muzika-koncert
Izvor: Pixabay ©
Dogadjaji Koncerti

Koncert hora „Sveti Stefan Dečanski“

Ženski hor „Sveti Stefan Dečanski“ nastupiće u Svečanoj sali Gradske kuće u petak 27. maja u 20 časova. Koncert je deo ciklusa „Ozvučavanja“, a ulaz je besplatan.

Hor „Sveti Stefan Dečanski“ je osnovan 1987. godine u Novom Sadu kao crkveni hor, da bi tokom godina prerastao u jedan od najboljih i najcenjenijih horova Srbije, čiji repertoar obuhvata i duhovnu i svetovnu muziku na raznim jezicima. Čine ga uglavnom mladi ljudi, profesionalni muzičari i amateri sa horskim iskustvom. Iako ostaju dosledni svome najdubljem uverenju da crkvenu muziku treba uvek iznova vraćati u kontekst bogosluženja, kome od iskona jedino i pripada, članovi ovog ansambla često priređuju i koncerte duhovne horske muzike u zemlji i inostranstvu.

Hor je član velike asocijacije Europa Cantat, čije festivale i radionice redovno pohađa. Neguje intenzivnu saradnju i kontakte sa brojnim horovima i dirigentima širom Evrope, Amerike i Rusije, kao i sa najznačajnijim srpskim institucijama od nacionalnog značaja (Matica srpska, Galerija Matice srpske, Narodni muzej u Beogradu, SANU itd.)

Repertoar čine dela duhovne muzike od 13. veka do savremenih autora, obrade srpskih narodnih pesama, kao i svetovna horska muzika na raznim jezicima. Snimljeno je i objavljeno 15 zvučnih i tri notna izdanja, a Muzikološki institut SANU je diskove hora „Srpski Božić“ i „Velika Sedmica i Vaskrs“ uvrstio u najznačajnija ostvarenja savremenog srpskog horskog muzičkog izdavaštva. Notno-naučni zbornik „Hilandarski ktitori u pravoslavnom pojanju“ dr Danice Petrović, za koju je hor izveo i snimio CD, dobitnik je Nagrade Vukove zadužbine za nauku 1999.

Hor je prvi izveo i objavio „Osmoglasnik“ Kornelija Stankovića, sa harmonizacijama nastarijih zapisa srpskog crkvenog pojanja. Hor je izdao još dva notna zbornika: „Osmoglasnik“ Branka Čenejca i „Srpski Božić“ – veliku zbirku crkvenih i narodnih napeva. Dobitnik je 2. nagrade na Internacionalnom takmičenju u Langolenu u Velsu.

Posetite predavanje u Galeriji Matice.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Ivana Vukovac

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share