Magazin Putovanja

Najlepša biblioteka na svetu nalazi se u Pragu i ostaviće vas bez daha (FOTO)

Biblioteka Klementinum od strane posetioca sajta „Bored Panda“ proglašena je najlepšu biblioteku na svetu.

Osnovan 1232. godine, Klementinum u Pragu je najveći i jedan od najvažnijih istorijskih kompleksa zgrada u staroj gradskom jezgru. On obuhvata više od dva hektara, a nalazi se u neposrednoj blizini Karlovog mosta.

Klementinum se može pohvaliti bogatom arhitektonskom evolucijom, a pored toga, sve od srednjeg veka pa do danas mnogi evropski astronomi, naučnici, muzičari i filozofi su studirali i radli ovde.

Klementinum-biblioteka-prag-3

Ovaj kompleks je do 2009. godine bio dom Nacionalne, Univerzitetske, Tehničke i Gradske biblioteke, ali su se poslednje tri preselile na druge lokacije, pa ja danas u Klementinumu ostala samo Nacionalna biblioteka Republike Češke.

Ova predivna biblioteka je odličan primer barokne arhitekture jer se nije promenila od dana kada je otvorena 1722. godine.

Klementinum-biblioteka-prag-4

Zidovi i krov su ukrašeni freskama Josef Diebela, a kombinuju prikaze umetnosti i nauke.

Slike na kupoli predstavljaju Hram Mudrosti, na zidovima iznad prozora se mogu pronaći portreti važnih ljudi isusovačkog kolegija, a u središtu dvorane dominiraju veliki globusi.

Danas se u Klementinum biblioteci može pronaći oko 20.000 knjiga. Većinom su vezane za teologiju, a neke datiraju čak i iz 16. veka.

Klementinum-biblioteka-prag-5

Zašto sam sigurna da Srbi pristaju na sva ova sranja jer nisu videli sveta

Izvor: Pixelizam

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14.8K Shares
14.8K Shares
Share via
Copy link