NS-BIS-3
Izvor: Pixabay
Vesti Novi Sad

Knjigovođe – nužno zlo ili pomoć na putu ka uspehu?

Žene se u Srbiji veoma retko odlučuju na pokretanje sopstvenog biznisa. Ipak, kada to konačno i učine, najčešće se odlučuju za otvaranje preduzeća uslužnih delatnosti poput frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara kao i privatnih lekarskih ordinacija. Sa Svetlanom Janjanin i Bojanom Sentivanac knjigovođama u agenciji NS BIS razgovarali smo o ženskom preduzetništvu, kao i o problemima sa kojima se susreću svi oni koji žele da otvore firmu.

Bojana kaže da mnoge žene preduzetnice često nisu dovoljno informisane, pa se desi da ne znaju za prava koja mogu da ostvare.

– Dešavalo nam se da žene ne znaju da mogu da odu na trudničko i porodiljsko bolovanje. Mislile su da kao preduzetnice nemaju pravo na to i ne koriste ga. Zapravo imaju, i sve što je potrebno jeste da zaposle poslovođu ili da odjavi firmu, da bude u stanju mirovanja. Znači ne moraju da skroz zatvaraju firmu – objašnjava Bojana.

NS-BIS
Izvor: Privatna arhiva

Ubedljivo je više muškaraca među preduzetnicima, a svi se susreću sa pitanjem finansija, i koliko je zapravo novca potrebno da se otvori firma. Razlika je pre svega u tome da li se otvara DOO ili preduzetnička radnja. U NS BIS knjigovodstvenoj agenciji, možete dobiti sve informacije, od Svetlane i Bojane koje su ovlašćene knjigovođe, i iza sebe imaju godine iskustva. One objašnjavaju koliko novca je potrebno da bi se otvorila preduzetnička radnja.

– Za samo otvaranje firme nije potrebno ni puno vremena, ni puno novca. Taksa je 1.500 dinara, pečat isto toliko, neophodan je račun u banci, a zatim se angažuje agencija koja dalje brine o papirologiji. Ipak, važno je reći da su ovo početni troškovi za samo otvaranje firme, a da je za funkcionisanje preduzetničke radnje potrebno izdvojiti još dodatni novac – kažu u agenciji.

Za DOO je malo komplikovanija procedura, a potrebno je izdvojiti i više novca, oko 12.000 dinara. Za kakvo god preduzeće da se odlučite, vođenje firme nije lak posao, i poslodavci u Srbiji često nisu dovoljno informisani. Važno je da svoje knjigovođe ne shvataju kao nužno zlo, već da pokušaju da od njih saznaju što više, i da zajedničkim snagama njihovo preduzeće bude što uspešnije.

NS-BIS-2
Izvor: Privatna arhiva

Ns BIS nalazi se u Kisačkoj ulici broj 12, a ova agencija specifična je i po tome što vodi i firme koje se bave proizvodnjom. U svako doba možete dobiti savet od Bojane i Svetlane koje su tu da vam ni jedna informacija ne promakne, i da vaše preduzeće napreduje a vi budete što uspešniji preduzetnik.

Pročitajte top 10 citata uspešnih žena

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share