnjava da se sertifikat mora izdati svim građanima EU i članovima njihovih porodica, bez obzira na nacionalnost.

Sertifikat takođe pokriva strance koji borave u EU i posetioce koji imaju dozvolu za putovanje u države članice.

Kritika

Odavno postoji protivljenje ideji stvaranja „vakcinalnog pasoša”, koju mnogi smatraju diskriminatornom.

Neki tvrde da bi samo manjina mogla da uživa u neograničenim putovanjima, dok će drugi – posebno mladi ljudi, koji nisu prioritetna grupa za vakcinaciju – i dalje biti podvrgavani strogim merama kao što je obavezan karantin.

Image shows a vaccine vial reading "Covid-19 vaccine" on an European passport

Getty Images

Takođe, postoje sumnje u pogledu toga koliko dobro vakcine sprečavaju vakcinisanu osobu da bude nosilac ili prenosilac virusa.

U očekivanju najave EU, SZO je rekla da radi na „stvaranju pouzdanog međunarodnog okvira” za sigurnost putovanja i da vakcine ne bi trebalo da budu uslov.

EU kaže da će i vakcinisani i nevakcinisani imati koristi od EUDCC, jer obuhvata i one koji su testirani na Kovid-19 ili su se oporavili od bolesti.

Što se tiče zaštite podataka, evropske vlasti tvrde da će informacije biti ograničene na ono najvažnije, kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja i relevantni podaci koji se odnose na vakcinu ili test.

Kako će to uticati na putnike?

Evropska unija prihvata da je ovo složen proces, pa je odgovornost prikupljanja informacija prepustila pojedinim državama članicama.

Svaka država članica takođe će odrediti način na koji dozvoljava ulazak putnika na putovanjima koja nisu nužna iz trećih zemalja, a koji ispunjavaju minimalne uslove.

Na primer, Španija i Nemačka otvorile su granice za turiste koji mogu da dokažu da su primili drugu dozu najmanje 14 dana pre dolaska.

A deserted beach in Lanzarote, Spain, with a billboard showing Covid-19 social distancing rules

Getty Images
Detalj sa plaže u Španiji

U slučaju Nemačke, jedine vakcine koje će biti prihvaćene su one koje je odobrila evropska vlast: Fajzer, AstraZeneka, Moderna i Jansen.

Portparol Evropske unije rekao je za BBC da će, iako svaka zemlja ima pravo da odredi kako putnici mogu ući na njihovu teritoriju, većina teritorija sačekati da se uvedu digitalni kovid sertifikati iz trećih zemalja.

„Verovatno će to biti odluka o ‘recipročnosti’: kada se Komisija uveri da treće zemlje izdaju sertifikate u skladu sa standardima i interoperabilnim sistemima sa sistemom EU, možda će odlučiti da prihvati te sertifikate”, naveo je on.

Passport and QR code for a Covid certificate

Getty Images
I dalje je potreban regularan pasoš

To znači, prema EU, da bi sertifikati iz zemalja van kontinenta mogli – u budućnosti – da ispune iste uslove kao i EU digitalni kovid sertifikat.

Takođe se preporučuje ljudima da se pre turističkih putovanja obrate odgovarajućim ambasadama i konzulatima.

U međuvremenu, u slučaju evropskih građana koji borave u drugim zemljama i koji su tamo vakcinisani, portparol je napomenuo da će moći da se prijave za digitalni sertifikat.

„Građani EU vakcinisani u zemlji koja nije članica EU mogu da zatraže (EUDCC) od države članice svog državljanstva ili prebivališta”, objasnio je portparol.

„EUDCC će biti izdat ako postoje pouzdani dokazi o vakcinaciji i ako to dozvoljava struktura zdravstvenog sistema.

„Za više informacija građani mogu da odu u državu članicu državljanstva ili prebivališta”, dodao je on.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Share via
Copy link