devojka_koja_je_pobedila_isis_knjiga
vulkani.rs
Lifestyle Preporučujemo

Ko je devojka koja je pobedila ISIS?

Posle Malaline priče, stiže nam još jedna priča iz ugla devojčice suočene sa ratom. Utoliko autentična i potresna, jer je reč o ispovesti bivše robinje Islamske države i svim strahotama koje je doživela. Ovo je priča o Faridi, jezidskoj devojci, devojci koja je uspela da pobegne iz kandži najozlogašenije terorističke mreže Islamske države.

Knjiga Devojka koja je pobedila ISIS je istinita priča Faride Halaf, koju je priredila Andrea C. Hofman. Hofmanova je nemačka novinarka koja je za Faridinu priču saznala od socijalne radnice u logoru izbeglica, a knjiga je odnedavno prevedena na srpski jezik, a može se naći gotovo u knjižarama Vulkan.

Priču govori upravo Farida, a početak knjige obeležen je iskrenim i nevinim pripovedanjem jedne devojčice, koja opisuje svoj svakodnevni život, školu, drugarice, porodicu, uvodi čitaoca u kulturu i veru jezida, te pobliže objašnjava sukob između jezida i muslimana. Jezidi su kurdska religijska zajednica, sa sopstvenom kulturom, čija je centralna religijska figura Melek Tavus, anđeo kojeg muslimani smatraju šejtanom. Uz to, Jezidi takođe neguju kult sunca, međutim u osnovi sukoba između muslimana i jezida jeste različito tumačenje iste legende.

Farida i njena porodica živeli su u selu Kočo, smeštenom u planinama severnog Iraka. U leto 2014, godine, u napadu Islamske države gotovo svi muškarci iz sela su ubijeni, a žene i deca odvedeni u zarobljeništvo. Mnoge devojčice i devojke pretvorene su u robinje, a njihov strašni položaj opisan je u knjizi Devojka koja je pobedila ISIS.

Farida opisuje kakav je položaj robinje Islamske države, šta znači biti pretvoren u stvar i trpeti zlostavljanja. Govori i o pijacama robinja, o preprodavcima, čitavom jednom biznisu i o tome kome je u hijerarhiji boraca dozvoljeno da ima robinju. Njeno pripovedanje je toliko autentično, jer iako priču govori na koncu svega što je prošla, njeno prisećanje je hronološko i čitalac iznova i iznova sa njom proživljava udarac za udarcem, psihičko i seksualno maltretiranje, konstansno ostajući u neizvesnosti od onog što sledi. Takođe, čitalac oseća i situacije predaje i gubitka borbenosti i hrabrosti u teškim trenucima kada izlaz nije bio vidljiv. Međutim, u najtežim trenucima pobedile su ove vrline koje su na kraju mladu Faridu i spasle iz pakla Islamske države. Stvarni likovi, pripadnici Islamske države, slikani su neposredim utiscima ove devojčice, a značajni jer se na njima najbolje vidi karakter i besmislenost nasilja koje proizilazi iz verskog fanatizma.

horoskop-dnevni-ljubavni-lampioni

Osim toga, specifičnost jezidske kulture i kult čistote koji se neguje u ovoj zajednici, ostavili su traga i na način koji je priča ispičana što se naročito vidi kod detalja, određenih jezičkih sklopova i u ponekim opisima. Na momentima, u načinu na koji opisuje svakodnevni život u baraci robinja u logoru Islamske države, oseća se Faridina rešenost da se izuzme od užasa koji ju je snašao. Tada provejava hladnokrvnost devojčice koja se trudila da neke proživljene situacije posmatra sa gledišta nekog drugog, jer je to bio jedini način da preživi.

Knjiga Devojka koja je pobedila ISIS jeste istinita priča, a rezultat je Faridine želje da svet sazna šta se dešava sa brojkama koje se odnose na otete žene o kojima samo čitamo u vestima.

Pročitajte više o knjigama

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share