Magazin Novi Sad

Ko je bivši policajac, Čankov telohranitelj i Vošin bezbednjak koga su 3 puta pokušali da ubiju?

dalibor-boca-bogdanovic
Printscreen

Deo Ulice Ilije Birčanina u novosadskom naselju Detelinara, policija je juče blokirala zbog dojave da je u zgradi u koj stanuje Dalibor Bogdanović, Boća, penzionisani policajac podmetnuta eksplozivna naprava.

Policija je privela jednu osobu koja je sa sobom imala ranac i nosila eksplozivnu napravu.

Prema rečima samog Dalibora Bogdanovića, kome je, kako se pretpostavlja, bomba bila i namenjena, kilogram eksploziva pronađen u rancu uhapšenog Đorđa M. iz Zemuna, u zgradi je još od januara, kada je podmešten na krov lifta zgrade u kojoj stanuje tridesetak porodica.

Pretpostavlja se da je planirano da se eksploziv detonira na daljinu.

Bogdanoviću je, inače, u istoj ulici, kod zgrade u koj stanuje, maja 2019. godine podmetnuta eeksplozivna naprava pod automibil, beli BMV X5 novosadskih registarskih oznaka.

Ispod vozila je bila postavljena eksplozivna naprava, aktivirana na daljinu, a u strašnoj eksploziji Bogdanoviću je amputirana leva potkolenica.

Eksplozivna naprava je eksplodirala u trenutku kada se Bogdanović isparkiravao, motor je bio uključen, radili su brisači i bila su upaljena svetla.

Prethodno je, navodno bio na rekreaciji i vratio se do stana.

Automobil nije, kao uobičajeno, parkirao u garaži, već na ulici, te se pretpostavlja da je nakratko svratio do stana.

– Eksplozivna naprava je, pretpostavlja se, bila postavljena u prednjem delu vozila, ispod mesta vozača.

– Ne isključuje se mogućnost da je postavljena i nekoliko dana ranije, i da se čekao pogodan momenat da se aktivira na daljinu.

Bogdanović, inače bivši radnik novosadske policije, bio je ranjen i 3. novembra 2014. godine sa dva metka, u Ulici Laze Telečkog u centru Novog Sada, posle čega je penzionisan.

Za ranjavanje Bogdanovića pre pet godina optužen je Jovan Kecman Coja (39) iz Novog Sada, povezan sa navijačkom frupom FK „Novi Sad“, a na početku suđenja u Višem sudu u Novom Sadu, Bogdanović, koji je te večeri bio u društvu sa sada pokojnim Markom Markušem i njegovim ocem, izjavio je da ne zna ko je pucao, niti može da pretpostavi zašto bi neko u njega pucao i da Kecmana vidi prvi put.

Na suđenju je Кecman, koji je bio u bekstvu do maja 2018. godine, negirao da je pucao u Bogdanovića. On je rekao da je u lokalu video Bogdanovića u društvu sada pokojnog Marka Markuša sa ocem Zoranom Markušem.

– Markuša i Boću znam iz priča po gradu, lično ih nisam znao. Nije tačno da sam se raspravljao sa Markom Markušem oko muzike. Nisam video ni tuču, niti ko je pucao.

Da se ja sumnjičim saznao sam iz medija, jer sam posle tog događaja, umesto u svoj stan na Novom naselju, gde mi se nalazi i kafić, otišao kod babe na Detelinari. Od nje sam otišao za Nemačku – ispričao je Кecman iznoseći odbranu.

Bogdanović je na sudu rekao da Кecmana vidi prvi put.

– Ne znam ko je pucao na mene. Niti mogu da pretpostavim zašto bi neko pucao u mene. Ne mogu ni da opišem lice koje je pucalo u mene. Ne sećam se ni boje kose, ni visine, čini mi se samo da je imao tamniji duks ili jaknu. Više sam gledao u pištolj, nego u to lice – rekao je Bogdanović.

Prema navodima iz istrage i optužnice, Bogdanovićevom ranjavanju prethodila je svađa i potom tuča pokojnog Marka Markuša sa Кecmanom, a tokom suđenja mnogi svedoci su naglo promenili iskaze ili odjednom zaboravili šta su videli te večeri.

Optuženi Кecman je uhapšen u Nemačkoj po poternici, a policija ga je sumnjičila i za učešće u ubistvu Nenada i Jasmine Opačić 28. februara 2015. godine.

Ranjeni Bogdanović poznat je pravosudnim organima već godinama zbog bliskih veza sa osobama iz kriminalih struktura, zbog čega je svojevremeno i izbačen iz policije, nakon što je prvo prebačen iz interventne jedinice na administrativne poslove, pisali su tada domaći mediji.

U ranijem periodu je, prema navodima medija, radio i kao lični telohranitelj Nenada Čanka, lidera LSV-a, a bio je i komesar za bezbednost FК Vojvodina.

Njemu se trenutno sudi po optužnici za otmicu Gorana Cvijetića iz Budisave 22. maja 2017. godine u ulici Кornelija Stankovića, samo nekoliko stotina metara od Ilije Birčanina gde je u maju 2019. eksplodirala bomba ispod njegovog automobila. Pored Bogdanovića, za otmicu su osumnjičeni i Goran Кovačević zvani Goranac (46), Nenad Stević (41), Vladica Rakić (38) i Božidar Bosnić (53).

Oni su tvrdili da su Cvijetićevo „građansko hapšenje“ izveli kako bi ga predali policiji.

Sumnjali su da je Cvijetić umešan u ubistvo Stevićeve devojke Teodore Кaćanski novembra 2016. godine, inače devojke Nenada Stevića, takođe jednog od optuženih za pokušaj otmice, kao i ranjavanje Nika Uskokovića januara 2017.

Inače, glavni pretres u novosadskom Višem sudu povodom otmice Gorana Cvijetića do sada je odlagan osam puta.

Blokiran deo Novog Sada, policiji prijavljena bomba u zgradi bivšeg policajca

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

59 Shares
Share via
Copy link