BBC

Korona virus: „Država spremna da uvede kovid propusnice”, tvrdi Brnabić – Junajted erlajns preti otkazima nevakcinisima

italija

Getty Images
U Italiji su kovid propusnice obavezne za zaposlene

Dok se u Srbiji stvaraju gužve ispred kovid ambulanti, a u pojedinim bolnicama je obustavljen operativni program i za pacijente koji boluju od malignih oboljenja, u Velikoj Britaniji naučnici testiraju kapi za nos sa vitaminom A koje bi mogle da leče gubitak osećaja mirisa uzrokovanim korona virusom.

„Mi smo spremili sve za kovid propusnice. Još ćemo razgovarati da vidimo da li ćemo ići na to.

„Ali, čujem na različitim medijima i od raznih stručnjaka, različite informacije i poglede na stvari”, rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Kapi za nos sa vitaminom A možda bi mogle da leče gubitak ili izmenjeni osećaj mirisa kod nekih ljudi koji su imali korona virus, tvrde britanski istraživači.

Samo neki od pacijenata dobrovoljaca će dobiti tretman, ali od svih će se tražiti da pokušaju da osete snažne mirise poput pokvarenih jaja i ruža.

Američka aviokompanija Junajted erlajns zapretila je otkazima svim zaposlenima koji se nisu vakcinisali, a reč je o blizu 600 ljudi.

U svetu je do sada zaraženo više od 232,7 miliona ljudi, a preminulo više od 4,65 miliona.

Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 45 ljudi, a zabeležena su 8.142 nova slučaja zaraze od 26.292 testiranih.

Broj preminulih u Srbiji poslednjih dana gotovo je identičan sa smrtnim slučajevima u prvim danima aprila ove godine.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 926.269 slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 8.142 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je 6.155 ljudi, a na respiratorima je trenutno 251 pacijent.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta je rekao Predrag Kon?

Za razliku od mnogih evropskih zemalja, u Srbiji se kovid propusnice tek najavljuju, a možda i neće biti uvedene, kako je rekla premijerka Ana Brnabić.

Mirsad Đerlek, državni sekrtetar u Ministarstvu zdravlja, prethodnih dana je nekoliko puta rekao da je sve spremno za uvođenje takvih dokumenata, ali da se još čeka odluka o modelu primene.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u utorak, 28. septembra da je „sve spremno za kovid propusnice ali da se razgovara još o tome da li ćemo ići na to”, prenela je agencija Beta.

„Kovid propusnice nisu srebrni, magični metak za rešavanje ove situacije.

„Kovid propusnice su samo način da nekako motivišete mlade ljude da se vakcinišu, ništa više od toga. Jedini odgovor na sve ovo je vakcinacija”, rekla je Brnabić.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon kaže da je shvatio da postoji „neka opstrukcija” u radu tog tela i da „posebno ima utisak da se medicinski deo koristi kao moneta za potkusurivanje”.

„Mi o nekim vrstama kovid propusnica govorimo od maja meseca”, rekao je Kon, a da je odgovoreno da su kovid propusnice protivustavne.

„Mi iz medicinskog dela stojimo čvrsto kao stena da je to jedina mera u oblasti javnog zdravlja koja može da spreči ovako naglo pogoršanje.

„O tim merama mi govorimo od samog početka leta, da je to potrebno koristiti u toku leta.

„Jedan deo toga je korišćen za poznate festivale. Zašto to nije zaživelo, zaista ne znam odgovor”, rekao je Kon za RTS.

Poručio je da ako ne mogu ni kovid orppusnice, ni restriktivne mere, onda da se Krizni štab opozove „jer mi više nemamo šta da predložimo”.

Ignorisanje situacije koja se ne popravlja deluje frustrirajuće i na njih, navodi, koji se nalaze tamo i služe, smatra, za neku vrstu pokrića za sve to što se zaista i ne radi.

„Zašto je to tako, to će neko drugi morati da odgovara”, rekao je Kon.

Istraživanje u Srbiji – Delta soj dominantan

Dom zdravlja u Kragujevcu objavio je rezultate istraživanja koje je sprovodio od jula od kada je dominantan Delta soj, a koje je pokazalo da se i vakcinisani razboljevaju, ali tri puta manje od nevakcinisanih, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Profesor Dejan Baskić sa kragujevačkog Medicinskog fakulteta zajedno sa Domom zdravlja od 1. jula ispitivo je delta soj koji je trenutno prisutan i u Srbiji, kod 75.000 vakcinisanih i 45.000 nevakcinisanih Kragujevčana.

Potvrđeno je da se i vakcinisani razboljevaju, ali nevakcinisani tri puta više.

Na bolničkom lečenju je bilo 75,2 odsto nevakcinisanih, a 24,8 odsto vakcinisanih.

Razlika je veća kada je reč o intenzivoj nezi i pacijentima na respiratoru – gde imamo 5 odsto vakcinisanih pacijenta u odnosu na 95 odsto nevakcinisanih.
Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.


