kineski festival svetla
Vesti Novi Sad

Otvoren Kineski festival svetla u Novom Sadu (FOTO)

Kineski festival svetla” svečano je otvoren juče, 23. januara u Novom Sadu u Limanskom parku. Festival je zvanično otvorila ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, a posetioci su uživali u magičnim svetlećim instalacijama koje će krasiti Limanski park sve do 16. februara.

Lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 časova i ulaz za sve posetioce je besplatan. Saradnja sa Rakuten Viber, omiljenom globalnom aplikacijom za razmenu poruka, omogućila je besplatine stikere kako bismo mogli da podelimo radost Festivala i u svakodnevnoj komunikaciji. Stikeri će svima biti na raspolaganju od ponedeljka 27.januara.

Festivalom svetla ujedno se obeleževa i kineska Nova godina.

kineska nova godina

Ispred organizatora “Kineskog festivala svetla”, Balkanopolis centra za modernu tradiciju, osnivač Festivala, umetnik Slobodan Trkulja, koji već godinama uživa veliku popularnost u Kini i jedan je od ambasadora kulturne razmene između dve zemlje, izjavio je:

“Novi Sad je večeras jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani i posetioci imati priliku da uživaju u igri svetlosti koju je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Uveren sam da će “Kineski festival svetla” doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje veže tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi”.

kineska nova godina novi sad

Nakon Novog Sada, festival će biti otvoren u Beogradu, večeras, 24. januara u 16:40 časova na platou kod fontane „Ribar“ na Kalemegdanu, kako bi u 17:00 sati po beogradskom, a u ponoć po pekinškom vremenu uz odbrojavanje i veliki vatromet dočekali kinesku Novu godinu.

kineski festival svetla novi sad

Bićete izenađeni gde se sve na planeti Nova godina ne čeka 31. decembra

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku