Film Magazin

Kevin Spejsi spas karijere traži u ulozi Franje Tuđmana

Proslavljeni holivudski glumac Kevin Spejsi, čija je karijera gotovo uništena nakon optužbi za pedofiliju, u svom novom projektu tumačiće, ni manje ni više, lik nekadašnjeg i prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Film, čija radnja prati Tuđmanove dane tokom ozoglašene akcije Ouja, biće premijerno prikazan 15. maja, na stogodišnjicu rođenja hrvatskog “oca nacije”.

Reditelj Jakov Sedlar govorio je o odabiru Spejsija za ovu kontraverznu ulogu.

– Za ulogu se pripremao dva meseca. Pogledao je sve dostupne Tuđmanove govore na Jutjubu i pročitao četiri knjige o Hrvatskoj. S jednom od njih, ‘Understanding Croatia’ Bože Skoke stigao je u Zagreb. Rekao mi je koliko mu je drago što je došao ovamo i da je shvatio što je za Hrvatsku značila samostalnost te koliko je za nju zaslužan Franjo Tuđman – rekao je Sedlar.

Reditelj je prepričao oduševljenje Spejsija prilikom posete Tuđmanovom grobu, a otkrio je i da će se film distribuirati u Americi.

– Kevin mi je rekao da mu je bila posebna čast doći na Tuđmanov grob i snimati. Premijera filma će biti na stogodišnjicu Tuđmanovog rođenja, u bioskopima širom Hrvatske, a dogovorili smo i američkog distributera – kazao je Sedlar.

On je otkrio svoj bilzak odnos sa pokojnim predsednikom Hrvatske.

– Bio sam dobar prijatelj i blizak saradnik pokojnog predsednika Tuđmana. Da njega nije bilo, mislim da ne bi bilo ni demokratske nezavisne Hrvatske, članice Evropske unije. Tako misli velika većina ljudi koja je glasala za predsednika Tuđmana. Nije to film samo o njemu. To je film o celom kontekstu, o onome što je prethodilo stvaranju Hrvatske. Bez tog konteksta nije moguće razumeti priču. Film će biti zanimljiv upravo zbog toga. Tu je puno stvari koje treba reći, pogotovo za mlade generacije i za publiku spolja. Film će zbog Kevina Spejsija biti prikazan u celom svetu – otkrio je namere reditelj.

Pravda poznatog američkog glumca od optužbi za seksualno uznemiravanje i iskorišćavanje nekoliko dečaka.

– To su gluposti i ja sam uveren da će biti oslobođen, on je dobar i drag čovek. Nikada nisam radio s ovakvim glumcem, vrhunski je profesionalac koji na set dolazi spreman, s njim nema puno posla, sve odradi kako smo se dogovorili. Drago mi je da je najbolji holivudski glumac pristao da prikaže Franju Tuđmana, a mislim da on to i zaslužuje – rekao je Sedlar.

kevin
Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

On dodaje da Spejsi savršeno razume kontekst jer u suprotnom ne bi pristao na ponuđenu ulogu.

– Došao je savršeno dobro informisan o njemu. Takav je tip glumca. Ne bi pristao da igra nekoga da ne stoji iza toga, iza svoje uloge i te ličnosti koju tumači. Znao je velik broj detalja. On apsolutno poštuje predsednika Tuđmana, tako ga i igra – poručio je režiser.

Ne treba sumnjati kakve će reakcije ovaj film izazvati u regionu kojem tako malo treba da se “zapali”. Spejsi je spas svoje karijere potražio u ulozi jednog od koautora spektakularnog razbijanja velike države zarad stvaranja nacionalističke, homogene i nezavisne države Hrvatske.

Trideset godina nakon krvavog obračuna na tlu nekadašnje države Jugoslavije mlađi naraštaji imaće priliku da popiju novu dozu otrova koji razara svaku mogućnost da na Balkanu jedna generacija izađe neoštećena i neokupana mržnjom prema komšiji različite vere i nacije.

Izvor: Večernji.hr

Vedrana Rudan o proslavi Oluje: Blago poginulima, sami bi se danas upucali

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link