Ukratko iz sveta:

  • Polovina mladih uzrasta od devet do 18 godina voljna je da bude vakcinisana protiv korona virusa, pokazalo je veliko istraživanje u Engleskoj.
  • Noćni klubovi otvaraju se na španskom ostrvu Majorci, pošto su bili zatvoreni godinu i po, objavio je pokrajinski ministar turizma.
  • Predsednik SAD Džozef Bajden primio je treću dozu Fajzer vakcine, pošto spada u grupu stanovnika starijih od 65 godina.
  • U svetu je do sada zaraženo više od 232,3 miliona ljudi, a preminulo više od 4,75 miliona. Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 10.508 ljudi, a oporavilo se 192.218

  • Hrvatska – 401.169 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 8.614, a oporavilo se 385.455 ljudi

Do sada je preminulo 4.553, a oporavilo se 273.303 ljudi

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.607, a oporavilo se 171.375 ljudi

  • Crna Gora – 129.990 potvrđenih slučajeva

Preminulo je 1.906, a oporavilo se 120.956 ljudi

  • Kosovo – 159.893 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 2.939, oporavilo se 153.349 ljudi


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Polovina mladih uzrasta od devet do 18 godina voljna je da bude vakcinisana protiv korona virusa, pokazalo je veliko istraživanje u Engleskoj.

To je jedno od prvih istraživanja u kojem su učestvovali učenici, a ne roditelji.

Istraživanje je sprovedeno tokom leta, a učestvovalo je više od 27.000 učenika u 180 škola.

Više od trećine je bilo neodlučnih, a nešto više od jednog od deset bi odbilo.

Rezultati su objavljeni u časopisu EClinicalMedicine, a istraživanje je sprovedeni nego što je u Velikoj Britaniji preporučeno da se deci od 12 do 15 godina ponudi jedna doza Fajzer vakcine.

Stručnjaci sada kažu da je, iako je Covid rijetko ozbiljna bolest kod djece, cijepljenje starijih od 12 godina korisno.

Kompanija Fajzer saopštila je da je počela veliko testiranje oralnog antivirusnog leka za sprečavanje kovid infekcije među onima koji su bili izloženi virusu, objavila je agencija Rojters.

Lek je, saopštavaju, dizajniran da blokira aktivnost ključnog enzima, potrebnog za umnožavanje korona virusa, zajedno sa niskom dozom ritonavira, starijeg leka koji se široko koristi u kombinovanim tretmanima za HIV infekciju.

Skoro 600 zaposlenih u američkoj aviokompaniji Junajted erlajns suočeno je sa otkazom zbog nepoštovanja politike kompanije o vakcinaciji.

Velika većina od 67.000 zaposlenih dostavilo je dokaz o vakcinaciji, što je bilo potrebno do ponedeljka.

Ovo je bila neverovatno teška odluka, navelisu njeni šefovi u dopisu zaposlenima.

Aviokompanija sa sedištem u Čikagu iznela je zahteve zaposlenima u avgustu.

Zaposleni su morali da podnesu dokaz da su primili jednu ili dve doze do ponedeljka.

Grupa od 593 radnika koji su odbili vakcinu protiv korona virusa i nisu to opravdali verskim ili zdravstvenim razlozima sada se suočavaju s gubitkom posla.

Gotovo 2,66 miliona Amerikanaca primilo je treću dozu Fajzerove vakcine od sredine avgusta, preneli su Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Oko 100 miliona Amerikanaca je u potpunosti vakcinisano protiv kovida.

Američka regulatorna tela preporučila su primanje treće doze šest meseci nakon primanja druge doze vakcine.

Noćni klubovi otvaraju se na španskom ostrvu Majorci, pošto su bili zatvoreni godinu i po, objavio je pokrajinski ministar turizma.

„Baleari se praktično vraćaju u normalnost”, kazao je regionalni ministar turizma Iago Negueruela.

Klubovi se otvaraju 8. oktobra zbog niske stope zaraze, objavio je.

Međutim, plesači moraju nositi masku, dok osobe koje piju, a ne plešu, moraju sedeti.

Klubovi se zatvaraju u pet sati ujutro.

Planove još treba da odobri pravosuđe.

Dok su noćni klubovi bili zatvoreni, barovima i pabovima bio je omogućen rad tokom cijele pandemije, uz određena ograničenja.

Za ulazak u noćni klub potrebna je kovid potvrda kojom posetilac pokazuje da je vakcinisan protiv koronavirusa, da je preboleo bolest ili da je bio negativan na testu.

Klubovima će verovatno biti dozvoljen rad s 75 odsto kapaciteta.

Promene verovatno neće imati velikog učinka u Plaja de Palmi, području poznatom po bogatom noćnom životu, jer se mnogi tamošnji barovi spremaju za privremena zatvaranja usled približavanja kraja turističke sezone. Ali, vlasnici noćnih klubova sigurno će pozdraviti vest jer su mnogi od njih preživeli samo zahvaljujući državnoj podršci.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

OGLAS

Share via
Copy link