Magazin Svet

Nestalu kinesku teniserku pronašao MOK, teniska asocijacija i dalje zabrinuta za njenu bezbednost

peng-shuai
Foto: Greg Martin/IOC

Ženska teniska asocijacija saopštila je danas da je i dalje zabrinuta za kinesku tenisku zvezdu Peng Šuai uprkos održanom video pozivu sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Međunarodna zabrinutost zbog nekada najbolje rangirane igračice u dublu raste. Ona je nestala bez traga nakon što je optužila bivšeg kineskog premijera Žanga Gaolija da ju je silovao.

Fotografije i video snimci koje prikazuju Peng u restoranu i na dečijem teniskom turniru u Pekingu, objavljene od strane kineskih državnih medija i organizatora turnira tokom minulog vikenda, malo su umanjili strahove za njenu bezbednost.

VTA strahuje, MOK-ov snimak neubedljiv

Peng se sastala na 30-minutnoj video-konferenciji sa predsednikom MOK-a Tomasom Bahom i još dvoje zvaničnika MOK-a kako bi razgovarala o njenoj bezbednosti, juče je saopštila organizacija.

Nije jasno kada je poziv obavljen.

– Bilo je dobro videti Peng Šuai na nedavnim video snimcima, ali oni ne ublažavaju niti se bave zabrinutošću VTA za njeno dobro i sposobnošću da komunicira bez cenzure ili prinude – saopštio je danas portparol VTA u mejlu Rojtersu.

Portparol je ukazao da teniserkin poziv sa MOK-om ne menja njihov poziv na punu, poštenu, transparentnu istragu bez cenzure povodom navoda o seksualnom napadu – što je pitanje koje je i izazvalo početnu zabrinutost.

– Ona je objasnila da je bezbedna i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku. Zato sada radije provodi vreme sa prijateljima i porodicom – istakao je MOK.

Ema Terho, predsedavajuća Komisije sportista MOK-a, rekla je da se Peng činila „dobro“ tokom razgovora:

– Izgleda da je bila opuštena. Ponudila sam joj našu podršku i da ostanemo u kontaktu u bilo koje vreme koje joj odgovara, što ceni – rekla je Terho.

Kina pegla skandale zbog OI?

Teniske zvezde širom sveta izrazile su zabrinutost za Peng tokom prošle nedelje, kružeći društvenim mrežama heštegom #WhereIsPengShuai. Oni su uplašeni za njenu bezbednost.

Peng je optužbu iznela 2. novembra u objavi na Veibou, kineskoj društvenoj platformi. Objava je obrisana, a osim što se smatra da su je skinuli kineski cenzori time su i poništili debatu pokrenutu na društvenim mrežama.

Žang je bio jedan od najmoćnijih kineskih zvaničnika posle predsednika Si Đinpinga. Penzionisan je 2018. godine i nije bio dostupan za komentar na ovu temu.

Kineska državna televizija je prošle nedelje objavila saopštenje na engleskom, navodno od Peng, u kojem je povukla optužbe protiv Džanga.

Veoma neubedljivo izjašnjenje zvaničnika Međunarodnog olimpijskog komiteta, u najmanju ruku. Treba istaći i da Kinu kao domaćina do Zimskih olimpijskih igara deli svega par meseci, te posve ne bi čudilo da se radi sve kako bi se strasti smirile a situacija prikazala kao da je sve u najboljem redu. U svakom slučaju, mnoga ozbiljna i nerazjašnjena pitanja oko kineske zvezde za sada ostaju bez odgovora.

Kineski državni mediji ubeđuju svet da se pojavila poznata teniserka, niko im ne veruje

137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link