Vesti Novi Sad

Koje jezike uče Novosađani?

Novosađani su sve više zainteresovani za učenje stranih jezika. Engleski, francuski, italijanski, nemački, turski, švedski, arapski, kineski, norveški, španski, grčki, holandski, ruski, češki, danski, mađarski, hrvatski, hebrejski, slovački, makedonski, poljski, slovenački,  rumunski, portugalski, japanski, ukrajinski. Kursevi svih ovih jezika organizuju se u novosadskoj Akademiji Oxford.

– Novosađani u poslednje vreme sve više uče švedski, norveški, holandski i nemački. Najčešći razlog za pohađanje kurseva jeste da bi otišli negde u inostranstvo, zbog mogućeg zaposlenja ili nastavka studija. Ove jezike najviše uče medicinari, pošto za njih postoji veliki broj prilika za rad i napredak u Norveškoj, Švedskoj i Nemačkoj – kažu u Oxfordu.

jezici-akademija-oksford

Sa polaznicima rade stručni filolozi i profesori, a časovi su organizovani za grupe, ali i za pojedince. Ukoliko želite da za kraće vreme temeljnije naučite jezik, individualni časovi su bolji odabir. Naravno, pod uslovom da možete da ih priuštite. I rad u grupi ima svojih prednosti, pošto uvek možete da se posavetujete još sa nekim od polaznika ukoliko imate nedoumice.

– Svi uče jezike, nema nekog posebnog pravila. Trenutno je možda najzastupljenija generacija između 25 i 30 godina. To su ljudi koji upisuju kurseve, pošto im je znanje jezika uglavnom neophodno kako bi se preselili u inostranstvo zbog nastavka karijere – objašnjavaju na Akademiji Oxford.

Bez obzira na to što su drugi jezici od nedavno postali popularniji, engleski se i dalje uči kao do sada. Najveći broj polaznika kurseva engleskog  kreće od osnovnog nivoa. Ponekad je razlog za to nedovoljno poznavanje jezika, ali češće je želja da se prvo ponovi naučeno, pa da se tek onda pređe na viši nivo.

jezici-oksford-akademija

– Učim istovremeno i engleski i ruski. Ruski mi treba zbog master studija, a bez engleskog danas ne možete ništa. Planiram i da polažem ovaj jezik kako bih dobio sertifikat, koji će mi sigurno biti plus jednog dana prilikom zapošljavanja. Krenuo sam od početnog nivoa, kako bih ponovio gramatiku, pošto sam dosta toga zaboravio – kaže student Nemanja Bogdanović.

Ukoliko želite da učite neki jezik samo za svoju dušu ili treba da ga naučite zbog posla i školovanja, zaputite se u Akademiju Oxford, pošto su ovde mogućnosti za učenje neograničene.

Share via
Copy link