Film - naslovna
Izvor: wikimedia
Dogadjaji

Komedija umetnika – filmsko veče posvećeno Savi Šumanoviću

Filmsko veče posvećeno Savi Šumanoviću svojevrstan je omaž dvojici stvaralaca – slavnom slikaru povodom obeležavanja 120 godina od njegovog rođenja, ali i nedavno preminulom istaknutom scenaristi, publicisti, filmskom kritičaru Branku Vučićeviću.

Raznovrsan i bogat opus Branka Vučićevića (1934–2016) karakteriše specifičan tretman nasleđa modernizma i umetničke avangarde 20. veka. Rođen u Beogradu, ovaj autor je radio scenarija za mnoge značajne filmove među kojima je i Splav meduze (1980) Karpa Aćimovića Godine, u kojem se pojavljuju

Ljubomir Micić i drugi protagonisti umetničkog pokreta „Zenit“. Sa Želimirom Žilnikom koscenarista je na filmu Rani radovi nagrađenom 1969. godine „Zlatnim medvedom“ na Berlinalu, a kao autor scenarija za još niz kultnih filmova u bivšoj Jugoslaviji, posebno je posvećen avangardnoj umetnosti 20. veka. Bio je i koscenarista sa Dušanom Makavejevim na filmovima Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T.

(1967), Nevinost bez zaštite (1968) i Montenegro (1981), kao i filmovima Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji (1971) i Slike iz života udarnika (1972) Bate Čengića. Autor je mnogobrojnih knjiga i član međunarodnog neoavangardnog umetničkog pokreta „Fluksus“, čije je ideje širio, prevodio manifeste i pisma i objavljivao u časopisu Rok. U poznim godinama Branko Vučićević govorio je da je svoju životnu devizu „Sve je film“ zamenio jedinom ispravnom: „Sve je dizajn“. Autor je scenarija za dokumentarni TV film Šumanović – komedija umetnika.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u nedelju 24. januara sa početkom u 17 časova, u znak sećanja na dva stvaraoca biće organizovana projekcija filma Šumanović – komedija umetnika. TV drama prati priču o neobičnoj sudbini umetnika, ljudima i događajima koji su uticali na stvaranje umetničkog izraza i senzibiliteta slavnog slikara. Glavne uloge poverene su Ljubivoju Tadiću (Sava Šumanović), Andrijani Videnović (Kiki), Srđanu Šaperu (Rastko Petrović) i Paolu Mađeliju (Andre Lot). Umetnost Save Šumanovića kome u 2016. obeležavamo 120 godina od rođenja (Vinkovci, 22. januar 1896 – Sremska Mitrovica, 30. avgust 1942), oblikovale su godine školovanja i življenja u Zemunu, Zagrebu, Parizu i Šidu, u kojima se formirao njegov prepoznatljiv slikarski senzibilitet.

Nakon školovanja kod Andre Lota početkom dvadestih, mada naklonjen slikarstvu Pola Sezana i Vinsenta Van Goga, Šumanović gradi sopstveni izraz u pravcu sinteze kubističkih i konstruktivističkih načela, naglašenih ekspresivno raskošnim i gustim nanosima boje. Dominantne teme su prepoznatljivi pejzaži kao i ženski aktovi, smešteni u prirodu ili enterijer. Čuveni ciklus Šidjanke iz četvrte decenije 20. veka, karakteriše majstorski razvijana skulptoralnost formi uz intenzivnu upotrebu boje, ujedno predstavljajući i jedan od najintersantnijih ciklusa i kulminaciju u Šumanovićevom životu i stvaralaštvu.

Ulaz je slobodan.

Izvor: SZPB

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share