Magazin Putovanja

Katarina je otišla u Švedsku i doživela kulturološki šok: „Sve rade na poverenje“ (VIDEO)

katarina švedska
Foto: Preuzeto sa Blic žena

Hrvatica Katarina Bačurin ostala je zapanjena nekim od životnih navika Šveđana, nakon što je u tu zemlju otišla da poseti momka koji je na studentskoj razmeni. Svoje utiske podelila je putem videa na TikToku, prenosi ih Blic žena.

Najpre joj je privuklo pažnju to što u njihovim kafićima i barovima nema konobara koji dolaze do stola kako bi vas poslužili, već za svako piće morate sami da ustanete i da ga naručite.

– U Švedskoj mi fali naša obična kafa sa mlekom iz kafića, jer oni to nemaju, oni imaju kafe late, što je zapravo tri kapljice espresa i hrpetina mleka, objašnjava Kata.

@bacvica

Grad u kojem se nalazim je Göteborg #bacvica IG: keti_bacurin‼️

♬ Jagode I Čokolada – Đavoli

Prema njenim rečima, najsličniji našoj kafi je makijato, ali nemaju ga uvek u ponudi. Takođe, nemaju odvojenih muških i ženskih toaleta – svi su zajednički.

Mlada Hrvatica nije mogla da se navikne ni na to da se vrata otvaraju bez diranja kvake, već na senzor.

– Njihovi pešaci prelaze ulicu gde god žele, a ljudi im ne sviraju i ne lude kao naši balkanski vozači, navodi Katarina.

Takođe, busevi i tramvaju su tačni u minut i imaju označena mesta za starije ljude.

– Ne plaća se gotovinom, sve karticom. Prodavnice imaju uređaje sa kojima samostalno skenirate sve što uzmete, na izlazu iz prodavnice niko vam ne provera kesu da li ste sve skenirali. Sve igraju na poverenje, objašnjava Katarina Bačurin.

@bacvica

Voiceover je sniman u wc-u trajekta tako da nemojte zamjeriti jeku😅😂 #bacvica IG: keti_bacurin‼️ ⚠️fake scene⚠️

♬ Johnny B. Goode – Chuck Berry

Alkohol prodaju samo u specijazilovanim prodavnicama. Kod njih samo država ima pravo da prodaje alkohol, jer su Šveđani imali problem sa njim. Kod prodavnica su postavili kućice gde možete ostavite svoje pse na čuvanje.

Izvor: Blic žena

„Mislite da je Švedska raj na zemlji, zapravo je rasistička država puna ksenofoba“

77 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap