Dogadjaji Koncerti

Koncert primadone Radmile Bakočević u SNP-u

Primadona Radmila Bakočević održaće koncert 12. aprila kao poklon Srpskom narodnom pozorištu. U programu su zastupljene arije koje zauvek obležavaju izuzetnu posvećenost operi i postojanost operske dive na sceni. Koncert se izvodi u Srpskom narodnom pozorištu povodom 60 godina umetničkog i 40 godina pedagoškog rada primadone i profesorke Bakočević, a pod dirigentskom upravom Dejana Savića. Učestvuju gosti solisti Opere Narodnog pozorišta iz Beograda, solisti Opere i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

radmila-bakocevic3
snp.org.rs

Radmila Bakočević je svojim raskošnim glasom oplemenila gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah, od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve Norme, koju je pevala više (preko 500 puta) i od same Marije Kalas. Takođe, ona je jedna od umetnica sa najviše otpevanih predstava u 20. veku pored Fjorence Kosoto, Pjera Kapučilija i Plasida Dominga.

Ravnopravno sa operskom karijerom, negovala je i koncertno pevanje. Sa izrazitim smislom za izvođenje oratorijumskih dela, nemačkog, francuskog i ruskog lida i pesama jugoslovenskih kompozitora, nastupala je na koncertnim podijumima u Beču, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Rimu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani…

Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja. Oktobarska nagrada Grada Beograda (1960), Sedmojulska nagrada (1970), Nagrada AVNOJ-a (1979), Vukova nagrada (1991), Nagrada “Targo d’oro” za kreaciju Norme koja je u sezoni 1972/73. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u Italiji, Nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za životno delo (2011), Specijalna povelja Kulturno prosvetne zajednice Srbije za životno delo povodom ovog jubileja, 60 godina umetničkog i 40 godina pedagoškog rada (2015).

Još najava za koncerte potražite ovde.

 

Share via
Copy link