Magazin

Nijedan dekolte nije toliko dubok, da bi bez pitanja u njega zavukao ruku

Juče sam na jednom portalu pročitala da je jedan pripadnik naše policije pijan pipkao stjuardesu dok je bio na službenoj dužnosti.

U avionu, razume se.

Kao da je bitno naglašavati da je bio na dužnosti, pijan i da je ona bila stjuardesa. Žene se ne pipkaju. Osim ako to same ne žele. Ali, znaš ono, stjuardesa je „konobarica“ u avionu. Obično sexy obučena. To ti valjda kao muškarcu daje pravo da je pipaš, piše Jelena Despot za Lola magazin.

Reći ću vam nešto o sebi, zato što mi je tako najlakše da vam pokažem poentu. I najličnije je. I najviše me boli i tangira.

Grudi su mi porasle u petom razredu. Kada su dečaci u pubertetu, to im je i više nego dovoljno razloga da postaneš predmet njihove žudnje. Meni se sva ta pažnja koje su moje grudi imale uopšte nije dopadala. Nosila sam bratove široke majice, hodala pogrbljenih ramena, kao da su moje grudi bile nečije tuđe i nešto zbog čega bi trebalo da se stidim.

S godinama smo se moje grudi i ja zavolele, pa sam tako prestala da ih sakrivam. Moje sise su bile moja stvar. To što nosim majicu sa dekolteom, a budimo realni kada imaš sise svaka majica sa izrezom je dekolte, ne daje nikome za pravo da mi dobacuje na ulici.

Doživela sam to milion puta. Smeala se. Doživela sam da je devojka ošamarila dečka jer se okrenuo i gledao u moj dekolte. Doživela sam da me smatraju jeftinom. Da zbog mojih grudi misle da spavam tek tako sa svima i da je dovoljno samo da pitaju.

Zašto muškarci misle da mogu da tako razgovaraju sa nama, ako smo u kratkoj suknji, ili majici sa dekolteom? Zašto je garderoba merilo nečije „čestitosti“? I ove zakopčane do grla se jebu. I varaju. I imaju sex usput. I sa strane. Nema to veze sa tim kakvu majicu nosiš, već sa tim kakav si čovek.

Da li žene dobacuju muškarcima na ulici? I kako bi se oni osećali da ih svedemo na isključivo seksualno? Reći će neko da je to san svakog muškarca, a ja ću reći da svako od nas u nekom trenutku poželi da neko u njemu vidi više od guzice i sisa.

Doživela sam nekoliko puta da su muškarci sa kojima sam se družila u nekom trenutku od mene poželeli više od prijateljstva. Osećala sam se prevarenom i krivom. Oni su za mene bili potpuno aseksualna bića, drugari. Kao što nisam želela da spavam sa svojom drugaricom, tako nisam ni sa njima.

Doživela sam nekoliko puta da se sredovečni muškarci okreću za mnom na ulici. I nisam se osećala ni poželjnom, ni sexy, već ljutito. Odakle im pravo? Tim muškarcima svaka žena mojih godina je sedmica na lutriji, i nisam se zbog toga smatrala poželjnom, smatrala sam njih jadnim.

Doživela sam da mi sviraju iz auta potpuni stranci. I zašto ljudi misle da je to kul i kulturno? I šta muškarci sa tim hoće da ti kažu?

Na posletku, doživela sam da me prijatelj mog dede dok sam ja imala sedamnest godina uhvatio za grudi. Osećala sam se prljavo i jadno. Krivo. Proklinjala sam te proklete grudi. Gurnula ga, pobegla glavom bez obzira i plakala svojoj drugarici. Dugo.

Takav osećaj vlastite bespomoćnosti sam osjetila još jednom kada me je potpuni stranac na ulici uhvatio za grudi i pobegao. Nekoliko godina kasnije. Tada sam prvi put poželela da ozbiljno naudim nekome.

Zašto su pojedini muškarci takvi bolesnici? Čime to sebi u glavi opravdaju? I zašto je svaka žena sa sisama automatski žena lakog morala koja od tebe i ne traži ništa drugo već da je pipaš.

Jednom su mi rekli da to sama tražim. Kao da ja ne umem da govorim i tražim, što mi se traži.

Tako i baja. Na službenoj dužnosti, odlučio da se zabavi, pipajući stujardesu. I u Srbiji već famozni načelnik opštine koji je uznemiravao drugu uposlenicu. Kažu drugi pripadnici muškog klana (bavili su se istraživanjem njenog FB profila) sama je to tražila jer se provokativno oblačila na posao.

Ja imam pravo da te provociram kako hoću. Dok god ti ne kažem da to želim, ti nemaš pravo da me pipaš. Ni mene, ni bilo koju drugu ženu na planeti. To je toliko prosto da ne vidim šta tu ima biti nejasno. Žena možda da stoji i gola, ti nemaš pravo da je diraš. Ako ti nije dozvolila.

Za mene sex nije nikakav tabu. Obožavam i da se šalim. Sa svojim vršnjacima. Nikako ne sa muškarcima gotovo duplo starijim od mene, jer je nekako ljigavo i degutantno.

Da li se muškarci trude da nas svedu na isključivo seksualna bića jer misle da će oni tako biti vredniji ili misle da će nama biti poželjniji. Ne znam. Da li možda žele da nas obezvrede i da nam time pokažu kako nikakve druge vrednosti i nemamo.

Ne znam ni to.

Ali, neko bi zaista trebao početi šamarati pojedine muškarce.

Sekretarica iz Brusa je istinski simbol za hrabrost u borbi protiv seksualnog uznemiravanja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link