Dogadjaji Izložbe

Korčulanski đir, vodič kroz mediteranski hedonizam

U Galeriji Matice srpske će u subotu, 9. januara u 18.00 sati biti održana promocija knjige „Korčulanski đir“ Olivere Skoko, spisateljice i istoričarke umetnosti zrenjaninskog Narodnog muzeja.

Glavni junak prve priče je barokni slikar Tripo Kokolja (Perast 1661 – Korčula 1713) koji je oslikao Gospu od Škrpjela. On biva prinuđen da napusti rodni grad i odlazi na Korčulu kako bi doslikao svod crkve Svih svetih…

Paralelna radnja upoznaje nas s drugim protagonistom, onim iz 21. veka. To je pripovedač sam, 40-godišnji Ivan, istoričar umetnosti, koji za potrebe pisanja doktorskog rada o Kokolji boravi na Korčuli. Tamo upoznaje mediteranski hedonizam: ukus domaćih delicija preko poljupca, mirisа konoba, čari tradicionalnih fešti, a uporedo provodi vreme u crkvi Svih svetih, pokušavajući sve vreme da razazna Kokoljin slikarski i životni đir…

Promocijom „Korčulanskog đira“ i stručnim tumačenjem izložbe koje će potom uslediti, zvanično će se zatvoriti izložba „Albreht Direr i njegovi savremenici. Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I“.

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link